Χρηματοδότηση αποκατάστασης του μνημείου με 8.000.000 ευρώ εντός του 2019 και της μελέτης για νέα γέφυρα με 700.000 ευρώ

Με δύο διαδοχικές του αποφάσεις ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης «άναψε το πράσινο φως» τόσο για την αποκατάσταση του μνημείου της παλιά γέφυρας του Κερίτη, όσο και για την κατασκευή νέας γέφυρας.

Σε ότι αφορά στο μνημείο, στην απόφαση με θέμα «Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης για την υλοποίηση του Έργου: «Αποκατάσταση της Γέφυρας του ποταμού Κερίτη στον οικισμό Αλικιανός Π.Ε. Χανίων»» μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

«Λόγω του μνημειακού χαρακτήρα του έργου και της εξαιρετικά μεγάλης δυσκολίας σε ότι αφορά στα επιστημονικά, τεχνικά και διαδικαστικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, απαιτείται η συνεχής συνεργασία: 

– Του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης 
– Του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού 
– Του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών 
– Της Περιφέρειας Κρήτης 
– Του Δήμου Πλατανιά της Π.Ε. Χανίων 
– Του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.)
 – Του Πολυτεχνείου Κρήτης 
– Του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης

Η αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή αποφάσισε φορέας ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου να είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με την συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Πλατανιά της Π.Ε. Χανίων, του Ε.Μ.Π., του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Τ.Ε.Ε-Τμήμα Δυτικής Κρήτης. 

 Λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες δράσεις ωρίμανσης του συνολικού Έργου καθώς και τα αναγκαία επιμέρους έργα, η Διεύθυνση Οδικών Υποδομών προεκτιμά ότι το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται σε 8.000.000,00€ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. 

Και επειδή:
 1. Το έργο είναι υψίστης σημασίας και επείγον. 
2. Η χρηματοδότηση του έργου θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019, αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. 
3. Λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας και ιδιαιτερότητας του έργου για την διασφάλιση της ανακατασκευής της γέφυρας στην προ κατάρρευσης μορφής της, απαιτείται η συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και των απαραίτητων επιστημονικών φορέων. 
4. Φορέας ωρίμανσης και υλοποίησης του έργου έχει οριστεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Χρηματοδότηση της μελέτης για νέα γέφυρα

Παράλληλα ο κ.Σπίρτζης υπέγραψε και την απόφαση με θέμα  την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για την κατασκευή νέας γέφυρας στον Κερίτη.

Όπως αναφέρει η απόφαση, ο προϋπολογισμός της μελέτης ανέρχεται στα 700.000 ευρώ 

Δείτε εδώ ολόκληρη την απόφαση

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook