Αναλυτικά όλα τα στοιχεία για την εκλογική διαδικασία

Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019. Στις εκλογές 2019 οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β). Στο Α ψηφίζουν για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Περιφέρεια και στο Β για τον Δήμο και την Κοινότητα.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των εκλογικών τμημάτων, καθώς για πρώτη φορά διεξάγονται τετραπλές εκλογές στη χώρα μας (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές), το υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει ότι ενδέχεται οι ψηφοφόροι να ψηφίζουν αυτή τη φορά σε διαφορετικό σχολικό συγκρότημα από αυτό που ψήφιζαν συνήθως.

Μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εσωτερικών ypes.gr, οι εκλογείς μπορούν να βρουν χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν σε όλες τις εκλογές, καθώς και το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν. Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου.

Δείτε εδώ πού ψηφίζετε

Πότε και για ποιες εκλογές ψηφίζουμε;

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Η ψηφοφορία διαρκεί από τις 7:00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα.

Ειδικά για τις Ευρωεκλογές, στα λοιπά κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Την Κυριακή 26 Μαΐου ψηφίζουμε για:

Ευρωεκλογές 2019
Περιφερειακές Εκλογές 2019
Δημοτικές Εκλογές 2019
Κοινοτικές Εκλογές 2019
Πού μπορώ να ψηφίσω;

Για τη διευκόλυνση των εκλογέων, από το υπουργείο Εσωτερικών έχουν ληφθεί μέτρα, ώστε η διαδικασία να κυλήσει εύκολα και γρήγορα.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε δύο γειτονικά τμήματα (πχ. 123Α, 123Β). Έτσι αποφεύγεται ο συνωστισμός σε ένα μεγάλο εκλογικό τμήμα

Τι να κάνω αν δεν βρίσκω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους;

Αν δεν βρείτε το όνομά σας, στους εκλογικούς καταλόγους απευθυνθείτε στο δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είστε εγγεγραμμένοι, μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας.

Ανακάλυψα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος. Τι κάνω;

Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων δήμων. Για τις εκλογές του 2019, οφείλετε να ψηφίσετε στο δήμο της νόμιμης εγγραφής σας η οποία εξακριβώνεται κατόπιν επικοινωνίας σας με τους οικείους δήμους. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση, ότι, γνωρίζετε πως είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε ούτε και θα ψηφίσετε αλλού.

Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

Σε ποια ηλικία αποκτάται το δικαίωμα της ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν, για πρώτη φορά, όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2002 μέχρι τις 31/12/2002.

Φέτος ψηφίζουν για πρώτη φορά 536.920 νέοι ψηφοφόροι εκ των οποίων 106.760 πολίτες ηλικίας 17 ετών.

Με τι έγγραφα ψηφίζω; Τι κάνω αν έχω χάσει την αστυνομική μου ταυτότητα;

Μπορείτε να ψηφίσετε με την ταυτότητα, το διαβατήριό σας, την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Η «κομμένη» ταυτότητα είναι αποδεκτή.

Εάν έχουν αλλάξει τα προσωπικά σας στοιχεία (π.χ. μεταβολή επωνύμου λόγω διαζυγίου), θα πρέπει να προσκομίσετε τα σχετικά δικαιολογητικά. Στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλουν να προσκομίσουν έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας ή διαβατήριο.

Τι να κάνω αν τα στοιχεία μου στους εκλογικούς καταλόγους είναι διαφορετικά από αυτά της ταυτότητάς μου;

Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Είμαι ετεροδημότης. Ψηφίζω;

Οι ετεροδημότες εκλογείς στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές (πρώτη και δεύτερη Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και μόνο στην περιφέρεια του δήμου που είναι δημότες και για τις ευρωεκλογές αποκλειστικά και μόνο στον τόπο διαμονής τους, στους ειδικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι.

Σημειώνεται ότι ψηφίζουν μαζί με τους άλλους εκλογείς και δεν συστήνονται ειδικά τμήματα ετεροδημοτών. Φέτος θα ψηφίσουν σε όλη την Επικράτεια 112.504 ετεροδημότες.

Ποιοι απαλλάσσονται νόμιμα από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος;

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος εξαιρούνται οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Μπορώ αντί για σταυρό (+) να βάλω ✔ (τικ);

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρούς, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Οι σταυροί πρέπει να μπαίνουν όλοι ενιαία, είτε από την αριστερή μεριά του ψηφοδελτίου, είτε από την δεξιά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook