Η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ρεθύμνου ολοκληρώνει το φετινό της ταξίδι, ανεβάζοντας την παράσταση «Κλέψε λιγότερο», μία μαύρη κωμωδία του Ιταλού συγγραφέα Ντάριο Φο.

«Αφού κλέβουν οι άλλοι, κλέψε κι εσύ, ίσως λίγο λιγότερο όμως». Αυτά μαθαίνει η έκπληκτη πρωταγωνίστρια μας, η Ενέα, όταν βλέπει να περνά από μπροστά της ολόκληρο το πανόραμα της κοινωνίας: Νεκροθάφτες κι εξοχότατοι, πόρνες και καλόγριες, τρελοί και γιατροί, έμποροι και εισαγγελείς, διευθυντές και αστυνομικοί. Ο Ντάριο Φο έγραψε το έργο για να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της Ιταλικής κοινωνίας, όμως αυτό παραμένει επίκαιρο και σύγχρονο σαν να γράφτηκε για κάθε χώρα και κάθε καιρό. Έτσι, επιλέχτηκε από την ομάδα για να στείλει τα μηνύματά του και στην Ελλάδα του σήμερα: Ποιοι είναι πραγματικά οι τρελοί και ποιοι οι σοβαροί, ποιοι οι αξιοσέβαστοι και ποιοι οι διεφθαρμένοι;

Ημερομηνίες:
Παρασκευή 7 Ιουνίου
Σάββατο 8 Ιουνίου
Κυριακή 9 Ιουνίου
Χώρος διεξαγωγής παραστάσεων:
Θέατρο «Μυθωδία» (Γεράνι Ρεθύμνου)
Ώρα έναρξης: 21:15
Αντίτιμο οικονομικής ενίσχυσης: 5 ευρώ

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Πάλι μπλοκάρισε.. τίποτα το ανησυχητικό.. Συμβαίνει πάντα όταν η εγχείρηση είναι φρέσκια.. Μετά στρώνει..
ΕΝΕΑ: Φρέσκια εγχείρηση; Μα τι του έκανες;
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Τον εγχείρησα.. Ένα μικρό άνοιγμα του κρανίου για αέρισμα του εγκεφάλου και μετά κλείσιμο. Βλέπεις τι ωραία που δουλεύει;
ΕΝΕΑ: Καταραμένοι, δολοφόνοι, τον καταστρέψατε.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Μην υπερβάλλουμε. Είναι δολοφονία να θεραπεύεις έναν τρελό που θέλει να καταστρέψει την κοινωνία μας; Δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο. Απομονώσαμε ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου. Ξέσφιξα την βίδα της λογικής, και όλα ξανάγιναν νορμάλ.
ΕΞΟΧΟΤΑΤΗ: Νορμάλ στο σημείο που επιθυμούμε. Υπάκουος σε ό,τι του λένε οι αρχές. Αν κάθε πολίτης είχε αυτήν την ποιότητα, θα δημιουργούσαμε την ιδανική κοινωνία.
ΕΝΕΑ: Βέβαια, σε μια κοινωνία όπου η λογική θα επέβαλε: «Επειδή κλέβουν όλοι.. κλέψε κι εσύ, ίσως λιγότερο, αλλά κλέψε».
ΕΞΟΧΟΤΑΤΗ: Πες ό,τι θες δεσποινίς, αλλά έτσι η κοινωνία μας δεν διατρέχει κινδύνους»…