Η στοματική υγεία είναι πολύ σημαντική, καθώς ό,τι συμβαίνει στο στόμα μπορεί να υποδεικνύει προβλήματα υγείας σε άλλα σημεία του σώματος.

Μπορεί να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, είναι σημαντικό ωστόσο να παρατηρείτε το στόμα σας και αν εντοπίσετε μη φυσιολογικά σημάδια να συμβουλευτείτε γιατρό.

Δείτε ποια είναι αυτά:

Στοματικά έλκη

Μπορεί να οφείλονται σε αντίδραση σε συγκεκριμένες τροφές, όπως τα πολύ καυτερά. Σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούνται λόγω ανεπάρκειας βιταμινών. Μια αιματολογική εξέταση μπορεί να δώσει την απάντηση προκειμένου να προχωρήσετε σε αλλαγές στη διατροφή ή στη λήψη συμπληρωμάτων.

Δύσοσμη αναπνοή

Συχνά υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα υγείας που συνδέεται με το στομάχι. Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από παλινδρόμηση, με αποτέλεσμα τα βακτηρίδια και οι θειούχες ενώσεις να απελευθερώνονται από το στομάχι στο στόμα. Εάν βουρτσίζετε τα δόντια και τη γλώσσα σας, χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα και η δυσοσμία επιμένει, ίσως πρόκειται για ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Ούλα που ματώνουν

Εκτός από ουλίτιδα, τα ούλα που ματώνουν μπορεί να αποτελούν ένδειξη προβλημάτων υγείας. Τέτοια μπορεί να είναι ο διαβήτης ή κάτι πιο σοβαρό όπως η μόλυνση από HIV. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα ούλα τους.

Οίδημα

Το οίδημα, τα αποστήματα και οι λοιμώξεις του στόματος, συνδέονται επίσης με εξασθένηση του ανοσοποιητικού. Είναι σημαντικό να ελέγξετε την κατάσταση του ανοσοποιητικού σας σε συνδυασμό με τα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων.

Πρησμένα ούλα

Μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα που οφείλονται σε ορμονικές αλλαγές. Οι γυναίκες διαμαρτύρονται πιο συχνά για πρησμένα ούλα, καθώς οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να τα αποδυναμώσουν. Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο θέμα της υγείας των ούλων τους κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Χαλαρά δόντια

Μπορεί να έχει σχέση με τα οστά και την απώλεια οστικής μάζας. Η οστική απώλεια σχετίζεται με καταστάσεις όπως η οστεοπόρωση ή η ανεπάρκεια ασβεστίου. Ένα δόντι κρατιέται στη θέση του από τη γνάθο, τα οστά και τα ούλα. Αν το οστό έχει πρόβλημα, πρέπει να ελεγχθεί και να αντιμετωπιστεί.

Πόνος

Συχνά το στόμα επηρεάζεται από φάρμακα που παίρνετε. Τα έλκη και ο πόνος μπορεί να υποδηλώνουν ευαισθησίες ή αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα. Πολλοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι έχουν δυσανεξίες σε διάφορα τρόφιμα –γλουτένη, λακτόζη, πικάντικα- λόγω της ενόχλησης στο στόμα μετά την κατανάλωσή τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook