8 από τους 13 δήμους "περνούν σε νέα χέρια" μετά τις επαναληπτικές εκλογές-Σε ποιους δήμους έγινε ανατροπή με τους δεύτερους της 26ης Μαίου, να "τερματίζουν" πρώτοι στις 2ας Ιουνίου

Με νικητές και χαμένους ολοκληρώθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές της 2ης Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων δημάρχων που θα ηγηθούν των δήμων και των δημοτικών συμβουλίων που εξελέγησαν την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών. Στην Κρήτη, οι κάλπες του δεύτερου γύρου των εκλογών στήθηκαν σε συνολικά 13 δήμους που ανέδειξαν ισάριθμους νέους ή επανεκλεγέντες δημάρχους.

Πιο συγκεκριμένα, νέους δημάρχους, που από την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους, εξέλεξαν οι δήμοι Χανίων, Ανωγείων, Μαλεβιζίου, Μινώα Πεδιάδος, Φαιστού, Γόρτυνας, Χερσονήσου, Σητείας. Δηλαδή 8 από τους 13 δήμους περνούν σε "νέα χέρια" ενώ την ίδια δημοτική αρχή διατήρησαν οι δήμοι Αποκορώνου, Ρεθύμνου, Ηρακλείου, Αγ.Νικολάου και Ιεράπετρας.

Τα ντέρμπι και οι ανατροπές σε σχέση με τον πρώτο γύρο

Σε ορισμένους δήμους η εκλογική αναμέτρηση εξελίχθηκε σε πραγματικό θρίλερ με αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα αυτό του δήμου Μινώα Πεδιάδας που για μόλις 24 ψήφους και ποσοστό 50,10% ο Μανώλης Φραγκάκης επικράτησε του πρώην δημάρχου Ζαχαρία Καλογεράκη. Μάλιστα στο δήμο σημειώθηκε ανατροπή σε σχέση με την πρώτη Κυριακή των δημοτικών εκλογών αφού ο "ηττημένος" των χθεσινών εκλογών είχε τερματίσει πρώτος με 6.368 ψήφους και ποσοστό 49,57% έναντι 5.443 ψήφων ήτοι 42,37%%, που είχε συγκεντρώσει ο κ. Φραγκάκης.

Ανατροπή σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης της πρώτης Κυριακής σημειώθηκε και στο δήμο Χανίων αφού ο δεύτερος της πρώτης αναμέτρησης, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, "τερμάτισε" πρώτος στις επαναληπτικές εκλογές με ποσοστό 57,21%, κερδίζοντας τον τίτλο του νέου δημάρχου Χανίων με διαφορά που πλησίασε τις 15 μονάδες από τον ανθυποψήφιο του Αρη Παπαδογιάννη. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι ο νέος δήμαρχος δεν θα έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο με την αντιπολίτευση να εκλέγει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους (13 έναντι 9).

Αντίστοιχη ανατροπή σημειώθηκε και στο δήμο Μαλεβυζίου με τον Μενέλαο Μποκέα να κερδίζει τον δημαρχιακό θώκο ενώ στον πρώτο γύρο των εκλογών ο συνδυασμός στον οποίο είναι επικεφαλής, ήρθε δεύτερος με μικρή ομολογουμένως διαφορά - ούτε 0,5%) από τον ανθυποψήφιο του Κώστα Μαμουλάκη.

Σε εκλογικό ντέρμπι αναδείχθηκε η αναμέτρηση και τις δύο Κυριακές στον δήμο Χερσονήσου, όπου και εκεί η κάλπη επεφύλασσε ανατροπή και αλλαγή σκυτάλης στο δήμο, με την αναδειξη του Γιάννη Σέγκου ως νέου δημάρχου με ποσοστό 51, 98%. Στις εκλογές της 26ης Μαϊου ο συνδυασμός του νεοεκλεγέντα δημάρχου είχε "τερματίσει" δευτερος με 39,41% σε σχέση με τον συνδυασμό του Γιάννη Μαστοράκη που είχε μικρό προβάδισμα με 40,03%.

Δείτε παρακάτω τους δημάρχους που εξελέγησαν στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών

Χανιά

Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης 57,15%

Δήμαρχος Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης 51,84%

Ρέθυμνο

Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης 52,04%

Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης 50,32%

Ηράκλειο

Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός 52,41%

Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας 53,11%

Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης 50,10%

Δήμαρχος Φαιστού Νικολιδάκης Γρηγόρης 63,96%

Δήμαρχος Γόρτυνας Κοκολάκης Μιχάλης 68,96%

Δήμαρχος Χερσονήσου Σέγκος Γιάννης 51,98%

Λασίθι

Δήμαρχος Αγ.Νικολάου Αντώνης Ζερβός 53,20%

Δήμαρχος Ιεράπετρας Καλαντζάκης Θεοδόσης 59,21%

Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης 60,56%