Τα ΕΠΑΛ αλλάζουν, αναβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και προσφέρουν σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης που εξασφαλίζουν εύκολη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

"Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ" είναι ένα φιλόδοξο και πολυδιάστατο πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει μια δέσμη παρεμβάσεων που αφορούν στην ψυχοκοινωνική και γνωστική υποστήριξη των μαθητών, στη δημιουργία δικτύων υποστήριξης καθώς και σε συμπληρωματικές δράσεις.

Με τις δυνατότητες που παρέχει πλέον το νέο αυτό πλαίσιο, δόθηκε ήδη η ευκαιρία στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα ενυδριοπονίας και μελισσοκομίας κατά το σχολικό έτος 2018-19. Στη συγκεκριμένη δράση το σχολείο κατάφερε για πρώτη φορά να παραχθεί βιολογικό προϊόν με μηδενικό κόστος, καθώς εκμεταλλεύτηκε αποκλειστικά την ηλιακή ενέργεια. Η δράση αυτή, στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές του τομέα Γεωπονίας, πραγματοποιήθηκε μέσω του ΝΟΗΣΙΣ, ενός  προγράμματος ΕΣΠΑ, που συγχρηματοδοτεί πρωτότυπες προτάσεις και δράσεις και επιτρέπει στους μαθητές να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν, αναπτύσσοντας παράλληλα νέα επιχειρηματικά μοντέλα με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Κατά το σχολικό έτος 2019-2020 στο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Πλατανιά θα λειτουργήσουν οι εξής τομείς και ειδικότητες:

Στην Β´ τάξη:

Τομέας Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος με ειδικότητες

Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας με ειδικότητες

Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων

Τομέας Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού με ειδικότητα

Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

Τομέας Μηχανολογίας με ειδικότητες

Τεχνικός Θερμικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και φυσικού Αερίου
Τεχνικός Οχημάτων
Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού

Τομέας Υγείας-Πρόνοιας με Ειδικότητες

Βοηθός Φυσικοθεραπευτή
Αισθητικής Τέχνης
Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Τομέας Πληροφορικής με ειδικότητα

·Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων

Οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. αποκτούν:

1. Απολυτήριο Λυκείου, ισότιμο με του Γενικού Λυκείου ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4 (Νόμος 4283/8-8-13 άρθρο12 § 7)

2. Πτυχίο ειδικότητας ΕΠΙΠΕΔΟΥ 4 και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην ειδικότητα που φοίτησαν με ανάλογη προϋπηρεσία, όπως και την δυνατότητα να αποκτούν την άδεια του Τεχνικού ασφαλείας.

3. Πρόσβαση στη Τριτοβάθμια Εκπ/ση. Βάσει του νόμου 4386/2016 (Α΄ 83) άρθρο 66 παράγραφος 10 με Ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορούν να εισαχθούν σε

  • AEI: Οι συμμετέχοντες στις ανωτέρω ειδικές εξετάσεις έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα πανεπιστημιακών σχολών, με ποσοστό 10% επί του αριθμού των θέσεων ανά τμήμα, σε τμήματα που είναι αντίστοιχα με τους τομείς που αποφοιτούν οι μαθητές/τριες.
  • ΑΣΠΑΙΤΕ
  • ΑΤΕΙ: Σε ποσοστό  θέσεων 20% σε αντίστοιχες ή συναφείς ειδικότητες.
  • Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπ/σης.
  • Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών.
  • Σχολή Αστυφυλάκων .
  •  Πυροσβεστική.
  • Σχολών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού.
  • Μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας και αποκτούν ΕΠΙΠΕΔΟ 5 μετά από πιστοποίηση και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στην ειδικότητα που φοίτησαν με ανάλογη προϋπηρεσία.
  • Φοίτηση στα ΙΕΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο σχολείο το οποίο στεγάζεται στο Γυμνάσιο Πλατανιά καθημερινώς από τις 18.00 μ.μ. έως 22.30 μ.μ., στα τηλέφωνα 2821-0-68020, 2824-0-83407 και στην ιστοσελίδα του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Πλατανιά http://www.esp-epal-platania.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook