Την πεποίθηση του ότι την ερχόμενη χρονιά θα σημειωθεί αύξηση στην κρουαζιέρα και στο yachting εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νικητιάδης μιλώντας την Πέμπτη στο 2ο συνέδριο της ΕΕΔΕ με θέμα \”Shipping Today & Τomorrow – Διεθνείς Εξελίξεις, Τάσεις και Επενδύσεις στην Ελληνική & Διεθνή Ναυτιλιακή- Τουριστική Αγορά\”.

Ειδικότερα ο κ. Νικητιάδης τόνισε ότι η Ελλάδα ήδη κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο του ευρωπαϊκού τουρισμού κρουαζιέρας και το 2009 έφθασε στην πρώτη θέση την οποία και σύντομα θα επανακτήσει. Κι αυτό καθώς και η κυβέρνηση κινείται με σχέδιο ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού αλλά και η ίδια η χώρα διαθέτει πολλά πλεονεκτήματα και έχει απαράμιλλες δυνατότητες για να κάνει μεγάλα βήματα στον τομέα αυτό.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι μόνο από την ανάπτυξη κρουαζιέρας και την καθιέρωση της Ελλάδας ως χώρα εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων (home ports) μπορούμε να διασφαλίσουμε έως και 4% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας μας.

Ακόμα ανάφερε, ότι σύμφωνα με μελέτες και από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κρουαζιέρας κάθε χρόνο στην Ευρώπη τα τελευταία 5 χρόνια η ζήτηση επιβατών για κρουαζιέρα αυξάνεται κατά 12% που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δικό της σημαντικό μερίδιο.

Ωστόσο ο κ. Νικητιάδης επισήμανε ότι σε αντίθεση με την αύξηση του μεριδίου αγοράς δε συμβαίνει το ίδιο και με τα έσοδα καθώς υπολογίζεται ότι από τα συνολικά ευρωπαϊκά έσοδα για κρουαζιέρα η χώρα μας εισπράττει περίπου 4% έως 5 %. Συγκεκριμένα το 2009 τα έσοδα της χώρας ήταν μόλις στο 4,3% του συνόλου των ευρωπαϊκών εσόδων από κρουαζιέρα όταν το μερίδιο της στη συνολική αγορά ήταν 20,9% ενώ και το 2010 μειώθηκαν τα έσοδα στο 4% του συνόλου της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook