Οι κυριότερες αιτίες θανάτου συνδέονται μεταξύ άλλων με το κάπνισμα

Ο Σύλλογος Πνευμονολόγων Ιατρών Χανίων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος την 31η Μαϊου, με κείμενό του, επισημαίνει τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος, τονίζοντας οτι ο καπνός, εκτός από καρκίνο και πνευμονοπάθεια, προκαλεί καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. 

 

Δείτε αναλυτικά την ενημερωτική επιστολή των γιατρών

Τρία εκατομμύρια Έλληνες, άνω των 15 ετών, καπνίζουν κάθε μέρα και από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμούς Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες. Το ποσοστό των καθημερινών χρηστών καπνού εκτιμάται σε 34%, δηλαδή ένας στους τρεις Έλληνες καπνίζει κάθε μέρα. 

Στους 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 367 εκατομμύρια χρήστες μη καπνιζόμενων (smokeless) προϊόντων καπνού. Περίπου το 6,5% του παγκόσμιου πληθυσμού άνω των 15 ετών κάνουν χρήση μη καπνιζόμενου καπνού. Παγκοσμίως το 7% των παιδιών 13 έως 15 ετών καπνίζουν τσιγάρο, ενώ το 4% των παιδιών αυτής της ηλικίας κάνουν χρήση μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού.

Από την άλλη, ο καπνός συνεχίζει να σκοτώνει περισσότερους από επτά εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Η χρήση καπνού, αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της επιδείνωσης του άσθματος και παθήσεων του  καρδιαγγειακού συστήματος. Το κάπνισμα, μεταξύ άλλων, συσχετίζεται θετικά με την εμφάνιση του πεπτικού έλκους, την οστεοπόρωση, προβλήματα στοματικής υγείας, τη μείωση της όσφρησης, της γεύσης, της συγκέντρωσης και της μνήμης, προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση και αυξάνει τον κίνδυνο των μολύνσεων. Το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση είναι η πιο σημαντική αιτία για τη δημιουργία επιπλοκών κατά τη διάρκεια της, δυσμενών εκβάσεων στον τοκετό και είναι υπεύθυνο για αρκετά προβλήματα υγείας στη νεογνική και παιδική ηλικία.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι ο καπνός προκαλεί καρκίνο και πνευμονοπάθεια, αλλά πολλοί δεν γνωρίζουν ότι επίσης προκαλεί καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό, τις κυριότερες αιτίες θανάτου στον κόσμο. 

Η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για τη διακοπή του καπνίσματος. Για το λόγο αυτό, η ενδυνάμωση των κινήτρων του καπνιστή μπορεί να επηρεάσει θετικά την προσπάθεια του. Η επιδημία του καπνίσματος, είναι από τα λίγα προβλήματα δημόσιας υγείας τα οποία μπορούν να αναχαιτιστούν. Ο καπνιστής μπορεί να βρει πραγματική και επιστημονικά αποτελεσματική βοήθεια από τον Πνευμονολόγο του, παρακολουθώντας Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος μέσα από το οποίο, με τη χρήση φαρμάκων ειδικά φτιαγμένων για τη διακοπή του καπνίσματος, υποκατάστατων νικοτίνης και εξατομικευμένης προσέγγισης της εξάρτησής του, θα μπορέσει να απαλλαγεί.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook