Η οικονομική κρίση αλλά και τα νέα φορολογικά μέτρα με αποκορύφωμα το τελευταίο «χαράτσι» στα ακίνητα, οδηγούν πολλούς στο να «ξεφορτώνονται» ακίνητα που δεν χρειάζονται άμεσα ενώ ακόμα και ξένοι που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα τώρα σπεύδουν να τα πουλήσουν θεωρώντας ότι είναι ασύμφορα τόσο ως προς την υπερβολική φορολόγηση όσο και ως προς τη συντήρησή τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ημερησία», (με αφορμή δισέλιδο αφιέρωμα της Wall Street Journal στις εξοχικές κατοικίες των PIGS, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τίτλο «Πωλείται η Ευρώπη»), ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα, που θα γίνει μόνιμος, φοβίζει από ότι φαίνεται Έλληνες και ξένους που διαθέτουν περισσότερα από ένα σπίτια, με αποτέλεσμα να έχουν μπει εκατοντάδες πωλητήρια σε τιμές? κάτω του κόστους.

Χιλιάδες ευκαιρίες για αγορά στη Κρήτη

Αν και είναι δύσκολο να μετρηθούν τα εξοχικά που έχουν βγει προς πώληση, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες.

Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά σημειώνουν ρεκόρ σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας (εκτός από την Χαλκιδική που έχει περίπου ίδιο ποσοστό) υπολογίζονται σε 4.000-5.000 γεγονός που δείχνει το χάος που επικρατεί στην αγορά.

Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο πωλητήριο έχουν βάλει πάνω από 1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη κυμαίνονται από 1.000-1.500.

Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται περίπου στις 3.000 εξοχικές κατοικίες.

Πρώτη η Κρήτη και στην πτώση των τιμών

Στα διεθνή sites, αλλά και σε κτηματομεσιτικά γραφεία φτάνουν καθημερινά σπίτια προς πώληση έως και 40% φθηνότερα. Ολο και περισσότεροι Ελληνες πουλάνε όσο – όσο είτε γιατί έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη είτε επειδή φοβούνται ότι θα φορολογηθούν υπέρμετρα στο άμεσο μέλλον, ειδικά με τα τεκμήρια.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί οι τιμές έχουν υποχωρήσει, η Κρήτη βρίσκεται και πάλι στην κορυφή με πτώση τιμών έως 35%-40%.

Στη Ρόδο η πτώση τιμών στα εξοχικά κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%, ενώ στα Ιόνια Νησιά, ανάλογα με την περιοχή η υποχώρηση είναι 10%-20%.

Στα πολύ ακριβά νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η πτώση στα πανάκριβα και μεγάλα σπίτια ξεπερνά το 30%. Τα μικρά και φθηνότερα πωλούνται με έκπτωση 10%-15%.

Το δισέλιδο αφιέρωμα της Wall Street Journal

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα της εφημερίδα, Ισπανία, Ελλάδα Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμός η Ιταλία είναι βυθισμένες στην κρίση και βιώνουν μια πρωτοφανή μείωση στις τιμές των ακινήτων.

Σε ορισμένες περιοχές όπου η προσφορά είναι μεγάλη αλλά δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, οι τιμές, όπως στην Κρήτη, έχουν κατρακυλήσει ακόμη και 40% σε σύγκριση με παλαιότερες «χρυσές» εποχές ενώ πολλοί ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων εξοχικών ή άλλων σπιτιών στην επαρχία σπεύδουν να τα δώσουν το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί κάποιοι επενδυτές, κυρίως off shore εταιρείες που δίνουν ρευστό για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη από χρήματα.

Στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας οι τιμές μειώνονται σημαντικά, καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, το απόθεμα είναι τεράστιο, ενώ δεν πραγματοποιούνται πάνω από 1.500-2.000 αγοραπωλησίες κάθε χρόνο.

Σε πολλές τουριστικές περιοχές πανελλαδικά η ζήτηση έχει υποχωρήσει και για ενοικίαση και για αγορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υποχώρηση τιμών από 15% έως 30% τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook