Την κεντρική προεκλογική της εκδήλωση πραγματοποίησε απόψε η αυτοδιοικητική κίνηση «Για τα Χανιά» με υποψήφιο δήμαρχο τον Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και φίλοι της αυτοδιοικητικής κίνησης «Για τα Χανιά», κατέκλυσαν τον πεζόδρομο της Μουσούρων στα Χανιά στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο συνδυασμός με επικεφαλής τον Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων στην ομιλία του αναφέρθηκε στη βασική αιτία που γέννησε αυτή την αυτοδιοικητική προσπάθεια η οποία δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση όπως είπε τον συγκριτικών πλεονεκτημάτων του δήμου προς όφελος των πολιτών, τα οποία, όπως είπε δεν έχουν αξιοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.

Όπως είπε ο κ. Σημανδηράκης:

«Γιατί ξεκινήσαμε στον δήμο Χανίων αυτή την προσπάθεια; Η απάντηση βρίσκεται στα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στον δήμο Χανίων, την εξωστρέφειά του, σε όλα αυτά που του δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που δεν έχουν αξιοποιηθεί για δεκαετίες. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ήρθε ο καιρός να τα αξιοποιήσουμε και να ωφεληθούν από αυτά οι πολίτες των Χανίων. Αυτός είναι ο σκοπός της κίνησής μας, αυτό κάνουμε και γι’ αυτό προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο. Η προσπάθειά μας αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τα χαρακτηριστικά του δήμου. Έχει να κάνει με την ουσία των πραγμάτων και η ουσία των πραγμάτων είναι πάντα ο άνθρωπος. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά που υπάρχουν στο πολιτικό προσωπικό των Χανίων.

Εμείς επιλέξαμε να καταρτίσουμε οι ίδιοι το πρόγραμμά μας, συνεργαστήκαμε, διαβουλευτήκαμε, προτείναμε, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε, καταλήξαμε σε μια συνισταμένη για τα Χανιά του αύριο. Τα μέλη μας, οι υποψήφιοί μας, οι εθελοντές μας διερευνήσαμε τις ανάγκες, εντοπίσαμε τις προτεραιότητες, δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα σε ομάδες με βάση πέντε θεματικούς άξονες και καταλήξαμε σε ένα καινοτόμο, νεωτερικό πρόγραμμα που απαντά στις ανάγκες του Δήμου Χανίων. Έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, δεν φοβόμαστε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του σήμερα, και με αυτά τα εργαλεία θα προχωρήσουμε στο αύριο! Αυτή η συμμετοχική, συλλογική και τελικά εξαιρετικά καρποφόρα διαδικασία δείχνει τον δρόμο, δείχνει πώς θα δουλέψουμε την επόμενη μέρα

Αυτή η αίσθηση της ομαδικότητας έλειπε τόσα χρόνια από τα δημόσια πράγματα. Είχε κυριαρχήσει η αίσθηση ότι φτιάχναμε ομάδες μιας χρήσης και την άλλη μέρα καταλήγαμε να έχουμε μονάδες. Εμείς δεν φτιάξαμε ομάδα για να πάρουμε τον Δήμο, φτιάξαμε ομάδα για να κάνουμε δουλειά στον Δήμο. Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί για τον πολίτη, όχι η αποτελεσματικότητά μας να εξαντλείται μέχρι να πάρουμε τις εκλογές. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαχωρισμούς, δεν θέλουμε να σηκώσουμε τείχη. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια μεγάλη τομή»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού, έκανε εκτενή αναφορά στην ομάδα των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο, εξάροντας την ποιότητά τους, το ισχυρό κίνητρο προσφοράς που έχουν επιδείξει στη ζωή τους και τη γνώση που διαθέτουν για να μπορούν να προσφέρουν στο σύνολο:

«Καλούμε τους συνδημότες μας να αξιολογήσουν την ομάδα μας και το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την αυτοδιοικητική προσπάθεια μετέχουν με δυναμισμό, με ενθουσιασμό, με όρεξη Χανιώτισσες και Χανιώτες που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τρία χαρακτηριστικά: τη γνώση, την εμπειρία σε διάφορους χώρους, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, σε συλλογικότητες, και το εσωτερικό κίνητρο προσφοράς. Η γνώση που προκύπτει από το επάγγελμά τους, από τις σπουδές τους, από τη διάθεση που έχουν να εμπλέκονται με τομείς που δεν αφορούν στενά το σπίτι τους ή το δικό τους ιδιωτικό συμφέρον. Που έχουν αποδείξει ότι έχουν το δικό τους εσωτερικό κίνητρο προσφοράς που είναι σε θέση να το ασκήσουν και την επόμενη μέρα στο δημοτικό συμβούλιο που θα είμαστε και θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Η έλλειψη εμπειρίας στην αυτοδιοίκηση καλύπτεται και υπερκαλύπτεται από την εμπειρία που έχει το σύνολο των ανθρώπων που αποτελούν το ψηφοδέλτιό μας σε χώρους προσφοράς. Σας καλώ να αναζητήσετε τα προσωπα και να δείτε τα βιογραφικά. Να δείτε τα 98 πρόσωπα του συνδυσμού και να διαπιστώσετε ότι όλοι έχουν προσφέρει, στον σύλλογο του χωριού τους, στον σύλλογο σχολείου, στο επιμελητήριο, στον εργασιακό τους χώρο. Είναι όλοι άνθρωποι της προσφοράς»

Μάλιστα δήλωσε αισιόδοξος καθώς όπως είπε ο ίδιος με τους συμβούλους του έχει δώσει διαπιστευτήρια προσφοράς όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα:

«Είμαι αισιόδοξος γιατί εμείς τις εξετάσεις τις εκλογικές δεν τις δώσαμε τώρα. Δεν δώσαμε τα διαπιστευτήρια της προσφοράς τους 5 τελευταίους μήνες που έχουμε κινηθεί σε συλλογικούς χώρους για να μας γνωρίσει η χανιώτικη κοινωνία. Έχουμε δώσει τα διαπιστευτήρια της προσφοράς όλο το προηγούμενο διάστημα έχοντας δείξει ότι προσφέρουμε ανιδιοτελώς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε την επόμενη ημέρα από το δημοτικό συμβούλιο.

Την Κυριακή θα έχουμε καταφέρει τον πρώτο μεγάλο στόχο. Θα είμαστε στον β΄ γύρο. Ο στόχος μας είναι να είμαστε ο κορμός της επόμενης δημοτικής αρχής. Θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένα άλλο υπόδειγμα αυτοδιοίκησης. Με τη δική σας στήριξη, θα τα καταφέρουμε.»

Ο επικεφαλής της αυτοδιοικητικής κίνησης «Για τα Χανιά», παρουσίασε μεταξύ άλλων τις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού που κινούνται στους παρακάτω 5 άξονες:

Άξονας 1

Για έναν ποιοτικό δημόσιο χώρο, πυρήνα της καθημερινότητας όλων μας.

  • Για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την ευφυή διαχείριση της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά: απομάκρυνση αφετηριών αστικών λεωφορείων και απαγόρευση στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Αγοράς, δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε υπάρχοντες ελεύθερους χώρους περιμετρικά του κέντρου, εξασφάλιση σύνδεσης με το κέντρο με δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτων και μικροκινητικότητας, χάραξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζουν την πόλη, δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στους κεντρικούς κάθετους άξονες της πόλης, υιοθέτηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια» κ.ά.
  • Προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου Κυκλοφοριακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, με στρατηγικό και συμβουλευτικό ρόλο, που επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης μελετών (ΣΒΑΚ, πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κ.λπ.) και αξιολογεί τα πορίσματά τους, καθώς και η ανάπτυξη εκτεταμένων συνεργασιών με το Πολυτεχνείο Κρήτης που διαθέτει σχετική τεχνογνωσία.
  • Για έναν Δήμο καθαρό παντού. Για την αειφορία και την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Με δημότες ευαισθητοποιημένους για να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο σταδιακός εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, η αντικατάσταση όλων των φθαρμένων κάδων στην πρώτη τριετία, η χρήση σταθερών «έξυπνων κάδων», η ενθάρρυνση της οικιακής κομποστοποίησης απορριμμάτων, η λειτουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τους δημότες και ενιαίου κέντρου διαχείρισης αιτημάτων καθαριότητας κ.ά.
  • Για έναν πράσινο Δήμο. Με γνώμονα την προσβασιμότητα, την ύπαρξη θερμικών νησίδων, το αισθητικό αποτέλεσμα, το ενεργειακό αποτύπωμα, την τοπική βιοποικιλότητα αλλά και τις μετέπειτα απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Πράσινη Γειτονιά: δημιουργούνται γωνιές ανακύκλωσης και Μικρά Πράσινα Σημεία σε συνδυασμό με νησίδες πρασίνου στις γειτονιές, οι κάτοικοι εκπαιδεύονται στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους και γίνονται συμμέτοχοι.
  • Τονώνουμε τις γειτονιές μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Εξασφαλίζουμε όρους αρμονικής συνύπαρξης κατοίκων-επισκεπτών σε περιοχές με υψηλό τουριστικό αποτύπωμα. Αναδεικνύουμε τη Χαλέπα και τα Ταμπακαριά ως ενδιάμεσο κρίκο της νεότερης αστικής-βιομηχανικής ιστορίας με την ιστορία της Παλιάς Πόλης και, ενόψει και της λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ως περιοχής των Μουσείων και προωθούμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Κουμ Καπί.

Άξονας 2

Για έναν Δήμο που δίνει προτεραιότητα στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

  • Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό σχολικών μονάδων και αναδιαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ουσιαστική ενδυνάμωση και βελτίωση χρήσης του σχολικού χώρου.
  • Εφαρμόζουμε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Αμάλθεια» που παρεμβαίνει με ποιοτικό και ολιστικό τρόπο για να επαναπροσδιορίσει την αξία της μαθησιακής εμπειρίας σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές κ.ά. πληθυσμιακές ομάδες της τοπικής κοινωνίας. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και η τοπική ιστορία έχουν τη δική τους κομβική θέση, με στόχο οι σημερινοί μαθητές να διαμορφώσουν μια νεωτερική αντίληψη για τον τόπο τους. Το «Αμάλθεια» ενσωματώνει μέρος του παλαιότερου επιτυχημένου Προγράμματος «Μελίνα» και περιλαμβάνει τέσσερις κομβικές δράσεις με εφαρμογή σε ορίζοντα τετραετίας.
  • Θέλουμε τα σχολεία ζωντανούς πυρήνες της γειτονιάς! Ένα σχολείο σε κάθε συνοικία της πόλης και ένα σε κάθε περιαστική περιοχή ανοίγει τις πόρτες του μετά τη λήξη του ωραρίου, με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, για να φιλοξενήσει δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης.
  • Οραματιζόμαστε έναν Δήμο εξωστρεφή και στον Πολιτισμό, που δεν θα περιορίζεται σε ρόλο μεταπράτη έτοιμων παραγωγών, αλλά, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας και αναπτύσσοντας συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, μπορεί να πραγματοποιεί παραγωγές και δράσεις υπερτοπικού χαρακτήρα.  
  • Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου μας, χωρίς να χάνουν την αυτονομία και τον διακριτό χαρακτήρα τους, εντάσσονται σε έναν δημοτικό οργανισμό με συντονιστικό ρόλο.
  • Δημιουργούμε τον «Κοινό Τόπο», έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας, προετοιμασίας δράσεων για εθελοντικές καλλιτεχνικές ομάδες. Ένα εργαστήρι ζύμωσης και παραγωγής πολιτισμού.

