Το παγκόσμιο κίνημα διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τον Αύγουστο του 2018

Tις φωνές τους με εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, που διαμαρτύρονται κάθε Παρασκευή, ζητώντας δράση και αλλαγή πολιτικών για να αναστραφεί η κλιματική αλλαγή, ένωσαν σήμερα μαθητές, φοιτητές και οικογένειες, στη Θεσσαλονίκη, με συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και πορεία προς το δημαρχιακό μέγαρο.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κρατούσαν πανό και πλακάτ με μηνύματα υπέρ της προστασίας του πλανήτη, όπως «Make it Greener Make it Cleaner and do it now» (Κάνε τον (πλανήτη) πιο πράσινο, Κάνε τον πιο Καθαρό και Κάνε το τώρα), «Νο Polution is the only solution» (Όχι μόλυνση, είναι η μόνη λύση), «There is no planet B» (Δεν υπάρχει πλανήτης Β), «Change the politics not the climate» (Αλλάξτε πολιτικές όχι το κλίμα), εκφράζοντας ανησυχία και αγωνία για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στη Γη.

«Στο προηγούμενο “Global Climate Strike”, στις 15 Μαρτίου συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι. Σήμερα 24 Μαΐου, ενώ οι Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές, περιμένουμε πολύ περισσότερο κόσμο να πάρει μέρος στις συγκεντρώσεις» δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Δημήτρης Γκλιάγας από την ομάδα Climate Strike Thessaloniki.

«Θέλουμε να ωθήσουμε τους πολιτικούς να ακολουθήσουν τη Συμφωνία του Παρισιού, σε ό,τι αφορά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και πολύ περισσότερο να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο. Αν ο κόσμος καταλάβει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, της ανακύκλωσης, αλλάξει κάποιες μικρές καθημερινές συνήθειες και τις εντάξει ως στοιχείο παιδείας στον τρόπο ζωής του, θα μπορέσουν και οι πολιτικοί να αντιληφθούν ότι χρειάζονται αλλαγές» τόνισε ο Δημήτρης Γκλιάγας.

Το παγκόσμιο κίνημα, Global Climate Strike, διοργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας FridaysForFuture από τον Αύγουστο του 2018 με τη μαζική συμμετοχή μαθητών που απέχουν από τα μαθήματά τους και την 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, Γκρέτα Τούνμπεργκ, να πρωτοστατεί.

«Στις χώρες του εξωτερικού μαθητές απέχουν από τα μαθήματα στο σχολείο, φοιτητές από τις παρακολουθήσεις στα πανεπιστήμια για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις. Στην Ελλάδα επικρατεί διαφορετική νοοτροπία. Στο εξωτερικό οι καθηγητές και οι γονείς είναι στο πλευρό των νέων που διαμαρτύρονται, ως Teachers for Future και Parents for Future. Ελπίζουμε να δυναμώσει το κίνημα και στην Ελλάδα» ανέφερε ο Δημήτρης Γκλιάγας.

Οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση κατεπείγουσα εφαρμογή των ενδιάμεσων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού με καταληκτικό ορίζοντα το 2030 με γενναίες επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση, άμεση ακύρωση των εξορύξεων σε θάλασσες και βουνά και κήρυξη Κλιματικής Έκτακτης Ανάγκης στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το κλίμα πραγματοποιούνται σήμερα στην Αθήνα, στον Άγιο Νικόλαο και στην Κέρκυρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook