Ενώπιον της δικαιοσύνης οι 4 νεαροί για τον άγριο ξυλοδαρμό σε βάρος 59χρονου - Οι δύο ένοχοι για βαριά σωματική βλάβη και οι άλλοι δυο για απλή συνέργεια

Ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε σήμερα η δίκη για τον ξυλοδαρμό του 59χρονου Αυστριακού τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Μαϊου στο Ενετικό Λιμάνι, από τέσσερις κατηγορούμενους δράστες που βρέθηκαν σήμερα ενώπιον της δικαιοσύνης με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης από κοινού και σε συναυτουργία.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, κρίθηκαν ένοχοι για βαριά σωματική βλάβη από κοινού και σε συναυτουργία οι δύο εκ των τεσσάρων κατηγορουμένων ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια.

Σε κανέναν από τους 4 κατηγορούμενους δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά ενώ οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι 3 χρόνια με αναστολή στους δύο κατηγορούμενους για βαριά σωματική βλάβη και ένας χρόνος με αναστολή στους υπόλοιπους δύο κατηγορούμενους. Η δικηγόρος ενός εκ των καταδικασθέντων για απλή συνέργεια άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Η δίκη ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι και αφού η έδρα είχε απορρίψει νωρίτερα αίτημα ενός εκ των κατηγορουμένων για αναστολή της με την αιτιολογία οτι ο δικηγόρος του για λόγους υγείας δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία.

Το δικαστήριο διέκοψε για λίγη ώρα και συνήλθε στις 2 το μεσημέρι με την έδρα να δέχεται εκ νέου αίτημα από τους δικηγόρους δύο εκ των κατηγορουμένων για αναστολή της, προκειμένου να προσκομιστεί στο δικαστήριο υλικό από κάμερες κλειστού κυκλώματος που θα βοηθήσουν να λάμψει η αλήθεια για το τι έγινε τα ξημερώματα της 30ης Μαίου. Το δικαστήριο απέρριψε και αυτό το αίτημα με το σκεπτικό οτι πρώτον δεν προκύπτει οτι υπάρχει τέτοιο υλικό και δεύτερον οτι θα φανεί κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία από τις καταθέσεις των μαρτύρων για το επίμαχο περιστατικό.

Η δίκη ξεκίνησε με τις καταθέσεις 3 μαρτύρων κατηγορίας, της συντρόφου του θύματος, του 59χρονου Αυστριακού ως πολιτικός ενάγων και μιας μάρτυρας που βρέθηκε στο αστυνομικό τμήμα αναγνωρίζοντας τους 4 νεαρούς ως εμπλεκόμενους σε έταιρο περιστατικό που προηγήθηκε του ξυλοδαρμού του 59χρονου στο Ενετικό Λιμάνι, το οποίο όμως όπως αποδείχτηκε δεν είχε σχέση με το συμβάν που δικάζονταν σήμερα. Ακολούθησαν οι καταθέσεις 3 μαρτύρων υπεράσπισης, που ήταν οι γονείς τριών εκ των κατηγορουμένων, οι απολογίες των κατηγορουμένων και έπειτα η πρόταση της Εισαγγελέως που έγινε δεκτή από το δικαστήριο.

Πρώτη κατέθεσε η σύντροφος του 59χρονου ξεκινώντας την αφήγησή της αναφέροντας οτι εκείνο το βράδυ, το ζευγάρι, επέστρεψε στο σπίτι του, αφού είχε ολοκληρώσει τη δουλειά σε μπαρ που διατηρούν και εργάζονται και οι δυο. Ενώ βρίσκονταν κοντά στο σπίτι τους, είδαν να τους προσεγγίζει το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι 4 κατηγορούμενοι, έχοντας πολύ δυνατά τη μουσική. Χωρίς το ζευγάρι να  καταλάβει το λόγο και αφού το θύμα ζήτησε απευθυνόμενο προς τους επιβαίνοντες του οχήματος να χαμηλώσουν λίγο την ένταση της μουσικής, άκουσε βρισιές και αποδοκιμασίες που η σύντροφος του 59χρονου είπε οτι ντρέπεται να αναπαράγει στο δικαστήριο. Στη συνέχεια ένας εκ των κατηγορουμένων φορώντας κουκούλα στο κεφάλι κατέβηκε από το όχημα, ακολούθησε δεύτερος, με ιδιαίτερα εριστικό ύφος, ο οποίος μάλιστα φώναξε "όταν ξεκινήσεις έρχομαι" και πριν καλά καλά καταλάβουν τι συνέβαινε ο σύντροφός της δέχτηκε μια μπουνιά στο πρόσωπο. Ο 59χρονος βρέθηκε στο έδαφος και απευθυνόμενος στον δράστη, τους ζήτησε να αποχωρήσουν και το συμβάν θα ξεχαστεί.

Ο ξυλοδαρμός συνεχίστηκε, όπως κατέθεσε η μάρτυρας με μεγαλύτερη ένταση. Σύμφωνα με τα όσα διηγήθηκε η σύντροφος του θύματος, δύο από τους κατηγορουμένους, τους οποίους υπέδειξε στο δικαστήριο ήταν αυτοί που μπορεί να καταθέσει με βεβαιότητα οτι πρωταγωνίστησαν στον ξυλοδαρμό ενώ δεν ήταν σε θέση να πει τι έκαναν οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, αν δηλαδή συμμετείχαν και αυτοί ενεργά στην βιαιοπραγία. Το μόνο για το οποίο είναι βέβαιη, όπως είπε σε σχετική ερώτηση της Εισαγγελέως, είναι οτι δεν έκαναν κάτι για να αποτρέψουν την βίαιη επίθεση σε βάρος του συντρόφου της.

Η μάρτυρας πρόσθεσε οτι ενώ οι 4 κατηγορούμενοι κατευθύνοννταν προς το αυτοκίνητό τους, ένας εξ'αυτών επέστρεψε και έδωσε μια δυνατή κλωτσιά στο θύμα, που φαίνεται οτι ήταν και η "χαριστική βολή" αφού ο σύντροφός της κινδυνεύει να χάσει το νεφρό του. Γείτονας που ηταν αυτόπτης μάρτυρας, ειδοποίησε αστυνομία και ΕΚΑΒ και λίγη ώρα αργότερα οι δράστες εντοπίστησαν και συνελήφθησαν ενώ ασθενοφόρο που έσπευσε στο σημείο, παρέλαβε το θύμα και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Ο 59χρονος, ως πολιτικός ενάγων περιέγραψε στο δικαστήριο την επίθεση που δέχτηκε, αφού σημείωσε οτι δεν αισθάνεται καλά που πίσω του ακριβώς κάθονται αυτοί που τους αναγνώρισε ως τους δράστες και υπαίτιους για την επίθεση που δέχθηκε. Ο 59χρονος τόνισε οτι δεν γνωρίζει για ποιον λόγο δέχθηκε αυτήν την βιαιοπραγία αφού δεν είχε προηγηθεί κάτι μεταξύ του ίδιου και των νεαρών, δεν τους γνώριζε και το μόνο που τους είπε, με ήπιο τρόπο ήταν να χαμηλώσουν την μουσική. Άκουσε φωνές και βρισιές που δεν μπορούσε να καταλάβει ενώ όταν αντιλήφθηκε το εριστικό ύφος κάποιων εκ των κατηγορουμένων και προσπάθησε να τους κατευνάσει λέγοντας τους να πάνε για ύπνο και οτι δεν συνέβη κάτι, έλαβε απάντηση οτι "Δεν τελειώσαμε ακόμα". Κάποια στιγμή ο 59χρονος απευθυνόμενος στη σύντροφό του, της ζήτησε να δει και να θυμάται την πινακίδα του αυτοκινήτου των νεαρών για να το αναφέρει στην αστυνομία.  Όταν αντιλήφθησαν οι δράστες οτι θα εμπλακεί η αστυνομία, συνέχισαν το γρονθοκόπημα και στη συνέχεια γρήγορα έφυγαν προς το αυτοκίνητο. Ένας εξ αυτών, όπως κατέθεσε,  επέστρεψε και ενω το θύμα  είχε βγάλει τα κλειδιά του σπιτιού από την τσέπη του και είχε σηκώσει το χέρι του σε μια προσπάθεια να ανοιξει την πόρτα, ένας εκ των κατηγορουμένων, του κατάφερε μια δυνατή κλωτσιά με τον 59χρονο να σφαδάζει στην συνέχεια από τον πόνο.

Σύμφωνα με ιατρική γνωμάτευση που ανέγνωσε η πρόεδρος της έδρας, ο 59χρονος μετά την διακομιδή του στο νοσοκομείο και αφού εξετάστηκε από τους γιατρούς, μεταξύ άλλων έφερε κάκκωση νεφρού σε βαθμό 3, εμφάνισε αιματουρία, ρίξη αριστερού νεφρικού παρεγχύματος άνω του ενός εκατοστού με συνοδό περινεφρικό αιμάτωμα. 

Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης οι γονείς τριών εκ των κατηγορουμένων ενώ αξίζει να σημειωθεί οτι δυο εξ'αυτών είχαν επισκεφθεί το θύμα στο Νοσοκομείο και είχαν ζητήσει συγνώμη εκ μέρους των παιδών τους. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, γονέας απέδωσε το περιστατικό στην κακιά στιγμή, σημειώνοντας οτι ο γιος του δεν είχε δώσει κανένα ανάλογο δικαίωμα στο παρελθόν και δεν είχε επιδείξει αντίστοιχη συμπεριφορά. 

Δύο εκ των κατηγορουμένων στις απολογίες τους, τόνισαν οτι δεν είχαν καμία εμπλοκή στο περιστατικό και δήλωσαν αθώοι ωστόσο το δικαστήριο, έκρινε οτι είχαν έμμεση συνέργεια, παρότι στο δικαστήριο αποδείχθηκε οτι δεν είχαν ενεργό συμμετοχή στην βιαιοπραγία κατά του 59χρονου.

Κατά της απόφασης, άσκησε έφεση η δικηγόρος ενός εκ των δύο κατηγορουμένων για απλή συνέργεια.