Για έναν Δήμο αλληλέγγυο:

  • Θέλουμε έναν δήμο φιλικό για τα ΑμεΑ. Στόχος ο δημόσιος χώρος και όλα  τα δημοτικά, περιφερειακά και δημόσια κτίρια να γίνουν προσπελάσιμα για όλους.
  •  Υποστηρίζουμε τις δομές και τους συλλόγους κοινωνικής μέριμνας στη δημιουργία δομών Κοινωνικής Οικονομίας (Κοιν.Σ.Επ.), με παραχώρηση αναξιοποίητων χώρων (δωρεάν ή έναντι χαμηλού αντιτίμου), μειωμένα δημοτικά τέλη, παροχή νομικής υποστήριξης κ.ά. διευκολύνσεις.  
  • Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων κέντρων στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσαρμοσμένου στις τοπικές ανάγκες. Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες νομικής βοήθειας και κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού αλλά και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Επίσης, παρέχει εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικοί διαμορφώνουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της ζωής και της καθημερινότητας των δικαιούχων, όπως διερμηνεία, διατροφική ή ιατρική φροντίδα, πιστοποίηση δεξιοτήτων και νομική υποστήριξη. Τέτοιου είδους δράσεις και δομές υποστηρίζονται από Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα και διαθέτουν δίκτυο εθελοντών.
  • Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις περιαστικές περιοχές, μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε τη δημιουργία χώρων για μαζικό αθλητισμό και αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας.
  • Θέλουμε έναν δήμο που νοιάζεται για τα ζώα, προωθεί δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μη δεσποζόμενων ζώων, στον περιορισμό της αλόγιστης αύξησης του πληθυσμού τους και στην αποτροπή του φαινομένου της εγκατάλειψης.  

Άξονας 3

Για έναν Δήμο αποτελεσματικό και «έξυπνο», φιλικό προς τους δημότες

  • Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του Δήμου και των υπηρεσιών του με τον δημότη. Ο στόχος για έναν Δήμο λειτουργικό, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον δημότη, είναι εφικτός! Με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακυβέρνησης ενισχύουμε τη διαφάνεια, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, εμπλουτίζουμε τις δεξιότητες των υπαλλήλων.
  • Για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των δημοτών δημιουργούμε υπηρεσία μίας στάσης, φιλική προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία δημότες και τα ΑμεΑ.
  • Παράλληλα, αξιοποιούμε διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία (ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής προβλημάτων και παρακολούθησης της επίλυσής τους, ψηφιακός βοηθός για τον δημότη και τον επισκέπτη κ.ά.). Με απόλυτη διαφάνεια και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, χτίζουμε μία αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τους πολιτιστικούς φορείς, τις επιχειρήσεις.  

Άξονας 4

Για τη βιώσιμη ανάπτυξη

  • Αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα των περιοχών του Δήμου μας για να προσφέρουμε ένα σύνθετο και ποιοτικό τουριστικό προϊόν, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Θέλουμε την Παλιά Πόλη ζωντανή όλο τον χρόνο, διασφαλίζοντας την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επισκεπτών. Αναδεικνύουμε την ενδοχώρα του Δήμου ως έναν ελκυστικό προορισμό με ποιοτικούς όρους. Δίνουμε στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα των Χανίων και των περιαστικών περιοχών. Προβάλλουμε και προωθούμε τα ποιοτικά προϊόντα μας, το λάδι, το κρασί, τα τυριά, το μέλι, οργανώνουμε περιηγητικές διαδρομές και προγράμματα γευσιγνωσίας.  
  • Συστήνουμε ένα συντονιστικό όργανο με αντικείμενο τη διαχείριση και προώθηση του προορισμού Χανιά.
  • Ενθαρρύνουμε με συστηματικό τρόπο εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα αντικείμενα, όπως ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» κ.ά.
  • Υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις. με παραχώρηση χώρων που ανήκουν στον Δήμο για την εγκατάστασή τους με σχετικά χαμηλό κόστος ή δωρεάν για κάποιους μήνες, μείωση δημοτικών τελών κ.ά.

Άξονας 5

Για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών

Θέλουμε ζωντανές περιαστικές περιοχές, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση των χωριών μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν απλές, άμεσες και σχετικά χαμηλού κόστους παρεμβάσεις για να έχουμε απτά αποτελέσματα. Στο πρόγραμμά μας γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε έργα και δράσεις που θέτουμε σε προτεραιότητα σε όλες τις περιοχές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook