Σε μια καλοστημένη κομπίνα επιδίδονται το τελευταίο χρονικό διάστημα επιτήδειοι, προσπαθώντας να αποσπάσουν χρηματικά ποσά από τουριστικούς επιχειρηματίες.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, μικροί ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, ταβερνών και καταστημάτων που απευθύνονται στους επισκέπτες της Κρήτης είναι στο στόχαστρο.

Το εργαλείο στην προσπάθεια εξαπάτησης είναι οι χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ και ο επενδυτικός νόμος. Η μέθοδος που χρησιμοποιούν είναι το τηλέφωνο και στόχος να πειστούν οι επιχειρηματίες μέσα από τηλεφωνικές επικοινωνίες  να δώσουν χρήματα.

Συγκεκριμένα, οι επιτήδειοι τηλεφωνούν σε επιχειρηματίες και παρουσιάζονται ως στελέχη τραπεζών και μάλιστα εξειδικευμένα στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων και των χρηματοδοτήσεων για τον τουρισμό. Σε περιπτώσεις που καταγγέλθηκαν τις τελευταίες μέρες στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου  επρόκειτο και για διευθυντικά στελέχη, όπως έλεγαν, θέλοντας να προσδώσουν κύρος στην προσέγγισή τους.

Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, παρουσιάζουν ορισμένα βασικά δεδομένα που μπορεί να βρει οποιοσδήποτε από το διαδίκτυο γύρω από χρηματοδοτικά προγράμματα και ζητούν να προχωρήσουν την πρόταση χρηματοδότησης με την άδεια των επιχειρηματιών. Συνήθως, από τους επιχειρηματίες που προορίζουν για θύματά τους ζητούν να καταβάλλουν το κόστος του φόρου προστιθέμενης αξίας, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπορούν να εκταμιεύσουν το ποσό που χρειάζονται ή τους έχει προεγκριθεί για να το χρησιμοποιήσουν για τις επενδύσεις που θέλουν να κάνουν.

Στον Άγιο Νικόλαο

Η κομπίνα είναι γνωστή και εμφανίζεται σε διάφορες τουριστικές περιοχές, όπως επιβεβαιώνουν συνάδελφοι, εντός και εκτός Κρήτης, που έχουν γίνει αποδέκτες ανάλογων καταγγελιών.

Στον Άγιο Νικόλαο, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις καταγγελίες σε μία ημέρα από επιχειρηματίες της περιοχής, ότι ενοχλήθηκαν από τους επιτήδειους αυτούς και την αντίστοιχη προσφορά τους. Ο αριθμός των καταγγελιών που έγινε εντός μίας ημέρας μαρτυρεί πως υπήρξε μεγάλη κινητικότητα εκείνη τη μέρα αυτή από τους συγκεκριμένους απατεώνες. Σύμφωνα με την πρακτική που ακολουθούν, όπως επιβεβαιώνει η Αστυνομία, κάθε φορά επικοινωνούν μαζικά σε ορισμένες περιοχές. Βασικός στόχος να εξαπατήσουν όσους περισσότερους αδαείς μπορέσουν και να φύγουν γρήγορα σε άλλη περιοχή.

Οι επιχειρηματίες του Αγίου Νικολάου που ενοχλήθηκαν από τους επιτήδειους και επικοινώνησαν με την Αστυνομία προσπάθησαν να μην απλωθεί το φαινόμενο. Για το λόγο αυτό και απευθύνθηκαν στην Αστυνομία προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω πρόβλημα, στην περίπτωση που κάποιος εύπιστος υποκύψει στην επιχειρηματολογία τους.

«Οι πολίτες θα πρέπει να μην εμπιστεύονται οποιονδήποτε», είναι η οδηγία της Αστυνομίας που αναζητά τόσο τοπικά, όσο και σε όλη την Κρήτη για να εντοπίσει αντίστοιχες κινήσεις και να βρεθεί στα ίχνη των απατεώνων. Όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή, πρόκειται για άτομα που κινούνται με την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Παλαιότερα, όπως είχε καταγράψει στα ρεπορτάζ της η «Α» μέσω τηλεφώνου είχε εμφανιστεί το φαινόμενο της εξαπάτησης με τα υποτιθέμενα παιδιά ή τα εγγόνια να έχουν εμπλακεί σε τροχαίο και να τηλεφωνούν τα ίδια σε συγγενικά πρόσωπα να δώσουν χρήματα για να αποφύγουν τις συνέπειες. Το φαινόμενο είχε ταρακουνήσει και τις τοπικές κοινωνίες του Λασιθίου γιατί τα κρούσματα ήταν πολλά σε όλες τις πόλεις του νομού.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές πρόκειται για διαφορετικές εκδοχές του ίδιου προβλήματος. Ουσιαστικά, πρόκειται για απατεώνες που εμφανίζονται με διάφορα αληθοφανή προσχήματα είτε ως ταχυδρόμοι που φέρνουν τη σύνταξη στην ύπαιθρο και σε παππούδες και γιαγιάδες, είτε ως ειδήμονες που προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες. Το βέβαιο είναι πως την θερινή περίοδο αυξάνονται τα κρούσματα σε σημαντικό βαθμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook