Τη στήριξη του έργου δημιουργίας Βιοκλιματική Μεσογειακή Τράπεζα Σπόρων στο ΜΑΙΧ ζήτησαν οι ερευνητές του από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη ο οποίος επισκέφθηκε το ινστιτούτο μαζί με τρεις υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους

Στην Κρήτη έχουμε 2.200 διαφορετικά είδη φυτών, εκ των οποίων το 10% είναι ενδημικά, δηλαδή φύονται μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο. Όσο πηγαίνουμε προς βόρεια Ευρώπη, ο ενδημισμός μειώνεται. Η Κρήτη και η Ελλάδα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να οφεληθούν από τον νέο ευρωπαϊκού κανονισμό με τον οποίο πρέπει να εναρμονιστούν. Ο κανονισμός αναγνωρίζει ότι οι γενετικοί πόροι κάθε χώρας είναι περιουσία της και από εκεί και πέρα η κάθε χώρα πρέπει να ρυθμίζει την πρόσβαση σε αυτούς. Η χώρα μας με αυτή την τεράστια βιοποικιλότητα έναντι και των υπολοίπων βορείων χωρών μπορεί να έχει οφέλη από την αξιοποίηση αυτών των πόρων.

Για παράδειγμα ένας χρήστης που θέλει να βγάλει μια ποικιλία σπόρου και να την πουλήσει ή να βγάλει ένα φάρμακο από άγριο φυτό με φαρμακευτικές ιδιότητες και να το πουλήσει, αυτός θα πρέπει να δίνει με τη σειρά του πίσω στη χώρα είτε μέρος από τα κέρδη του είτε κάποια οφέλη (αυτό θα το ορίσει η χώρα μας). Τα οφέλη αυτά πιστεύουμε ότι πρέπει να διατίθενται στη συνέχεια στη διατήρηση αυτών των γενετικών πόρων για την οποία η χώρα ξοδεύει κάποια χρήματα. Οι χρήστες δηλαδή που οφελούνται από αυτή τη γενετική ποικιλότητα θα πρέπει να επιστρέφουν πίσω κάποια από τα οφέλη.

Αυτό απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου την επίσπευση του οποίου ζήτησαν οι ερευνητές και τα στελέχη του ΜΑΙΧ, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη ο οποίος επισκέφθηκε το Ινστιτούτο μαζί με τρεις υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού του Σταύρου Αρναουτάκη «Κρήτη η Ζωή μας», Γιάννη Λουφαρδάκη, Πέτρο Λυμπεράκη, Κατερίνα Μανιμανάκη και Αντώνη Παπαδεράκη.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργος Σταθάκης: “Η ερευνητική δουλειά που κάνει το ΜΑΙΧ είναι πρωτοποριακή και ειδικά στον τομέα της διατήρησης της βιοποικιλότητας, τη διάσωση και δυνατότητα αναπαραγωγής και χρήσης του υλικού βιοποικιλότητας στον αγροτικό μας τομέα. Εκεί πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα θεσμικά, πρέπει κατεπειγόντως να καταρτιστεί νόμος και να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο που θα προστατεύει τα ελληνικά είδη και θα επιτρέπει να κάνουν χρήση οι αγρότες των σπόρων αυτών. Μας υπέβαλαν διάφορα αιτήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού και των ερευνητικών δραστηριοτήτων, πάντα υπάρχει η καλή πρόθεση για να στηριχθούν.

Η πρωτοποριακή Βιοκλιματική Μεσογειακή Τράπεζα Σπόρων

Πέρα από την επίσπευση της νομοθετικής ρύθμισης, ζητήθηκε από τον υπουργό επίσης και η έμπρακτη στήριξη και χρηματοδότηση της μελέτης για τη δημιουργία μιας Βιοκλιματικής Μεσογειακής Τράπεζα Σπόρων. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί τράπεζα σπόρων, αλλά χρειάζεται εκσυγχρονισμός και επέκταση. Το ΜΑΙΧ συμμετέχει σε δυο σημαντικά δίκτυα, το Μεσογειακό Δίκτυο Τραπεζών Γενετικού Υλικού και το Ευρωπαϊκό αντίστοιχο δίκτυο. Η επιδίωξη ωστόσο είναι να δημιουργηθεί μια Βιοκλιματική Μεσογειακή Τράπεζα Σπόρων, ένα πρωτοποριακό και μοναδικό έργο.Ήδη μέσα στο δίκτυο των υπάρχουσων τραπεζών υπάρχει πρόβλημα, λόγω κλίματος, γιατί οι τράπεζες αυτές έχουν σχεδιαστεί στα πρότυπα της Βορείου Ευρώπης. 

Ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ, Γιώργος Μπαουράκης δήλωσε:

“Σήμερα αιτηθήκαμε μια αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εργαστηρίων του μελιού, του λαδιού, των εδαφολογικών και του περιβάλλοντος καθώς και τη διαδικασία έναρξης και υλοποίησης της Βιοκλιματικής Μεσογειακής Τράπεζας Σπόρων σε συνεργασία με το Π.Κ. και τα ερευνητικά ιδρύματα. Αυτή θα αγκαλιάσει και θα περιλάβει όλα τα μεσογειακά και ενδημικά είδη και θα αποτελέσει τόσο ένα δυναμικό εργαλείο για την πρωτογενή παραγωγή της Κρήτης και της Ελλάδας, όσο και ένα σημείο προσέλκυσης των επισκεπτών της Κρήτης. Αυτή τη στιγμή του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει δώσει στο ΜΑΙΧ το μεγαλύτερο κομμάτι του ΚΕΓΕ. Είμαστε στο στάδιο της μελέτης υλοποίησης σε συνεργασία με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει και χρηματοδοτήσει το έργο.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook