Εντονη αντίδραση του ιδρυτή της οργάνωσης Cartooning for peace για την απόφαση της εφημερίδας.

Την κατάργηση των πολιτικών σκίτσων από τις διεθνείς εκδόσεις της ανακοίνωσε η εφημερίδα New York Times, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η «αντισημιτική» απεικόνιση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον περασμένο μήνα.

Περαιτέρω η εφημερίδα γνωστοποίησε τη λήξη της συνεργασίας της με τους δύο σκιτσογράφους της, τους οποίους ευχαρίστησε για την προσφορά τους.

Προηγουμένως είχε απολογηθεί για το αμφιλεγόμενο σκίτσο, που έφερε αυτές τις αντιδράσεις.

Ο Πλαντύ, ο διάσημος σκιτσογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και ιδρυτής της οργάνωσης Cartooning for peace, επέκρινε την απόφαση των New York Times να καταργήσουν τα πολιτικά της σκίτσα στις διεθνείς εκδόσεις και δήλωσε ότι πιστεύει πως η εφημερίδα θα αποποιηθεί αυτή την επιλογή.

Ο σκιτσογράφος είναι πεπεισμένος ότι η εφημερίδα, η οποία «γονάτισε επανειλημμένα μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ζητήσει συγγνώμη επειδή δημοσίευσε ένα σκίτσο» θα «συνέλθει» και θα πει ότι είχε «άδικο να αποχωριστεί τους σκιτσογράφους, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε εφημερίδες χωρίς τις εικόνες γνώμης», είπε ο Ζαν Πλαντύ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Το χιούμορ και οι ενοχλητικές εικόνες είναι μέρος της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο ιστορικός σκιτσογράφος της Le Monde. Μέσω της οργάνωσης Cartooning for peace (την οποία ίδρυσε το 2006 με τον Κόφι Αναν) και μαζί με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), ο Πλαντύ διεξάγει  μια εκστρατεία για να αναγνωριστεί από την Unesco το σκίτσο του Τύπου ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

«Είναι τόσο ανόητο όσο το να ζητάς από το παιδί την ημέρα της γιορτής της μητέρας να μην κάνει πλέον μια ζωγραφιά για τη μαμά του», είπε ο Πλαντύ, πριν εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους συναδέλφους του που δουλεύουν για τους New York Times, ανάμεσά τους ο Αντόνιο Μορέιρα Αντούνες, του οποίου το σκίτσο ήταν η αιτία αυτής της απόφασης.

«Οπως υποστηρίξαμε τον σκιτσογράφο Αντόνιο, ο οποίος λογοκρίθηκε από τους New York Times, η οργάνωση Cartooning for peace υποστηρίζει τον σκιτσογράφο Πατρίκ Σαπάτ», που και αυτός συνεργάζεται με την αμερικανική εφημερίδα, υπογράμμισε ο Πλαντύ. «Καθώς ο Πατρίκ έχει ανεξάντλητο ταλέντο, δεν ανησυχούμε για το μέλλον του», όμως αντίθετα «ανησυχούμε για το μέλλον των δημοκρατιών μας και της ελευθερίας της γνώμης».

Ο Τζέιμς Μπένετ, ο υπεύθυνος για το κύριο άρθρο της New York Times, έγραψε πάντως στο Twitter ότι η εφημερίδα θέλει να συνεχίσει με άλλη μορφή στο μέλλον τη συνεργασία της με τον Πατρίκ Σαπάτ και με τον Χενγκ Κιμ Σονγκ, τον έτερο σπουδαίο σκιτσογράφο της.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook