Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης παραβρέθηκε σήμερα, 10 Ιουνίου, σε ανοιχτή συνάντηση πολιτών και εκπροσώπων φορέων στα Μεσκλά, με αντικείμενο τις μελλοντικές προοπτικές της περιοχής.

Ανάμεσα σε άλλους, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Φώτης Καζάσης συνοδευόμενος από στελέχη του Οργανισμού, μέλη των Διοικήσεων των ΤΟΕΒ Μεσκλών και Φουρνέ και πολλοί κάτοικοι.

Κατά την εισήγησή του, ο νεοεκλεγείς Δημοτικός Σύμβουλος Μανούσος Βουλγαράκης παρουσίασε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μετά τις καταστροφικές πλημμύρες και παρουσίασε έργα και δράσεις που είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη της περιοχής στο πλαίσιο και της “Μελέτης Σκουτέλη”.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επεσήμανε ότι η καταστροφή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία να επανασχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε έργα και δράσεις που θα προσφέρουν τις προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης. Τόνισε πως μια σειρά από κακοσχεδιασμένα, μη λειτουργικά έργα υποδομών (φράγματα, λιμνοδεξαμενές και δρόμοι), σε συνδυασμό με την επί χρόνια ελλιπή συντήρηση των δικτύων, συνέβαλαν ώστε οι καταστροφές στον νομό να είναι τεράστιες. Ωστόσο, σημείωσε, ότι το δραστήριο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, η διάθεση ικανών πιστώσεων και η ενασχόληση εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Τα συναρμόδια Υπουργεία παρέχουν χρήσιμα εργαλεία για την ανασυγκρότηση. Για παράδειγμα, το Πρόγραμμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων και του Ενεργειακού Συμψηφισμού, καθώς και το Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, με τη σειρά τους, όρισαν τις προτεραιότητες των έργων αποκατάστασης των ζημιών (διανοίξεις δρόμων και προσβασιμότητα, αποκατάσταση δικτύου άρδευσης), αλλά και των έργων ανάπτυξης της περιοχής (προστασία και ανάδειξη πηγών, ανάπλαση χώρων και κτιρίων).
Ακολούθησαν τοποθετήσεις κατοίκων κι εκπροσώπων άλλων φορέων και εποικοδομητική συζήτηση σε καλό κλίμα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook