Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ειδικά η Κρήτη συγκεντρώνει σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να την καταστήσουν περιφέρεια γνώσης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού»

«Το πανεπιστημιακό και ερευνητικό οικοσύστημα της Κρήτης, το οποίο δεν υστερεί σε ποιότητα ερευνητικού προσωπικού και παραγόμενης έρευνας, μπορεί, με τις κατάλληλες συνθήκες, να συντελέσει σε μια αύξηση του ΑΕΠ του νησιού της τάξης του 20%», επεσήμανε ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρώην πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Βασίλης Διγαλάκης, μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση, με θέμα: «Σε μια Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να αλλάξει σελίδα», στο «Λεκτόριο».

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υποψήφιου Βουλευτή Χανίων της ΝΔ, συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης, ενώ δίπλα στον κ. Διγαλάκη ήταν δύο φιλόδοξοι νέοι, που, μέσω της καινοτομίας, αντιστάθηκαν στην κρίση: ο Στέλιος Αρχοντάκης, ιδρυτής της εταιρίας ΒioCoS και ο Μανώλης Λεράκης, ιδρυτής και στέλεχος της AVOEL Premium Avocado Products, οι οποίοι παρουσίασαν το δικό τους επιτυχημένο επιχειρηματικό ταξίδι και τις απόψεις τους για το μέλλον της ελληνικής αγοράς.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «ενώ στα πανεπιστήμιά μας παράγουμε εξαιρετικά ερευνητικά αποτελέσματα, δεν καταφέρνουμε ποτέ να συνδέσουμε τα αποτελέσματα αυτά με την πραγματική παραγωγή, ώστε η γνώση να μετατραπεί σε καινοτομία. Δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην 26η θέση στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των χωρών της Ε.Ε. και επιλεγμένων τρίτων χωρών στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας».

Ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ υπογράμμισε ότι «ειδικά η Κρήτη συγκεντρώνει σημαντικά χαρακτηριστικά, τα οποία θα μπορούσαν να την καταστήσουν περιφέρεια γνώσης, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομική ανάπτυξη του νησιού».

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο κ. Διγαλάκης, η Κρήτη:

• Έχει κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα με αξιοσημείωτο επιστημονικό δυναμικό, τα οποία έχουν να επιδείξουν άριστες επιστημονικές επιδόσεις.

• Παρουσιάζει αξιόλογη διασπορά στην έρευνα, καθώς τα ιδρύματά της δραστηριοποιούνται και στις τρεις μεγάλες πόλεις του νησιού, ενώ οι σχετικά μικρές αποστάσεις διευκολύνουν τη διάχυση της γνώσης και ενισχύουν τις συνεργασίες.

• Διαθέτει ελκυστικό κλίμα και γεωγραφικό περιβάλλον, καθώς και υψηλό πολιτιστικό και βιοτικό επίπεδο, που συνιστούν μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των περισσοτέρων κρατών – μελών της Ε.Ε. αλλά και άλλων περιφερειών στην Ελλάδα.

Ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε πως έχοντας ο ίδιος εργαστεί σε εταιρεία η οποία γεννήθηκε μέσα σε πανεπιστημιακό περιβάλλον -στο περίφημο Stanford Research Institute-, «καταλαβαίνω από πρώτο χέρι την προστιθέμενη αξία που μπορεί να αφήσει στην οικονομία η εφαρμογή της καινοτομίας».

Τόνισε, δε, πως «η καινοτομία δεν είναι απαραίτητο να αφορά μόνο την υψηλή τεχνολογία ή τις εφαρμογές προηγμένης έρευνας. Αντίθετα μπορεί κάλλιστα να έχει εφαρμογή σε καθημερινές πτυχές της ζωής. Η καινοτομία μπορεί να αφορά για παράδειγμα την επιλογή και τον εμπορικό συνδυασμό προϊόντων από φαινομενικά άσχετους τομείς. Ειδικά στον πρωτογενή τομέα η καινοτομία μπορεί να αφορά την συσκευασία, τον τρόπο μάρκετινγκ, την οργάνωση της παραγωγής, εμπορικές συμφωνίες κ.λπ.».

Ο κ. Διγαλάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «η παραγωγή καινοτομίας προϋποθέτει την όσμωση ικανών ανθρώπων που διαθέτουν γνώσεις με πρακτικά προβλήματα. Άρα προϋποθέτει την καθημερινή επαφή και αλληλεπίδραση των φορέων της οικονομικής δραστηριότητας (επιχειρήσεων, παραγωγών, χρηματοδοτών κ.λπ.) με τους ανθρώπους της γνώσης. Πρακτικά πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να βρουν φυσική θέση και ρόλο όσοι εμπλέκονται με την πραγματική οικονομία. Και η Πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει κίνητρα γι’ αυτό», σημείωσε, παρουσιάζοντας μια σειρά από κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση:

• Απο-ενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας.

• Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε όσες επιχειρήσεις εγκαθίστανται μέσα σε πανεπιστημιακά campus.

• Απλοποίηση νομικού πλαισίου για απασχόληση φοιτητών σε επιχειρήσεις και σε πανεπιστήμια: δεν είναι δυνατόν να ζητείται από έναν φοιτητή να κάνει έναρξη βιβλίων στην Εφορία για να απασχοληθεί λίγους μήνες στο πανεπιστήμιο.

Ο κ. Διγαλάκης υπενθύμισε ότι «ένας από τους στόχους που είχα βάλει από τη θητεία μου ως πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν η ενίσχυση της καινοτομίας:

• Μεταπτυχιακό σε διαχείριση καινοτομίας.

• Συμμετοχή στο Unifund με χρηματοδότηση της ΕΤΕπ.

• Innovation House.

• Ανάδειξη “παραδειγμάτων”: ανθρώπων με αναφορές στο Πολυτεχνείο Κρήτης, οι οποίοι κατάφεραν να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν επιτυχημένες startups.

Το σημαντικότερο είναι το τελευταίο καθώς διευκολύνει την αλλαγή σκέψης», υπογράμμισε ο υποψήφιος Βουλευτής Χανίων της ΝΔ.

Καταλήγοντας, ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τα Πανεπιστήμια στοχεύει στην προαγωγή της έρευνας και της καινοτομίας», κάνοντας αναφορά στις βασικές προτάσεις του κόμματος για την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook