Στην παγκόσμια κορυφή βρίσκεται η Ελλάδα σε σχέση με την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σύμφωνα με την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών του δικτύου REN21 (GSR), που μόλις κυκλοφόρησε

Η Έκθεση αυτή μάλιστα έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωσή της την Τρίτη 18/6 δημοσίευσε την αξιολόγηση των ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) των κρατών μελών για την υλοποίηση των στόχων της Ενεργειακής Ένωσης της ΕΕ, και ιδίως των συμφωνημένων επιδιώξεων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Κομισιόν διαπιστώνει ότι τα εθνικά σχέδια, ανάμεσα σε αυτό και της Ελλάδας, αντιπροσωπεύουν ήδη σημαντικές προσπάθειες. Μάλιστα η Επιτροπή προχωρά σε 9 επιμέρους παρατηρήσεις, κυρίως τεχνικής υφής, ενώ στην υπ. Αριθμ. 6 σημείωση υπογραμμίζει το έργο που έχει γίνει από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο επίπεδο της περιφερειακής συνεργασίας στα Βαλκάνια, αλλά και στην προώθηση σχεδίων για ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών. Συστήνει, δε, στην Ελλάδα να προχωρήσει με πιο γρήγορα βήματα στην κατεύθυνση αυτή. 

«Οι αξιολογήσεις των ειδικών επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε» σημειώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με αφορμή το ότι το ΕΣΕΚ αξιολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα (European Climate Foundation), ως το τρίτο καλύτερο στην Ευρώπη, ενώ στις επιμέρους κατηγορίες αξιολογήθηκε ως το καλύτερο ως προς την πληρότητα και λεπτομέρεια περιγραφής των πολιτικών.. «Καταφέραμε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το αγαθό της ενέργειας είναι φθηνό και προσιτό στους πολλούς. Τα στοιχεία μας δικαιώνουν, καθώς σύμφωνα με την Eurostat, κατά το β’ εξάμηνο του 2018, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων όλων των χρεώσεων και φόρων, ήταν 26,3% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (16,5 ευρώ / kWh έναντι 22,4 ευρώ / kWh).»

Σε γενικές γραμμές στην έκθεση της Κομισιόν επισημαίνονται διάφοροι τομείς στους οποίους υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ιδίως όσον αφορά στοχευμένες και εξατομικευμένες πολιτικές που επιτρέπουν να εξασφαλιστεί η επίτευξη των επιδιώξεων για το 2030 και να συνεχιστεί η πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα μακροπρόθεσμα. Πάντως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πρώτη σημαντική οικονομία που δημιούργησε ένα νομικά δεσμευτικό πλαίσιο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού, και είναι η πρώτη φορά που τα κράτη μέλη έχουν καταρτίσει προσχέδια ενοποιημένων εθνικών σχεδίων για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή αναφέρει ότι καθώς τα σχέδια επί του παρόντος υστερούν τόσο όσον αφορά τις συνεισφορές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και τις συνεισφορές για την ενεργειακή απόδοση, η επίτευξη των συνολικών στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια θα απαιτήσει συλλογική αύξηση του επιπέδου φιλοδοξίας.

Ωστόσο η Ελλάδα με βάση την Έκθεση για την Παγκόσμια Κατάσταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών του δικτύου REN21 (GSR), είναι μία από τις εννέα χώρες του κόσμου παράγουν περισσότερο από το 20% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια, σύμφωνα με την. Οι χώρες αυτές είναι οι Δανία, Ουρουγουάη, Ιρλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ονδούρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook