Ο 39χρονος επικεφαλής της διμοιρίας των Navy SEALs, των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών, κατηγορείται για τον φόνο ενός τραυματισμένου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση

Ξεκίνησε σήμερα σε στρατοδικείο του Σαν Ντιέγκο η δίκη του Έντουαρντ Γκάλαχερ, αξιωματικού των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού που έχει παρασημοφορηθεί επανειλημμένα, με την κατηγορία, μεταξύ άλλων, ότι σκότωσε εν ψυχρώ έναν έφηβο κρατούμενο στη διάρκεια της αποστολής του στο Ιράκ το 2017.

Ο 39χρονος επικεφαλής της διμοιρίας των Navy SEALs, των ειδικών δυνάμεων των πεζοναυτών, κατηγορείται για τον φόνο ενός τραυματισμένου μαχητή του Ισλαμικού Κράτους ο οποίος βρισκόταν υπό κράτηση, τον οποίο μαχαίρωσε στον λαιμό. Επίσης κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας δύο αμάχων –μίας μαθήτριας και ενός ηλικιωμένου—τους οποίους πυροβόλησε από μία θέση ελεύθερου σκοπευτή στη Μοσούλη το 2017, όταν αμερικανικά στρατεύματα βοηθούσαν τον ιρακινό στρατό να ανακαταλάβει από το ΙΚ συνοικίες της πόλης.

Ο Γκάλαχερ, που αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια, αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Οι δικηγόροι του ισχυρίζονται ότι είναι θύμα μιας «συνωμοσίας» που εξύφαναν οι υφιστάμενοί του επειδή επιθυμούσαν να δουν την απόλυσή του.

Οι στρατιώτες της διμοιρίας του ήταν αυτοί που, σοκαρισμένοι από τις πράξεις του επικεφαλής τους, ενημέρωσαν τις αρχές για τις πράξεις του.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης τον Νοέμβριο του 2018, κάποια μέλη της διμοιρίας “Alpha”, της οποίας διοικητής ήταν ο Γκάλαχερ, σοκαρίστηκαν τόσο πολύ από τη συμπεριφορά του που πείραξαν το τουφέκι που χρησιμοποιούσε ο ελεύθερος σκοπευτής για να είναι λιγότερο ακριβές και έριχναν προειδοποιητικά πυρά ώστε οι άμαχοι να έχουν αρκετό χρόνο να φύγουν προτού ο επικεφαλής τους αρχίσει να τους πυροβολεί.

Ο Γκάλαχερ περηφανευόταν για τον αριθμό των ανθρώπων που είχε σκοτώσει, όπως αναφέρεται στην έκθεση της έρευνας, την οποία έχει δει η εφημερίδα New York Times.

Τον Μάιο του 2017 οι ιρακινές δυνάμεις είχαν αιχμαλωτίσει έναν τραυματισμένο μαχητή του ΙΚ που έμοιαζε να είναι περίπου 15 ετών.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις μελών των SEALs, την ώρα που ένας γιατρός προσπαθούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες ο Γκάλαχερ τον πλησίασε και χωρίς να πει λέξη τον μαχαίρωσε πολλές φορές στον λαιμό κα το στήθος με ένα κυνηγετικό μαχαίρι.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Γκάλαχερ και ο επικεφαλής αξιωματικός του συγκέντρωσαν τους στρατιώτες που ήταν παρόντες στο συμβάν για να τραβήξουν φωτογραφία γύρω από το πτώμα του νεαρού.

Στα μάτια πολλών Αμερικανών ο Γκάλαχερ είναι ένας ήρωας πολέμου, ενώ μια ομάδα κοινοβουλευτικών πραγματοποιεί εκστρατεία για την απελευθέρωσή του, η οποία μεταδίδεται από το Fox News.

Εξάλλου και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ταραγμένος από τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Γκάλαχερ και άλλους Αμερικανούς στρατιώτες οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τους δώσει χάρη.

Η δίκη του Γκάλαχερ αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρεις εβδομάδες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook