Με τη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρήθηκε στο ξενοδοχείο "Halepa" την Πέμπτη (06/06), άρχισε και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για τα "Βενιζέλεια-Χανιά 2019".

Το ιστορικό μίτινγκ "Βενιζέλεια" και το ανερχόμενο μίτινγκ "Χανιά", όπως και οι σύλλογοι Κύδων και "Ελ. Βενιζέλος" ένωσαν δυνάμεις για τη δημιουργία του κορυφαίου μίτινγκ στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα διεκδικήσουν οι Ελληνες πρωταθλητές-τριες τα όρια για τις διεθνείς διοργανώσεις. Στόχος του μίτινγκ, εκτός της καθιέρωσής τους ως το κορυφαίο στην Ελλάδα, είναι να βρεθεί του χρόνου στην κατηγορία Premium, την κορυφαία κατηγορία μίτινγκ στην Ευρώπη. 

Ετοιμοι για διοργανώση υψηλού επιπέδου δηλώνουν οι διοργανωτές, που καλούν τον κόσμο των Χανίων να γεμίσει το Εθνικό Στάδιο Χανίων, στο οποίο έχουν γίνει αρκετές βελτιώσεις το τελευταίο διάστημα. Στους αγώνες θα "παρελάσουν" σπουδαία ονόματα του ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου κλασικού αθλητισμού.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου:


Σάκης Κουβάτσος (πρόεδρος Α.Ο. Κύδων): «Δεν έγινε τυχαία αυτή η συνένωση των δύο μεγάλων διοργανώσεων, των Βενιζελείων και της διοργάνωσης Χανιά. Οι προτάσεις υπήρχαν από παλιότερα, αλλά αυτή τη φορά τα δεδομένα ήταν διαφορετικά. Υπήρχε η απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας που ανέφερε ότι για να μπορούν να παίρνουν πρόκριση οι Ελληνες πρωταθλητές για Ολυμπιάδες, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα θα έπρεπε να υπάρχει ένα διεθνές μίτινγκ στίβου, το οποίο θα ήταν αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Παράλληλα υπήρχε η βούληση του ΣΕΓΑΣ να βοηθήσει σημαντικά μία τέτοια διοργάνωση σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας. Είχαμε την ευτυχή συγκυρία να έχουμε την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού θετικούς σε αυτό το εγχείρημα και έτσι είδαμε ότι μία πρόσθεση "1+1" δεν έκανε "2" αλλά πολύ περισσότερο, μια και η φετινή διοργάνωση, ακόμα και αν προσθέσουμε τους προϋπολογισμούς των δύο μίτινγκ των προηγούμενων ετών, αυτή τη στιγμή παρουσιάζει έναν πενταπλασιασμό του προϋπολογισμού της. Η απόφαση των Δήμων Χανίων και Πλατανιά να στηρίξουν αποφασιστικά και της Περιφέρειας Κρήτης να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, μαζί με τη βούληση του ΣΕΓΑΣ, δημιούργησαν καταπληκτικές προϋποθέσεις προκειμένου τα Χανιά να αποτελέσουν την πόλη του στίβου στην Ελλάδα, για τα επόμενα χρόνια και αυτό γιατί θα διεξάγεται από φέτος και στη συνέχεια η κορυφαία διοργάνωση κλασικού αθλητισμού στη χώρα. Αυτό σημαίνει μία τεράστια προβολή της πόλης μας, μία τεράστια ανάπτυξη του αθλητισμού και ένα πολύ μεγάλο κίνητρο για να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι μόνο για τους ξένους και τους Ελληνες πρωταθλητές που θα παίρνουν μέρος, αλλά και για τη χανιώτικη νεολαία προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για την άθλησή τους. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι Χανιώτες φίλαθλοι είναι να βρεθούν στο Εθνικό Στάδιο Χανίων και να παρακολουθήσουν τους καλύτερους αγώνες στίβου που θα διεξαχθούν φέτος στη χώρα μας».

Γιώργος Γιατρουδάκης (πρόεδρος Γ.Σ. "Ελ. Βενιζέλος"): «Η νέα διοργάνωση είναι αποτέλεσμα έργου και ευρύτερης συνεργασίας πολλών φορέων, χορηγών, υποστηρικτών, εθελοντών, κάτω από την πλήρη υποστήριξη του ΣΕΓΑΣ. Απώτερος στόχος της νέας προσπάθειας θα είναι η καθιέρωση του διεθνούς χαρακτήρα της διοργάνωσης. Με τις κατάλληλες κινήσεις μας προσπαθήσαμε να είμαστε έτοιμοι σε όλους τους τομείς, ούτως ώστε αθλητές, προπονητές και συνοδοί, Ελληνες και ξένοι, να επιτύχουν τους στόχους τους και οι φίλαθλοι να απολαύσουν ένα ιδιαίτερο αγώνα αντάξιο με την ιστορία της πόλης μας στον κλασικό αθλητισμό». 

Τάσος Βάμβουκας (Δήμαρχος Χανίων): «Είμαι ευτυχής ως Δήμαρχος, διότι η πρώτη ουσιαστικά διοργάνωση "Βενιζέλεια-Χανιά" θα γίνει το 2019. Σε συνεννόηση με τα δύο ιστορικά σωματεία, Κύδωνα και Ελ. Βενιζέλο, αλλά και τον ΣΕΓΑΣ, πήρα μία πρωτοβουλία να συνενωθούν τα δύο μεγάλα σωματεία κλασικού αθλητισμού της πόλης μας ούτως ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη μοναδική διοργάνωση κλασικού αθλητισμού στη χώρα στην οποία θα υπάρχουν όρια για τους διεθνείς αγώνες. Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός και αυτό στο μέλλον θα φέρει πολλά θετικά στον τόπο μας. Θα συμβάλει και στην ιδέα του αθλητισμού, θα προβάλει τον τόπο μας και θα συμβάλει και στην προβολή και την προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Ο Δήμος Χανίων φέτος χρηματοδότησε με ένα σημαντικό ποσό τη διοργάνωση, όπως έκανε και ο ΣΕΓΑΣ. Θα επακολουθήσει τα επόμενα χρόνια μία πολύ μεγάλη επένδυση στο Εθνικό Στάδιο Χανίων ούτως ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές μας. Σε συνδυασμό με τον όλο τον προγραμματισμό που έχει ο Δήμος Χανίων για την προσθήκη και αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών σε διάφορα σημεία, τα Χανιά θα μπουν στον χάρτη ως ένας προορισμός για αθλητικό τουρισμό, σαν διεθνές προπονητήριο και αυτό είναι το ευρύτερο σχέδιό μας».

Γιάννης Μαλανδράκης (Δήμαρχος Πλατανιά): «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Στόχος μας είναι να συνεισφέρουμε σε αυτή την κοινή προσπάθεια και εμπράκτως, προκειμένου αυτή η ενοποιημένη διοργάνωση "Βενιζέλεια-Χανιά 2019", να έχει ακριβώς τη θέση που της αξίζει στο διεθνές καλεντάρι των αγώνων και των ορίων πρόκρισης σε διεθνείς αγώνες. Συγχρόνως ο τόπος και η περιοχή μας να είναι τόπος έλξης αθλητών υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και συγχρόνως να υπάρχει κίνητρο προς τα νέα παιδιά, όχι μόνο να παρακολουθήσουν αυτούς τους αγώνες, αλλά να γίνουν συμμέτοχοι στον κλασικό αθλητισμό. Αυτό έρχεται παράλληλα με δράσεις που κάνουμε για τις αναβαθμίσεις των αθλητικών εγκαταστάσεών μας, με κυρίαρχο ότι δημιουργούμε για πρώτη φορά ένα χώρο στίβου, στην περιοχή του Αλικιανού, αναβαθμίζοντας το γήπεδο που έχουμε, προκειμένου να δώσουμε την ευκαιρία σε πάρα πολλά παιδιά να ασχοληθούν με τον κλασικό αθλητισμό. Η προσπάθεια εύχομαι και ελπίζω με όλους τους συμπαραστάτες, είτε θεσμικούς, είτε χορηγούς, είτε ανθρώπους και επιχειρήσεις της περιοχής, να εδραιωθεί το 2019 και να συνεχίσει με αυξανόμενα άλματα και τα επόμενα χρόνια».

Κυριάκος Κώτσογλου (Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης): «Χαίρομαι που στη συνέντευξη Τύπου η λέξη που κυριαρχεί είναι η "συνέργεια" και όχι η "κατάτμηση" όπως τα προηγούμενα χρόνια. Συνέργεια, όρος αριστοτελικός, που σημαίνει ότι το άθροισμα των συμμετεχόντων μερών δίνουν κάτι παραπάνω από αυτό που θα άθροιζαν, αναλογικά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Συνέργεια μεταξύ δύο κορυφαίων συλλόγων, μεταξύ δύο κορυφαίων μίτινγκ, μεταξύ δύο κορυφαίων Δήμων, συνέργεια με πολύ σημαντικούς παράγοντες και φορείς, όπως η ΑΝΕΚ, ο ΣΕΓΑΣ, ξενοδοχειακοί χώροι και πολύ σημαντικοί παράγοντες αυτού του τόπου. Ολη αυτή η συνέργεια δημιουργεί αυτό που εμείς διοικητικά θα λέγαμε οικονομία κλίματος και όσο και να φαίνεται πεζό μας ενδιαφέρει. Στην πραγματικότητα δε θα δουν οι άνθρωποι κάτι διαφορετικό. Εκείνο το μίτινγκ που για πολλά χρόνια λεγόταν "Βενιζέλεια" και έφερνε παγκόσμια ρεκόρ και εκείνο το μίτινγκ που λεγόταν "Χανιά" και έφερνε σπουδαίες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, αθλητικά θα συνενώσουν τις δυνάμεις τους και αυτό σημαίνει ότι οι θεατές θα έχουν και θα ζήσουν πολύ μεγάλες στιγμές. Οι φίλαλθλοι και οι παρακολουθούντες θα έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν μία διοργάνωση η οποία θα συνθέσει δυνάμεις».

Αννα Νικολακάκη (Υπεύθυνη χορηγιών ΑΝΕΚ Lines): «Η ΑΝΕΚ Lines με αφοσίωση και συνέπεια ενισχύει σε όλη της τη διαδρομή κάθε πρωτοβουλία που αναδεικνύει τα αθλητικά ιδεώδη. Ετσι είναι παρούσα ως χορηγός μεταφοράς σε μία σπουδαία διοργάνωση, που με βάση το λογότυπο μοιάζουν τα Βενιζέλεια και ο Βενιζέλος να αγκαλιάζουν τα Χανιά με φόντο τον ιστορικό φάρο, προκειμένου να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο σπουδαία αθλητικά μηνύματα». 

Κατερίνα Ζομπανάκη (αρμόδια σε θέματα αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων): «Η Π.Ε. Χανίων με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει ως συνδιοργανώτρια στο διεθνές μίτινγκ στίβου "Βενιζέλεια-Χανιά 2019". Για πρώτη φορά δύο σπουδαίοι αθλητικοί σύλλογοι των Χανίων, με μακρόχρονη ιστορία και κορυφαίες επιτυχίες στο αθλητικό γίγνεσθαι του τόπου ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις αθλητικές συναντήσεις τους για να υλοποιήσουν ένα κορυφαίο μίτινγκ, ίδιων αξιώσεων με εκείνα που διοργανώνονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, με τη συμμετοχή σπουδαίων αθλητών και αθλητριών. Μία διοργάνωση που θα καταστήσει τα Χανιά στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος. Ταυτόχρονα τα "Βενιζέλεια-Χανιά 2019" αποτελούν μία σπουδαία ευκαιρία για να προβληθεί ο τόπος μας, τα μνημεία του, ο πολιτισμός του σε όλο τον κόσμο, μέσα από τα μάτια όλων των αθλητών και των παραγόντων που θα βρεθούν εδώ».

Σωτήρης Λαβούτας (πρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κρήτης): «Αισθάνομαι μεγάλη χαρά που η θητεία μου στον ΣΕΓΑΣ, γιατί υπάρχει και ένα όριο, θα κλείσει με αυτή τη συγχώνευση των δύο μίτινγκ, την οποία επιδιώξαμε μαζί με τον γενικό γραμματέα Χριστόφορο Ανδρουλιδάκη. Προσπαθήσαμε να ενώσουμε την Κρήτη, όλα τα σωματεία είναι αγαπημένα και το αποκορύφωμα αυτής της αγάπης των σωματείων είναι αυτό το μίτινγκ. Υπόσχομαι ότι την Κυριακή θα δείτε ένα γήπεδο αλλαγμένο και σημαιοστολισμένο. Τα πάντα θα είναι όμορφα και καλώ όλους τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες, να συνοδεύσουν τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν τους αγώνες».  

Χρήστος Φραντζεσκάκης (πρωταθλητής σφυροβολίας Κ20): «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μένα, αλλά και για όλους τους Ελληνες αθλητές, που θα αγωνιστούμε στο καλύτερο μίτινγκ της Ελλάδας για το 2019. Δίνουμε την υπόσχεση ότι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ώστε με τις επιδόσεις μας να το ανεβάσουμε στα καλύτερα μίτινγκ της Ευρώπης. Σαν Χανιώτης αθλητής καλώ όλους τους φιλάθλους του στίβου να γεμίσουν το Στάδιο και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειές μας. Ιδιαίτερα τους καλώ να είναι μαζί μας από τις 14:30, για να παρακολουθήσουν τη σφύρα των Εφήβων, όπου εκτός από εμένα θα συμμετάσχει και ο Ορέστης Ντουσάκης του Ελ. Βενιζέλου. Επειτα στις 15:30 να παρακολουθήσουν τη σφυροβολία Ανδρών με τον Μιχάλη Αναστασάκη και τους υπόλοιπους κορυφαίους αθλητές της Ευρώπης».

Τη συνέντευξη Τύπου  συντόνισε ο γενικός γραμματέας της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης,ενώ το "παρών" έδωσαν η μάνατζερ του μίτινγκ Αθηνά Χαριτάκη, που μοίρασε στους δημοσιογράφους ενδιαφέροντα αρχεία για τη διοργάνωση όπως και το επίσημο πρόγραμμα των αγώνων, αλλά και το μπλουζάκι του μίτινγκ, αλλά και ο σύμβουλος ανάπτυξης του ΣΕΓΑΣ Μάρκος Καλούδης.

 


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook