Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πειραματική λειτουργία από το Πολυτεχνείο Κρήτης – Αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Ιούνιο του 2020

Ο νομός Χανίων δέχτηκε τον φετινό χειμώνα ένα πρωτόγνωρο πλήγμα από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία αρκετοί τα χαρακτήρισαν απόρροια της κλιματικής αλλαγής.

Ο αιφνιδιασμός των φορέων, του κρατικού μηχανισμού και φυσικά των ίδιων των πολιτών από τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις υπερμέγεθεις καταστροφές που προκλήθηκαν στα Χανιά, ήταν μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους που δυσκόλεψαν τον ούτως ή άλλως δυσχερή χειρισμό ενός τόσο έντονου φαινομένου που προκάλεσε ταυτόχρονα σειρά τεράστιων προβλημάτων και καταστροφών.

Αυτόν τον αιφνιδιασμό επιδιώκει να “τιθασεύσει” ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης των φορέων για επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα στα Χανιά. 

Το σύστημα αυτό σχεδιάζεται και αυτή την ώρα βρίσκεται σε πειραματική λειτουργία από ομάδα της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πώς θα λειτουργεί

Το τρόπο με τον οποίο θα προειδοποιεί το σύστημα τους φορείς, μας εξηγεί ο Γιάννης Τριχάκης Μηχανικός Περιβάλλοντος, Msc, PhD Εργαστηρίου Γεωπεριβαλλοντικής Μηχανικής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης:

“Μοντελοποιούμε τα ύψη βροχής που δημιουργούν το πρόβλημα ώστε να μπορούμε έγκαιρα να προειδοποιούμε τους αρμόδιους φορείς. Όταν δηλαδή, παρουσιάζεται ύψος βροχής από ένα όριο και πάνω, το οποίο τα μοντέλα έχουν δείξει ότι είναι επικίνδυνο για έναρξη πλημμυρικών φαινομένων, τότε μπορούμε να ειδοποιήσουμε την πολιτική προστασία, την περιφέρεια και τον δήμο και να ενημερώσουμε ότι η βροχή έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που από εκείνο το σημείο και μετά τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αρχίσουν σταδιακά να δημιουργούνται προβλήματα. Έτσι θα προχωρούν οι φορείς εγκαίρως σε άμεσες ενέργειες και θα κινητοποιείται ο μηχανισμός προκειμένου να ελαχιστοποιεί τις συνέπειες του ακραίου φαινομένου.

Αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης μέσων του προγράμματος ERMIS–F, σε συνεργασία με τον δήμο Χανιών. Τώρα είμαστε σε πειραματική λειτουργία, καθώς κάνουμε ακόμα τις τελικές δοκιμές. Το έργο θα τελειώσει και θα παραδοθεί τον επόμενο Ιούνιο του 2020.

Εργαζόμαστε σε μια πιλοτική περιοχή στη Νέα Κυδωνία. Σε ένα ρέμα έχουμε βάλει βροχομετρικό και υδρομετρικό σταθμό και μετράμε τη στάθμη της βροχής και αυτό ιδανικά θέλουμε να το προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον δήμο Χανίων σε όλες τις περιοχές. Μπορούμε να “τρέξουμε” κάποια μοντέλα και να ξέρουμε με μεγαλύτερη βεβαιότητα το τι θα συμβεί στην κάθε περιοχή”. 

Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο της εκδήλωσης του δήμου Χανίων για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” στο παλιό λιμάνι.

Στην εκδήλωση έγινε μεταξύ άλλων, εκτενής αναφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη ρύπανση του αέρα καθώς και στον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι ίδιοι οι πολίτες.

Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Δ/ντής του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης Χανίων, μηχανολόγος μηχανικός Κωνσταντίνος Πατεράκης:

Αν παρατηρήσει κάποιος τα στοιχεία του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι την τελευταία 5ετία έχει αυξηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση κατά 5%, ενώ 7 εκατ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη μόλυνση της ατμόσφαιρας. Σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων όταν δεν γίνεται ορθά. Θυμίζω την εποχή του Κουρουπητού που γινόταν ανεξέλεγκτη ρίψη και καύση απορριμμάτων. Οι εκπομπές ουσιών που εκλύονταν τότε στο περιβάλλον, μεταξύ αυτών διοξίνες, φουράνια, περνούσαν στη διατροφική αλυσίδα μέσω των νερών και των ζώων. Σήμερα ευτυχώς δεν υπάρχει αυτό με τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και τις επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σημαντική είναι η συνεισφορά των πολιτών στη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί χωρίς τους πολίτες όποιο σύστημα και να εφαρμοστεί δεν θα πετύχει. Υπάρχουν δυο περιπτώσεις, είτε είμαστε εγωιστές με την έννοια ότι γνωρίζουμε πως μολύνουμε το περιβάλλον αλλά δεν ενδιαφερόμαστε για το τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στα παιδιά μας, είτε είμαστε ελάχιστα ευαισθητοποιημένοι και ενημερωμένοι σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θέλω να πιστεύω ότι ισχύει το δεύτερο, οπότε είναι σημαντικό να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι πρέπει να κάνουν, για το πώς πρέπει να διαχωρίσουν στην πηγή τα απορρίμματά τους και γενικά πώς να σέβονται το περιβάλλον. Έχουμε ξεκινήσει προσπάθειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ειδικά στην α’ βάθμια και β’ βάθμια εκπαίδευση αλλά και στα πανεπιστήμια όπου είναι φορείς επισκεπτών.”

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης βραβεύτηκαν σχολεία αλλά και εθελοντές για τη συμμετοχή τους σε δενδροφυτεύσεις, σε καθαρισμούς και περιβαλλοντικές δραστηριότητες καθώς και οι διακριθέντες στον διαγωνισμό για το “καλύτερο μπαλκόνι” και τον “καλύτερο κήπο”.

Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας Γεωργία Αποστολάκη – Σαρικάκη:

“Το περιβάλλον είναι το μεγάλο σπίτι όλων μας και πρέπει και εμείς σαν άτομα να συμβάλλουμε όπως μπορούμε μειώνοντας τους ρίπους για την υγεία τη δική μας και των παιδιών μας. Στις δράσεις του για το περιβάλλον και στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, ο δήμος ενέταξε και τη βράβευση των καλύτερων κήπων και καλύτερων μπαλκονιών. Συμμετείχαν γύρω στα 60- 70 άτομα και η επιτροπή είχε δύσκολο έργο για να αποφασίσει ποια 8 άτομα θα βραβεύσει. Σε όλους ωστόσο, τους συμμετέχοντες δίνεται συμβολικά ως δώρο ένα γιασεμί για να θυμηθούμε ότι παλιότερα τα Χανιά ήταν η πόλη των γιασεμιών!”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook