Στην ίδρυση Συλλόγου Ανέργων θα προχωρήσουν νέοι και νέες του Ηρακλείου κάνοντας έτσι ένα βήμα συλλογικής αντιμετώπισης ενός κοινού προβλήματος.

Η πρώτη συνάντηση που θα αποτελέσει και το εναρκτήριο βάπτισμα του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στις 7 το απόγευμα στο OMMA Studio.

Σε σχετική ιστιοσελίδα www. (dikaioma.gr) που έχει σχεδιαστεί με σκοπό να εκπροσωπήσει τη φωνή των μελών του Συλλόγου, έχει δημοσιευθεί η παρακάτω ανακοίνωση, την οποία και παρουσιάζουμε αυτούσια.

«Μετά το μνημόνιο και τον ερχομό της τρόικας οι αριθμοί σπάνε όλα τα ρεκόρ. Τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για ανεργία της τάξης του 20% μέσα στο 2011 σε όλη την χώρα ενώ και στην Κρήτη έχει αρχίσει να ξεφεύγει η κατάσταση:

• Είμαστε πρωταθλητές πανελλαδικά στους ρυθμούς ανάπτυξης της ανεργίας (από 5,3% πήγαμε στο 12% το 2010) λόγω της διάλυσης του αγροτικού τομέα, των λουκέτων στις επιχειρήσεις και της κρίσης στον τουρισμό.

• Μόνο στο Ηράκλειο οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 20.000 ενώ οι εκτιμήσεις μιλάνε για συνολικά 35.000 άνεργους. Αν προσθέσουμε και τη μαύρη εργασία που δεν φαίνεται πουθενά ή τις δουλειές του ποδαριού το κοντέρ θα σπάσει.

• Οι άνεργοι πτυχιούχοι μέσα στο 2010 έφτασαν τα 8.928 άτομα σε όλη την Κρήτη...

Αυτά λένε οι επιστήμονες και οι αριθμοί. Η πραγματικότητα τι λέει; Άγχος για το αν θα φτάσει ο μισθός μέχρι τα μισά του μήνα, άγχος για το αν θα ανανεωθεί η σύμβαση και το επόμενο δίμηνο, άγχος κάθε φορά που ανοίγεις τον λογαριασμό της ΔΕΗ, άγχος μην ακούσεις την ατάκα “έχει πέσει ο τζίρος τους τελευταίους μήνες και πρέπει να...”, άγχος, άγχος, άγχος...

Ακούμε καθημερινά οτι πρέπει να κάνουμε θυσίες για την “σωτηρία της πατρίδας” και την “ανταγωνιστικότητα της οικονομίας”. Όλα αυτά για εμάς σημαίνουν: κατάθλιψη και ταβανοθεραπεία, μετανάστευση όπως τη δεκαετία του '50, δουλειά σε συνθήκες γαλέρας. Και οι πιο “τυχεροί” μπορούν να επιστρέψουν στο πατρικό σπίτι. Διαλέγεις και παίρνεις...»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο Υφυπουργός Εργασίας Β.Κεγκέρογλου, σε επίσκεψή του στην Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα, σημείωσε τη δραματική αύξηση της ανεργίας στο Νησί και σημείωσε ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει συντονισμένες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.