Για τις παλιες μονάδες 175 MW σε Λινοπεράματα και Αθερινόλακκο 

Στην κατάθεση τροπολογίας προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να παρατείνει τη λειτουργία των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ στην Κρήτη και συγκεκριμένα αυτών σε Αθερινόλακκο και Λινοπεράματα, ισχύος 100 MW και 75 MW αντίστοιχα, έως ότου τεθεί σε λειτουργία η μικρή διασύνδεση της Κρήτης.

Σημειώνεται ότι με προηγούμενη απόφαση της Κομισιόν η λειτουργία των μονάδων αυτών έχει παραταθεί μέχρι τα τέλη του 2019.

Ο λόγος της παράτασης έχει να κάνει με το γεγονός των προβλημάτων επάρκειας ισχύος που θα προκύψουν μέχρι την ολοκλήρωση και λειτουργία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων του νησιού με την Πελοπόννησο το 2022 και την Αττική το 2023. Η ΔΕΗ επίσης για να κρατήσει ανοικτές τις μονάδες στο νησί πρέπει να είναι θεσμικά καλυμμένη.

Υπενθυμίζεται δε, ότι σε απάντηση που είχε δώσει τον περασμένο Οκτώβριο ο αρμόδιος Επίτροπος Κανιέτε στον ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου απάντησε αρνητικά στη χορήγηση εξαίρεσης λειτουργίας των εν λόγω μονάδων του νησιού, θεωρώντας πως η μεταβατική περίοδος για τη συμμόρφωση στον κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. λήγει στο τέλος του 2019.

Ειδικότερα

Με το τρίτο άρθρο της τροπολογίας ρυθμίζονται ζητήματα λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υφιστάμενους λειτουργούντες σταθμούς παραγωγής εγκατεστημένους στην Κρήτη. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι κατά τη λειτουργία τους, οι ως άνω μονάδες δύνανται να λειτουργούν και μετά την 1.1.2020 με τις οριακές τιμές εκπομπών αερίων ρύπων που προβλέπονται στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) τους, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Οδηγιών 2001/80/ΕΚ και 2008/1/ΕΚ. Οι παρεκκλίσεις αυτές έχουν σκοπό την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Κρήτης και τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της νήσου για το χρονικό διάστημα από το έτος 2020 και μέχρι την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί το έτος 2022.

Σε κάθε περίπτωση, επενδύσεις σε νέα παραγωγική ισχύ παραμένουν δυνατές στο πλαίσιο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της κείμενης νομοθεσίας. Παράλληλα, εισάγεται πρόβλεψη για περιβαλλοντικό ισοζύγιο από την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, με σκοπό τη διασφάλιση ισοδύναμου επιπέδου προστασίας του περιβάλλοντος και παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καθορίσει τα μέτρα του περιβαλλοντικού ισοδυνάμου, τους φορείς υλοποίησης και διαχείρισης αυτών, τον τρόπο χρηματοδότησης καθώς και τους ειδικότερους όρους και τεχνικής φύσεως ζητήματα σε σχέση με το περιβαλλοντικό ισοδύναμο.

Το ενεργειακό μίγμα της Κρήτης

Αναλυτικά, στην Κρήτη υπάρχουν τρεις σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το πετρέλαιο και η συνολική τους ισχύς ανέρχεται στα 728 MW. Πρόκειται για τον Αθερινόλακκο στο Λασίθι ισχύος 195 MW, τα Λινοπεράματα Ηρακλείου ισχύος 243 MW και τον σταθμό Χανίων 290 MW.

Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και 2021 πετούν εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων.

Ο προγραμματισμός θέλει τα Λινοπεράματα να πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όταν θα ηλεκτριστεί το μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης ισχύος 150 με 180 MW. Δηλαδή το 2022.

Το 2020 -2021 οι υπόλοιπες μονάδες, όλος ο ΑΗΣ  Χανίων και η μισή ισχύς του ΑΗΣ Αθερινόλακκου θα πρέπει να αποσυρθούν. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, το ΥΠΕΝ θα παρατείνει τη λειτουργία τους μέχρι και την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook