Στο γραφικό Ενετικό Λιμάνι των Χανίων πραγματοποιήθηκε μία εντυπωσιακή τελετή έναρξης για την πραγματοποίηση των δύο πανελλήνιων διοργανώσεων ιστιοπλοιας Οπτιμιστ. 

Με θέα τον φάρο των Χανίων ο κόσμος που βρέθηκε στο Λιμάνι θαύμασε την παρέλαση από τους αθλητές και τα σωματεία, που υπό τους ήχους της μπάντας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού παρέλασαν από το Ναυτικό Μουσείο μέχρι το Γιαλί Τζαμί. Εκεί ακολούθησε εκδήλωση, η οποία άρχισε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς.

Χαιρετισμό απεύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο αντιδήμαρχος Χανίων, Σταύρος Φιωτάκης, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, Τέλης Αδαμόπουλος και ο πρόεδρος του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων, Τάσος Νικολάου. 

Η συγκίνηση του προέδρου του ΙΟΧ ήταν μεγάλη, για το γεγονός ότι ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος ανέλαβε τη διοργάνωση δύο πανελλήνιων διοργανώσεων. Οπως χαρακτηριστικά είπε ήταν ένας πόθος που απασχόλησε για πολλά χρόνια τις διοικήσεις του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. 

Η τελετή έναρξης περιλάμβανε κατά την άφιξη των αποστολών στο Γιαλί Τζαμί αναφορά σε όλα τα σωματεία από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό (συμμετέχουν ομάδες από το Χονγκ Κονγκ, την Τουρκία και τη Σερβία) που λαμβάνουν μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.

Η αυλαία της διοργάνωσης ανοίγει την Κυριακή (16/06) με τις τρεις πρώτες ιστιοδρομίες και "πέφτει" την Τετάρτη (19/06).

Στον συντονισμό και την παρουσίαση ήταν η Κατερίνα Ζομπανάκη (αρμόδια σε θέματα Αθλητισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων) και η Στέλλα Κουτσουπάκη (υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων & πολιτιστικών Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Χανίων).

Για το κλείσιμο ακολούθησε ελληνικό μουσικό πρόγραμμα από την μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού και παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια από τον χορευτικό σύλλογο "Σταυραετοί".