Για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Βασίλης Βροντάκης, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του εγχειρήματος, θα κολυμπήσει απόσταση 20 ναυτικών μιλίων (38 χιλιομέτρων), ξεπερνώντας τον εαυτό του. Σύμφωνα με την εκτίμηση του η απόσταση θα καλυφθεί περίπου σε 12 ώρες.

Ο ίδιος πέρυσι έλαβε μέρος στον κολυμβητικό διάπλου του Τορωναίου κόλπου, στη Νικήτη Χαλκιδικής, έναν αγώνα 26 χιλιομέτρων, στον οποίο κατέκτησε τη 2η θέση μετά από 6 ώρες και 50 λεπτά. Προπονείται καθημερινά και κολυμπάει πάνω από 2 ώρες με στόχο να είναι έτοιμος τέλος Ιουνίου. Βέβαια, οι δυσκολίες στον άθλο του δεν περιορίζονται μόνο στην μεγάλη απόσταση αλλά περιλαμβάνουν τον καιρό, τα θαλάσσια ρεύματα, κύματα, αέρα…

Απώτερος σκοπός είναι να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν συμπολίτες, φορείς και αρχές για το έργο του Συλλόγου Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης "Ορίζοντα", που στηρίζει παιδιά και ενήλικες με καρκίνο, να προωθηθεί το μήνυμα του εθελοντισμού και να αναδειχθεί η σημασία της δωρεάς μυελού των οστών. Μεγάλης σημασίας καθώς αν αυξηθεί ο αριθμός καταγεγραμμένων υποψήφιων εθελοντών δοτών, αυξάνονται οι πιθανότητες να βρεθούν περισσότεροι συμβατοί δότες, οι οποίοι δωρίζοντας τα αιμοποιητικά τους κύτταρα, προσφέρουν μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σε συνανθρώπους μας.

Το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Ιουνίου με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Σφακίων, του Δήμου Γαύδου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χώρας Σφακίων.