Αν κάτι ξεχωρίζει αυτό που αποκαλούμε ευρωπαϊκό νότο είναι το συναίσθημα. Το μεσογειακό πάθος  είναι αυτό που μας παρασύρει σε σχέση με τον ορθολογιστή βορρά και συχνά πυκνά επιτρέπει δυστυχώς σε πονηρούς και επιτήδειους να μας καταδυναστεύουν. Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε πως οι υπόλοιποι νότιοι – κυρίως Ισπανοί και Πορτογάλοι – μετά από τις περιπέτειες των δικτατοριών τους έχασαν αρκετά από αυτά τα νότια χαρακτηριστικά. Στα πολιτικά τουλάχιστον. Εμείς, μόλις τώρα φαίνεται να δεχόμαστε πως στα βασικά πρέπει να υπάρχει μια κάποια συνεννόηση. Διαφορετικά όποιος και να κυβερνά η πατρίδα θα υποφέρει. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές από την άλλη έχουν μία διαφορετική διάσταση, καθώς με το φαλιρισμένο μας κράτος να αδυνατεί, οι χρηματοδοτήσεις έργων συνδέονται κυρίως με ευρωπαϊκά προγράμματα. Καλός δήμαρχος λοιπόν δεν είναι μόνο αυτός που διατηρεί την πόλη του καθαρή, αλλά και αυτός που έχει γνώση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και διατηρεί «άκρες» στις Βρυξέλες. Στην πολιτεία μας από την εποχή Αρχοντάκη έχει δημιουργηθεί μηχανισμός ο οποίος επέτρεψε την υλοποίηση δυσανάλογα μεγάλων για τα δεδομένα μας έργων. Μια ματιά στο κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα, με τα πεζοδρόμια ακόμα και σήμερα να παραμένουν στη δεκαετία του 1970 αποτελώντας παγίδα για τους περαστικούς, μας δίνουν το μέγεθος της επιτυχίας.

Το Ρέθεμνος έχει συγκεκριμένα προβλήματα, τα περισσότερα των οποίων εδράζονται στις κακώς νοούμενες «εξυπηρετήσεις», στο παραδοσιακό ωχαδερφισμό μας, αλλά και την πλήρη απαρέσκεια μας στο δημόσιο χώρο. Έχει προβλήματα branding, το «προϊόν» μας δεν είναι ευδιάκριτο καθώς δεν είμαστε προορισμός πολυτελείας, αλλά ούτε και φτηνός, έχουμε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία, αλλά υστερούμε σε υποδομές, έχουμε υπέροχες παραλίες, αλλά έχουμε αφήσει βασικά ανεκμετάλλευτη την ενδοχώρα. Με το πρόβλημα φοιτητικής στέγης να βρίσκει το δρόμο του με την κατασκευή εστιών στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου, η επέκταση του Σχεδίου Πόλης που θα επιτρέψει στην πόλη να «αναπνεύσει» είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το κυκλοφοριακό και οι θέσεις στάθμευσης είναι το βασικό θέμα που τυραννά τους κατοίκους χειμώνα καλοκαίρι, ειδικά μετά την τελευταία μόδα να δεσμεύουμε μια θέση στο οδόστρωμα για να παρκάρουμε… αρχοντικά στην πρασιά μας. 

Στα περισσότερα από τα παραπάνω (εκτός βέβαια του κυκλοφοριακού που ο δήμαρχος σαν άλλος Πέτρος αμφισβήτησε την ύπαρξη του), οι θέσεις των κκ Μαρινάκη και Νίνου ήταν πανομοιότυπες. Και οι δύο γνωρίζουν τα θέματα του δήμου και οι δύο έχουν άποψη για το τι πρέπει να γίνει. Ανεξάρτητα από συμπάθειες και ατομικές προτιμήσεις κανένας δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει την αξιοσύνη, των ίδιων και των συνεργατών τους. Οι Ρεθεμνιώτες σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις ψήφισαν συνεργασία για το καλό του τόπου, αυτό είναι σαφές. Οι εκλογές τελείωσαν, οι φίλοι του Γιώργη χάρηκαν, του Θοδωρή λυπήθηκαν. Έτσι είναι η ζωή. Και συνεχίζεται.   

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

www.polefl.gr
[email protected]
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook