Πως μπορεί συνδυασμός να διαθέτει το 50%+1 των εδρών και άλλος να είναι ο Δήμαρχος και άλλα παράδοξα του «Κλεισθένη»…!

Οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των νέων δήμων θα γίνουν την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου 2019.

Πριν αναφερθούμε στα παράδοξα, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4555/2018 καθιερώνεται το εκλογικό σύστημα της «απλής αναλογικής των υπολοίπων» για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών και ισχύουν αδιαπραγμάτευτα τα εξής:

Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (50% συν μία ψήφο) των έγκυρων ψηφοδελτίων, είτε κατά τον πρώτο είτε, σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί, κατά τον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με το σύστημα αυτό:

Tο σύνολο των εδρών του δημοτικού συμβουλίου κατανέμεται αναλογικά μεταξύ όλων των συνδυασμών που έλαβαν μέρος στις εκλογές, κατ’ αναλογία της εκλογικής τους δύναμης

Ποια είναι εντέλει αυτά τα εκλογικά παράδοξα που είναι πιθανό να εμφανιστούν στις Δημοτικές Εκλογές;

Παράδοξο 1ο

Συνδυασμός να έχει το 50%+1 των εδρών του Δ.Σ και άλλος να είναι ο Δήμαρχος!

Να το ξανά διατυπώσουμε και αλλιώς γιατί μάλλον νομίζετε ότι δεν διαβάσατε καλά.

Δημοτική παράταξη – Συνδυασμός, την 1η Κυριακή των εκλογών, είναι δυνατό να καταλαμβάνει την πλειοψηφία των εδρών (50%+1) του Δημοτικού Συμβουλίου (πχ 14 από τις 27) και τελικά να είναι άλλος ο δήμαρχος!

[Συνδυασμός να έχει το 50%+1 των εδρών του Δ.Σ και άλλος να είναι ο Δήμαρχος!]
Συνδυασμός να έχει το 50%+1 των εδρών του Δ.Σ από την 1η Κυριακή… και να κινδυνεύει να μην εκλέξει Δήμαρχο

Μας πως είναι δυνατό να συμβεί κάτι τέτοιο;

Είναι δυνατό και στατιστικά – εκλογικά πιθανό, εάν πχ ο «Συνδυασμός 1» με βάσει τις έγκυρες ψήφους που έλαβε, καταλαμβάνει το 50%+ (δηλαδή την πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ) αλλά δεν καταφέρει να έχει και την πλειοψηφία των ψήφων και καταλαμβάνει πχ το 49,82%.

Και επειδή Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% (50% συν μία ψήφο) θα υπάρξει και 2η Κυριακή εκλογών, μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, του «Συνδυασμού 1» (που έχει κλειδώσει ήδη την πλειοψηφία στο Δ.Σ)  και του «Συνδυασμού 2»

Και εάν την 2η Κυριακή ο «Συνδυασμός 2» με τις κατάλληλες συμμαχίες με τους άλλους συνδυασμούς («Συνδυασμός 3» κοκ) ή με την κατάλληλη εκλογική καμπάνια κάνει την έκπληξη και λάβει το 50%+1 ψήφος και εκλέξει τελικά τον δήμαρχο (η εκλογική ιστορία έχει καταγράψει τέτοιες ανατροπές) ;

Δηλαδή θα έχουμε το εξής, δημοκρατικής ερμηνείας, παράδοξο:

Την πλειοψηφία σε έδρες να την έχει δώσει αμετάκλητα ο Νόμος (=Κοινοβούλιο=Δημοκρατία) στο «Συνδυασμό 1» και ο λαός (=δημοκρατία) να αποφασίσει τελικά (πλειοψηφία σε ψήφους) δήμαρχο να εκλέξει ο «Συνδυασμός 2» !!

Δηλαδή, να νικήσει – βγάλει δήμαρχο πχ ο «Συνδυασμός 2», αλλά στην πράξη να ασκεί την εξουσία (Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου) ο «Συνδυασμός 1» με την πλειοψηφία που θα έχει σε δημοτικούς συμβούλους;

Εσάς πως σας φαίνεται κάτι τέτοιο;  Πόσο νόημα είχε πραγματικά μία 2η Κυριακή; Πόσο «λειτουργικός» μπορεί να είναι ένα τέτοιος δήμος; Γιατί πρέπει να έρχονται σε αντίθεση δύο εκφραστές / πόλοι της δημοκρατίας μας, το κοινοβούλιο και η λαϊκή βούληση;

Παράδοξο 2ο

Συνδυασμός παίρνει το 50%+1 των ψήφων, εκλέγει Δήμαρχο αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών

Να το ξανά διατυπώσουμε και αλλιώς.

