Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Αρκαλοχώρι για τις εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης για το πρώτο σαμποτάζ εναντίον των Δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη

Τελευταία ενημέρωση: 16:57

Στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας στο Ηράκλειο, βρίσκεται σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος  ο οποίος κατέθεσε στέφανο στο μνημείο του Αρκαλοχωρίου στην εκδήλωση για το πρώτο σαμποτάζ κατά των δυνάμεων του Άξονα στην Ευρώπη (9-10 Ιουνίου 1942).

«Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκοπής Παυλόπουλος από το Καστέλι Πεδιάδος που πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για το α' σαμποτάζ εναντίον των δυνάμεων του άξονα στην Ευρώπη.


Ο κ. Παυλόπουλος είπε συγκεκριμένα:

« Ο Επικός, κυριολεκτικώς, αγώνας των Ηρωϊκών Κρητών εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας μας εμπνέει και μας διδάσκει, κυρίως προς την κατεύθυνση του τι σημαίνει για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία, η Δημοκρατία και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.

Το πρώτο δίδαγμα αφορά την Μεγάλη Ευρωπαϊκή μας Οικογένεια, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να έχουμε πάντα κατά νου τις ακόλουθες διαπιστώσεις, εάν επιθυμούμε να ζήσουμε μέσα σε μια ειρηνική και ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ελπίζουμε να οδηγηθεί στην πλήρη πολιτική και οικονομική ενοποίησή της. Τα ναζιστικά και φασιστικά μορφώματα -αλλά και τα λοιπά λαϊκιστικά «κινήματα» που επίσης απειλούν την Κοινοβουλευτική Δημοκρατία- τα οποία αναπτύσσονται σήμερα σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής ηπείρου, πρέπει να μας προβληματίζουν, έτσι ώστε να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και για την αποτελεσματική και, κυρίως, έγκαιρη αντιμετώπισή τους. Από εδώ, λοιπόν, την Κρήτη, τους στέλνουμε το μήνυμα: Δεν θα περάσουν.

Το δεύτερο δίδαγμα αφορά την γειτονική Τουρκία. H Ελλάδα είναι Χώρα φιλειρηνική, αφού πιστεύει ακράδαντα στην φιλία και την καλή γειτονία, οι οποίες όμως προϋποθέτουν τον πλήρη και ειλικρινή σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Προϋποθέτουν, επίσης, τον σεβασμό, και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αν αναλογισθούμε ότι το Διεθνές Δίκαιο καθορίζει, βεβαίως μεταξύ άλλων, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ελλάδας στην περιοχή, καθορίζει όμως, ταυτοχρόνως, την Επικράτεια και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

Και αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά την Συνθήκη του MontegoBay του 1982 -όπως πολλές φορές έχω πει και δεν θα κουρασθώ να το λέγω- είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στην Συνθήκη αυτή. Διότι η ως άνω Συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους. Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, την Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Νομιμότητα. Πολλώ μάλλον όταν μας συμπαρίστανται ενεργώς η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ».

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν με τιμές τοπικές αρχές και πλήθος κόσμου, στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Καστελλίου που πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αρχηγού Πεδιάδας και των έξι Ανατολικών Επαρχιών Αντωνίου Τρυφίτσου.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Καστελλίου για την παρουσίαση ιστορικού πανηγυρικού και αμέσως μετά στο Δημαρχείο Μινώα Πεδιάδας στο Καστέλλι για την τελετή Ανακήρυξης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ηράκλειο: «Παίρνω δύναμη από την Κρήτη και τη ζεστή υποδοχή σας» είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος απευθυνόμενος στους κατοίκους του Θραψανου

Μετά την τελετή ανακήρυξης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ. Παυλοπουλος επισκέφθηκε τη Μητρόπολη Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου και είχε σύντομη συνομιλία με τον Μητροπολίτη κ.κ Ανδρέα. Εν συνέχεια ο κ. Παυλοπουλος επισκέφθηκε το Θραψανο όπου πλήθος κόσμου έσπευσε να τον υποδεχθεί με θέρμη. Μαλιστα είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει επίδειξη κατασκευής ενός παραδοσιακού Θραψανιωτικου πυθαριου, όπως αυτά που περίτεχνα κατασκευάζουν κάτοικοι της περιοχής.

Στο Θραψανο, ο κ. Παυλοπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους, και ο ίδιος από την πλευρά του είπε ότι παίρνει δύναμη από τη ζεστασιά με την οποία οι άνθρωποι της περιοχής τον υποδέχθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν αναχωρήσει από το στατιωτιόο αεροδρόμιο στο Καστέλι, παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Μινωα Πεδιάδος Ζαχαριας Καλογερακης.


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook