Θα σε ξανασεβαστώ σε 5 - 10 λεπτά μόλις τελειώσω τη δουλίτσα που έχω να κάνω

Ανάβει αλάρμ, κάνει νόημα ή το λέει στους γύρω ή αφήνει σημείωμα ότι "επιστρέφει σε 5 λεπτά" και αυτό του δίνει την εντύπωση ότι είναι απαλλαγμένος από οποιαδήποτε ενοχή και οποιοδήποτε χαρακτηριστικό θα μπορούσε να τον κατατάξει στους ασυνείδητους οδηγούς.

Δυστυχώς είναι πολλοί αυτοί που νομίζουν ότι ο σεβασμός στον συνάνθρωπο μοιράζεται σε 5λεπτα, σε δόσεις, ανάλογα με την ώρα και όποτε μας βολεύει... Θα σε ξανασεβαστώ σε 5 - 10 λεπτά μόλις τελειώσω τη δουλίτσα που έχω να κάνω.

Το απογοητευτικό είναι ότι ενώ γίνονται προσπάθειες ευαισθητοποίησης αυτές φαίνεται ότι προσκρούουν σε τοίχο, ένα τοίχο αδιαφορίας και απαιδευσιάς.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα που έδωσε ο Χανιώτης παραολυμπιονίκης, Αντώνης Τσαπατάκης ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονική και αντίκρισε αυτό:

Θυμίζουμε ότι μια εβδομάδα πριν στη λεωφόρο Νίκης είχε γίνει μια δράση κατά την οποία πολίτες είχαν τοποθετήσει από το πρωί στην άκρη του δρόμου τα αναπηρικά τους αμαξίδια παρκάροντάς τα σε μια συμβολική κίνηση αφήνοντας σημειώματα που έγραφαν «Επιστρέφω σε 5 λεπτά». Στη δράση αυτή είχε συμμετάσχει και ο Αντώνης Τσαπατάκης

Δυστυχώς, το πρόβλημα είναι πολύ πιο βαθύ και δεν ξεριζώνεται εύκολα.