Έχει κάτι το ιδιαίτερο ετούτη η ενδιάμεση των εκλογών εβδομάδα ειδικά μετά τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Όχι γιατί οι εξελίξεις δεν ήταν αναμενόμενες, αλλά το μέγεθος της διαφοράς και οι άμεση προκήρυξη εκλογών είναι βέβαιο ότι μετέβαλε τα δεδομένα. Αυτό γιατί οι όποιοι σχεδιασμοί είχαν γίνει με βασικό σενάριο τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ένα ποσοστό περί το 5%, κάτι που θα οδηγούσε σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας και παγίωση της κηδεμονίας του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντροαριστερά.

Τα σημερινά δεδομένα μαρτυρούν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να καταβάλει αγωνιώδεις προσπάθειες συγκράτησης της διαφοράς στις εθνικές εκλογές σε ποσοστά μικρότερα του 15% (θυμίζω ότι στις ευρωεκλογές του 2014 η διαφορά ήταν 3,84% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εκτοξεύτηκε στο 8,53% τον Ιανουάριο, μόλις μερικούς μήνες αργότερα), τώρα δηλαδή η διαφορά μπορεί να φτάσει σε ιλιγγιώδη επίπεδα. Σημαντικότερη για τον ΣΥΡΙΖΑ και σε τοπικό επίπεδο η «επιβίωση» του ΠΑΣΟΚ (το ΚΙΝΑΛ σίγα σιγά μας αφήνει χρόνους…), κάτι που σημαίνει και παλινόρθωση πολλών στελεχών, ειδικά αν της Υγείας ο υπουργός χάσει την έδρα του από τον χαρισματικό Νίκο Κοτζαμπασάκη. Τώρα πόσο τα παραπάνω θα απασχολήσουν όσους την επόμενη Κυριακή πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν τον επόμενο δήμαρχο της πολιτείας μας δε γνωρίζω. Αυτό που είμαι πάντως βέβαιος είναι ότι όσο να ναι, μια σκέψη θα την κάνουν…

Μέχρι στιγμής για τον Δήμο έχουμε δει τις γεμάτες συγκίνηση ευχαριστίες όλων προς όλους, κάτι που θα χαρακτηρίζαμε και ανθρώπινο και αναμενόμενο. Οι κκ Μαρινάκης και Νίνος δήλωσαν έτοιμοι για διεκδικήσουν τη μεγάλη καρέκλα του δημαρχιακού μας μεγάρου (sic!), ο πρώτος δηλώνοντας ότι «αποδείξαμε ότι η κοινωνία άντεξε. Είμαστε μόνο κοινωνία και απευθυνόμαστε στην κοινωνία και πιστεύω αυτό θα το εκτιμήσει ο κόσμος την ερχόμενη Κυριακή». Την ίδια ώρα, ο δεύτερος δήλωνε ότι «η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι ότι επιτέλους πρέπει να τρέξουν πράγματα που δεν είναι έργα βιτρίνας. Πρέπει να μπούμε στην ουσία, στις υποδομές, στο κυκλοφοριακό». Με λίγα λόγια, καθένας επιμένει στην ατζέντα που υποστήριξε την προηγούμενη περίοδο, ο κ. Μαρινάκης ότι έγιναν πολλά, κάποια θα γίνουν και για κάποια (όπως το κυκλοφοριακό) τελικά αλλάξαμε άποψη, ενώ ο κ. Νίνος θεωρεί ότι για να αλλάξει η πόλη επίπεδο και να διεκδικήσουμε κάτι καλύτερο στην τουριστική αγορά, είναι ακόμα πολλά αυτά που μένει να γίνουν.

Χθες ο κ. Νίνος έκανε μία πρόταση που αξίζει να προσεχθεί «Καλώ τον κ. Μαρινάκη σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο. Με όποιους όρους επιθυμεί. Τον καλώ να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να κρίνουν και να συγκρίνουν. Οι πολίτες οφείλουν να ξέρουν, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν». Νομίζω θα είναι χρήσιμο. 

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook