Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα Καστελλάκη του Εμπορικού Επιμελητήριου Ηρακλείου, η εκδήλωση με θέμα "Το φάντασμα της πολυνομίας, το τέρας της γραφειοκρατίας και το στοίχημα της επόμενης μέρας για την Ελλάδα", με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή και υποψήφιο Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Α' Αθηνών, Παναγιώτη Καρκατσούλη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Κώστας Συλιγάρδος, ενώ στην συζήτηση για το φαινόμενο της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας συμετείχαν και ο Μανόλης Αλιφιεράκης-Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητήριου Ηρακλείου, ο Χάρης Βαβουρανάκης-Ορθοπεδικός χειρούργος-Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, ο Γιώργος Γουναλάκης-Πολιτικός Μηχανικός-μέλος ΔΣ Europlan Κατασκευαστική, ο Ντέμης Ευαγγελινός-Διοικητικό Στέλεχος Tour Operator, η Νατάσα Νηστικάκη-Γενική Γραμματέας Δήμου Χερσονήσου, ο Άρης Ροζάκης-Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου και ο Δημήτρης Χριστοφοράκης-Πρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Ηρακλείου. 

 

Παναγιώτης Καρκατσούλης - Υποψήφιος Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Α' Αθηνών:

"H γραφειοκρατία στην Ελλάδα είναι πολύ σοβαρή, όσον αναφορά  τρία πράγματα. Πρώτον, έχει σοβαρό δημοσιονομικό αποτύπωμα, αυτό σημαίνει ότι επειδή οι πόροι, οι οποίοι απαιτούνται για την συντήρηση πάρα πολλών Δημόσιων Υπηρεσιών, οι οποίες είναι αμφίβολο τι έργο παράγουν και πως το παράγουν. Αυτοί οι πόροι είναι πάρα πολλοί. Επομένως, δεν είναι μόνο το κόστος μισθοδοσίας αλλά είναι και το κόστος του κράτους. Δεύτερον, η γραφειοκρατία επηρεάζει πάρα πολύ την ανάπτυξη. Άρα, μία ισχυρή γραφειοκρατία, όπως είναι η δική μας, δημιουργεί σοβαρά προσκόματα στην διοικητική λειτουργία τω υπηρεσιών που με την σειρά τους επηρεάζουν το πως θα προχωρήσει η ανάπτυξη. Τρίτον, επηρεάζει δραματικά την ζωή του πολίτη, διότι χάνει το κόστος της γραφειοκρατίας. Από τον χρόνο του ο Έλληνας πολίτης για να τρέχει σε υπηρεσίες και να μαζεύει χαρτιά, αποτιμώμενος σε χρήμα έχει υπολογιστεί σε 14-18 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αυτά τα τρία πράγματα λοιπόν δέιχνουν ότι πρόκειται για μία σοβαρή υπόθεση, όπου μέχρι στιγμής δεν έχει αντιμετωπιστεί όπως πρέπει και θεραπεύουμε μόνο το σύμπτωμα, δηλαδή κόβουμε μόνο τους μισθούς, κάνουμε περικοπές και λέμε τελείωσε, λύθηκε το πρόβλημα."

 

Δημήτρης Χριστοφοράκης - Πρόεδρος Συλλόγου Φοροτεχνικών Ηρακλείου:

"Συζητήσαμε το θέμα της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας στη χώρα μας. Είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, παρότι υπήρχαν προσπάθειες για να λυθεί, το μόνο που έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια και έχοντας περάσει δέκα χρόνια μνημονίου, είναι να μεταφέρουμε την γραφειοκρατία του χαρτιού, δημιουργώντας πλατφόρμες και στην πολυνομία, ενώ ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε ένα απλοποιημένο φορολογικό πλαίσιο που αφορά εμάς, με απλό φορολογικό νόμο και κώδικα φορολογικών διαδικασιών, έξι χρόνια μετά την ψήφιση τους, έχουμε φτάσει στο σημείο να έχουμε 120 νέους νόμους, 450 νέα άρθρα και περίπου 700 νέους εγκυκλίους και να βρισκόμαστε στον ίδιο παρανομαστή που ήμασταν και πρίν ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια."

 

Νατάσα Νηστικάκη - Γενική Γραμματέας Δήμου Χερσονήσου:

"Στην εκδήλωση  μας δόθηκε η ευκαιρία, να συζητήσουμε και να αναλύσουμε για ακόμα μια φορά  το φαινόμενο της πολυνομίας, της κακονομίας και της γραφειοκρατίας που όλοι ανεξαιρέτως, αντιμετωπίζουμε στους κλάδους ενασχόλησης μας. Τα αίτια διακρίνονται σε κοινωνικο-πολιτικά, διοικητικά/οργανωσιακά και νομικά αίτια. Με την εμπειρία μου σε θέσεις ευθύνης στη Δημόσια Διοίκηση, πιστεύω ότι τα κυριότερα αίτια της μη επίλυσης του φαινομένου, είναι αφενός ο κομματικός ανταγωνισμός που έχει την τάση να αλληλοεξουδετερώνει και να αυτοκαταργεί προηγούμενες τυχόν μεταρρυθμίσεις, με δεδομένο ότι σπάνια υπάρχει συναίνεση στη διαμόρφωση μέτρων πολιτικής, η έντονη τάση συγκέντρωσης της αποφασιστικής δύναμης και επιρροής εντός του πολιτικού συστήματος σε συνδυασμό με την αδύναμη σε δεξιότητες και ετερόνομη -καθότι μακροχρόνια κομματικοποιημένη- δημόσια διοίκηση που αναπόφευκτα καλλιεργεί κλίμα δυσπιστίας μεταξύ διοίκησης και πολιτικής εξουσίας. Η πολυνομία αναγκαστικά δημιουργεί κακονομία η οποία με τη σειρά της δημιουργεί επιπλέον γραφειοκρατία και ο συνδυασμός όλων καταλήγει σε καθεστώς ανασφάλειας κυρίως δικαίου με αποτέλεσμα να αποθαρρύνει κάθε επενδυτική και αναπτυξιακή προοπτική."