Δημοτική παράταξη – Συνδυασμός, από την 1η Κυριακή των εκλογών παίρνει 50%+1 των ψήφων, εκλέγει τον Δήμαρχο αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο (πχ 13 από τις 27)


[Συνδυασμός παίρνει το 50%+1 των ψήφων, εκλέγει Δήμαρχο αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών]
Συνδυασμός παίρνει το 50%+1 των ψήφων, εκλέγει Δήμαρχο αλλά δεν θα έχει την πλειοψηφία των εδρών του Δ.Σ

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί – και θα είχε εν μέρει δίκιο – ότι δεν είναι τόσο παράδοξο όσο η 1η περίπτωση που ήδη αναφέραμε, γιατί ταιριάζει με το γενικότερο πνεύμα του «Κλεισθένη» που θέλει να επιβάλλει τις συνεργασίες – συμμαχίες.

Πόσο «δημοκρατικό» όμως θα είναι αφού θα ισχύει και η εξής ερμηνεία:

Ο λαός (=δημοκρατία) αποφασίζει (50%+1 ψήφοι) να εκλέξει τον δήμαρχο από την 1η Κυριακή ο «Συνδυασμός 1» αλλά την πλειοψηφία σε έδρες να την έχει δώσει αμετάκλητα ο Νόμος (=Κοινοβούλιο=Δημοκρατία) στο «Συνδυασμό 2» !!

Δηλαδή, να νικήσει – βγάλει δήμαρχο πχ ο «Συνδυασμός 1», αλλά στην πράξη να ασκούν την εξουσία (Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου) οι υπόλοιποι «Συνδυασμοί» με την πλειοψηφία που θα έχουν σε δημοτικούς συμβούλους;

Εσάς πως σας φαίνεται κάτι τέτοιο;  Πόσο «λειτουργικός» μπορεί να είναι ένα τέτοιος δήμος; Γιατί πρέπει να έρχονται σε αντίθεση δύο εκφραστές / πόλοι της δημοκρατίας μας, το κοινοβούλιο και η λαϊκή βούληση;

Αυτά δεν γίνονται… κάνετε λάθος. Τι λέει το ΥΠΕΣ;

Και όμως γίνονται και λάθος δεν κάνουμε. Είχαμε όμως την ίδια ανησυχία. Δεν μπορεί, κάπου λάθος θα κάνουμε. Κάτι στον υπολογισμό μας είναι λάθος.

Πράξαμε το αυτονόητο. Στείλαμε email με τον προβληματισμό μας στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και μας απάντησε:

Δηλαδή το ΥΠΕΣ επιβεβαιώνει ότι δεν έχουμε κάπου λάθος, αλλά το βλέπει με μία άλλη «ματιά» και ότι το πνεύμα του νομοθέτη.. είναι «η απεμπλοκή της εκλογής των μελών του δημοτικού συμβουλίου από την εκλογή του δημάρχου».

Δηλαδή, εάν συμβεί κάποιο από τα δύο «παράδοξα» που αναφέρουμε … «νύπτει τας χείρας του»

Γιατί μπορεί να υπάρχουν αυτά τα εκλογικά παράδοξα;

Προφανώς αυτά συμβαίνουν (για εμάς που λατρεύουμε στατιστικά, μαθηματικά κλπ) σε δοκιμές και εναλλακτικά εκλογικά πιθανά σενάρια κοντά στα επίμαχα όρια του 50% σε ψήφους ή έδρες.

Κλεισθένης, στόχοι και σκοπιμότητες

Κατά την άποψη μας, ο «Κλεισθένης» και οι αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών αρχόντων, είχαν αφετηρία τις πολιτικές – κομματικές σκοπιμότητες (όπως συνέβαινε εξάλλου πάντα με τους Δήμους) αλλά με την σωστή στόχευση, που είναι η «παρακίνηση» ή επιβολή εκ τους αποτελέσματος των συνεργασιών – συμμαχιών σε τοπικό αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Στην διαδρομή για την πλήρη εφαρμογή του στην πράξη αλλά και στις δημοκρατικές διαδικασίες και ζυμώσεις που θα προκαλέσει θα υπάρξουν προβλήματα και δυσχέρειες (όπως αυτές που αναφέραμε). Ας βελτιώσουμε ή κτίσουμε πάνω στα θετικά του σημεία του χωρίς να χρειάζεται πάντα να γκρεμίζουμε τα πάντα σε αυτή την χώρα.

ypologismos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook