Η νίκη έχει πολλούς γονείς σε αντίθεση με την αδερφή της την ήττα που όπως όλοι γνωρίζουμε είναι… ορφανή. Η ρήση βέβαια δεν έχει προβλέψει τι συμβαίνει στην περίπτωση της ισοπαλίας, καθώς η τρίτη αυτή κατάσταση επιτρέπει σε όλους να πανηγυρίζουν τη «νίκη» τους ή την «ήττα» του αντιπάλου, αναλόγως του χαρακτήρα τους. Τα αποτελέσματα στο Δήμο Ρεθέμνους μπορεί να ήταν αναμενόμενα, αναμφίβολα πάντως ανήκουν στην τρίτη κατάσταση. Μας επιτρέπουν ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις των «μονομάχων» να κάνουμε κάποιες πρώτες διαπιστώσεις, σε συνδυασμό φυσικά με τις πολιτικές εξελίξεις.

Για να κάνουμε διαπιστώσεις πρέπει να έχουμε μια βάση σύγκρισης και τι καλύτερο από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών το 2014, οι οποίες είχαν τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η πρώτη διαπίστωση είναι αυτή των συμπολιτών που επέλεξαν τις δύο δημοτικές ομάδες «Νέα Αντίληψη» και «Ρέθυμνο Αξίζεις». Την πρώτη Κυριακή των προηγούμενων εκλογών ο κ. Μαρινάκης ήταν ο εκλεκτός 12.047 συμπολιτών μας, ενώ ο κ. Νίνος κέρδισε την καρδιά 7.737 Ρεθεμνιωτών. Την περασμένη Κυριακή οι αντίστοιχες ψήφοι ήταν 11.566 για τον κ. Μαρινάκη και 10.768 για τον κ. Νίνο. Για τον ένα λοιπόν είχαμε μια ελαφρά πτώση την ώρα που ο άλλος σημείωνε μια μεγάλη άνοδο. Μία δεύτερη διαπίστωση αφορά στους συμπολίτες που προτίμησαν τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους. Το 2014 είχαμε τον κ. Μιχάλη Ανδρουλάκη του ραγδαίως ανερχόμενου τότε ΣΥΡΙΖΑ συνεργαζόμενο με τους ΑΝΕΛ, που για την οικονομία της στήλης συγκρίνω με τις υποψηφιότητες των κ.κ. Κρεβετζάκη και Βουρβαχάκη. Το 2014 λοιπόν η κοινή υποψηφιότητα στηρίχθηκε από 4.301 συμπολίτες (άλλους 775 ψήφους πήρε ο κ. Πετράκης), ενώ τη φετινή χρονιά τον κ. Κρεβετζάκη στήριξαν 1695, ενώ τον κ. Βουρβαχάκη 1.376. Αθροιστικά λοιπόν το 2014 τους υπόλοιπους συνδυασμούς στήριξαν 5076 συμπολίτες ενώ στις φετινές εκλογές 3.071 άτομα.

Ας δούμε τώρα τι έγινε τη δεύτερη Κυριακή του 2014. Ο συνδυασμός «Νέα Αντίληψη» κέρδισε τη στήριξη 11.191 συμπολιτών καθώς 856 υποστηριχτές του της πρώτης Κυριακής προτίμησαν την παραλία από την κάλπη, ενώ ο «Ρέθυμνο Αξίζεις» κάνοντας εκλογικό άλμα έφτασε μια ανάσα από τη νίκη παίρνοντας 11.011 ψήφους. Αν αποκλείσουμε την περίπτωση ψηφοφόρος του κ. Μαρινάκη να ψήφισε τη δεύτερη Κυριακή τον κ. Νίνο και αντίστροφα, τότε διαπιστώνουμε ότι από τους 5.076 ψηφοφόρους των κ.κ. Ανδρουλάκη και Πετράκη οι 3.274 ψήφισαν τον κ. Νίνο. Είναι σαφές ότι οι ψηφοφόροι κινήθηκαν διαφορετικά από τα κομματικά επιτελεία.

Υπάρχει τέλος και η πολιτική διάσταση που θέλει τη Ν.Δ. σε τροχιά αυτοδυναμίας, την ώρα που ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα «φαγωθούν» για την ηγεμονία της κεντροαριστεράς. Είναι βέβαιο πως και αυτό το δεδομένο θα μετρήσει πολύ στη σκέψη των ψηφοφόρων. Είναι σαφές ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κάθε άλλο. Οι επόμενες μέρες αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.     

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook