Συγκέντρωσε ποσοστό 41,28% και αύξησε τις δυνάμεις του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές  του 2014

Το βράδυ της Κυριακής, λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, είχε γίνει ξεκάθαρο, πρώτα από ανεπίσημα αποτελέσματα και πληροφορίες και έπειτα από την επίσημη καταχώρηση των ψήφων σε κάθε συνδυασμό, ποιοι ήταν οι δύο νικητές της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης που έλαβαν το πράσινο φως για να αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή διεκδικώντας τον τίτλο του δημάρχου Χανίων.

Ο Άρης Παπαδογιάννης με ποσοστό 26,91% και 12.218 ψήφους “τερμάτισε” πρώτος με προβάδισμα σχεδόν 8 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ανθυποψηφίου του, Παναγιώτη Σημανδηράκη που συγκέντρωσε ποσοστό 19,03%  και 8638 ψήφους.

Όμως ο πραγματικός νικητής των δημοτικών εκλογών στα Χανιά, που αύξησε μάλιστα τις δυνάμεις του σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2014, με ποσοστό 41,28%, σχεδόν όσο κατάφεραν να συγκεντρώσουν και οι δύο πρώτοι της περασμένης εκλογικής αναμέτρησης, είναι η ΑΠΟΧΗ.

Σε σύνολο 81.721 εγγεγραμμένων, ψήφισαν μόλις 47.986 ενώ σε σύγκριση με τις εκλογές του Μαίου του 2014, το ποσοστό της αποχής αυξήθηκε, καθώς τότε είχε φτάσει στο 38%.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, δίπλα στα “έδρανα” που θα καθίσουν οι επικεφαλής των 8  δημοτικών παρατάξεων και όσοι κερδίσουν την μάχη των σταυρού, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα “κενό έδρανο”, που θα θυμίζει στους εκπροσώπους των δημοτών οτι μια μεγάλη μερίδα των Χανιωτών, επέλεξε, συνειδητά ή ασυνείδητα να μην εκπροσωπηθεί από κανέναν στο ΔΣ του δήμου – για διάφορους λόγους και συγκυρίες που μπορεί να σχετίζονται η και να μην οφείλονται σε πολιτικούς λόγους.

Το  ποσοστό της αποχής στο δήμο Χανίων ξεπέρασε μόνο ο δήμος Καντάνου – Σελίνου, στο οποίο η αποχή έφτασε στο 45,41% ωστόσο λαμβάνοντας υπόψιν οτι δεν πρόκειται για μητροπολιτικό δήμο και η μετακίνηση ετεροδημοτών σε αυτόν είναι πιο δύσκολη, το προβάδισμα “αποδοκιμασίας”  που φαίνεται να έχει η Κάντανος, δεν είναι απόλυτα αληθές. Ομως και εκεί δεν σημειώθηκε το φαινόμενο, η αποχή να συγκεντρώνει μεγαλύτερο ποσοστό από τα ποσοστά ψήφων που “πιστώθηκαν” στους δύο πρώτους συνδυασμούς.

Όσον αφορά την αποχή στους υπόλοιπους δήμους των Χανίων, τα μεγάλα ποσοστά ψηφοφόρων που δεν προσήλθαν στις κάλπες διατηρούνται.

Πιο συγκεκριμένα, στο δήμο Αποκορώνου: η αποχή έφτασε στο 39,51% με την δημοτική παράταξη που “ήρθε” πρώτη να συγκεντρώνει χαμηλότερο ποσοστό (38,70%).

Στο Δήμο Γαύδου, ψήφισαν 176 από συνολικά 225 εγγεγραμμένους, δηλαδή το ποσοστό αποχής έφτασε στο 21,78%.

Στον  Δήμο Κισσάμου ψήφισαν 8.782 από συνολικά 12.844 εγγεγραμμένους, δηλαδή ποσοστό αποχής ίσο με 31,63%.

Σε υψηλά ποσοστά κινήθηκε και η αποχή στο δήμο Πλατανιά, που άγγιξε  37,22% (ψήφισαν 13.622 από συνολικά 21.697 εγγεγραμμένους).

Τέλος στο δήμο Σφακίων η αποχή άγγιξε το 32,08% (ψήφισαν 2.284 από συνολικά 3.363 εγγεγραμμένους).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook