Τα υψηλά επίπεδα εναπόθεσης λίπους στους μηρούς και την κοιλιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα

Τον ρόλο της κατανομής του λίπους στο σώμα σε σχέση με τον αυξημένο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου του προστάτη αναδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο CANCER το επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην παχυσαρκία και τον καρκίνο του προστάτη και να παρέχουν ώθηση στο σχεδιασμό νέων θεραπειών.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει την παχυσαρκία με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη και την κακή πρόγνωση μετά την διάγνωση. Επίσης αναδυόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η συγκεκριμένη κατανομή λίπους στο σώμα μπορεί να είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου στοιχείων στην τρέχουσα βιβλιογραφία η Δρ. Barbra Dickerman από την Ιατρική Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard ανέλυσαν την κατανομή του λίπους στο σώμα με αξονική τομογραφία – τη μέθοδο πρώτης εκλογής – και εκτίμησαν τον κίνδυνο διάγνωσης και θανάτου από καρκίνο του προστάτη σε 1,832 Ισλανδούς που παρακολουθήθηκαν για 13 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας 172 άνδρες ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη και 31 πέθαναν από την νόσο. Η συγκέντρωση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία όπως βαθιά στη κοιλιά γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος) συσχετίστηκε με κίνδυνο προχωρημένου και θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Με εξίσου υψηλό κίνδυνο συσχετίστηκε και ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η αυξημένη περιφέρεια της μέσης.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι όταν εξετάσαμε ξεχωριστά τους άνδρες με υψηλό ΔΜΣ σε σύγκριση με εκείνους με χαμηλό ΔΜΣ βρήκαμε ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στο σπλαχνικό λίπος και τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη ήταν μεγαλύτερος μεταξύ των ανδρών με χαμηλότερο ΔΜΣ, ένα στοιχείο που γεννά ενδιαφέρον για πρόσθετη έρευνα» επισημαίνει η Δρ Dickerman.

Απαιτούνται συμπληρωματικές μελέτες για να διερευνηθεί ο ρόλος της κατανομής του λίπους στην ανάπτυξη και εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη και πώς οι μεταβολές των λιποαποθηκών μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ασθενών. «Εν κατακλείδι, η ταυτοποίηση των μοτίβων κατανομής λίπους που σχετίζονται με τον υψηλότερο κίνδυνο κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη μπορεί να βοηθήσει στην αποσαφήνιση των μηχανισμών που συνδέουν την παχυσαρκία με την επιθετική μορφή της νόσου και στον σχεδιασμό νέων θεραπευτικών παρεμβάσεων» δήλωσε η Δρ Dickerman.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook