Είκοσι τρια   χρόνια συμπληρώθηκαν από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, που με tτην πολιτική του «σημάδεψε» την Ελλάδα και διαμόρφωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της Ελλάδας στην διάρκεια της Μεταπολίτευσης. 

Με την ίδρυση του, το ΠΑΣΟΚ επηρεάσε σημαντικά την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Στην ιδρυτική διακήρυξή του, στις «3 του Σεπτέμβρη» του 1974, συμπυκνώνεται το τετράπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση-Δημοκρατικές Διαδικασίες». 
 
Ο Ανδρέας Παπανδρέου αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος πολιτικός και ήταν αυτός που συνέδεσε όσο κανένας άλλος το όνομά του με τη λέξη «Αλλαγή» μέσα από τα δικά του λόγια και τις σημαντικές στιγμές της διαδρομής του. . Άφησε πίσω του πιστούς οπαδούς και αντιπάλους,που ακόμα κι εκείνοι παραδέχτηκαν την αξία του.

 Χαρισματικός ηγέτης, οραματιστής, δημοκράτης και λάτρης της πατρίδος του,ο Ανδρέας έζησε και ζει μέσα από τα έργα του και τη μακρά πολιτική του πορεία.

Ο ιδρυτής  της Δημοκρατικής Παράταξης ήταν ένας πολιτικός που αγαπήθηκε όσο λίγοι από τον ελληνικό λαό. Άφησε πίσω του πιστούς οπαδούς και αντιπάλους,που ακόμα κι εκείνοι παραδέχτηκαν την αξία του.

Το «φαινόμενο» Ανδρέας Γ. Παπανδρέου αντιπροσωπεύει μια ατέλειωτη και πολύχρωμη τοιχογραφία, όπου σε αυτή αποτυπώνεται με κάθε λεπτομέρεια και περιγράφεται το ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας τα τελευταία 60 χρόνια.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ως Πολιτικός Ηγέτης, σε συνδυασμό με την ακαδημαϊκή του καριερα, είναι ο  Πολιτικός που έχει «σπάσει» το φράγμα των Ελληνικών συνόρων. 

Υπηρξε ο Πολιτικός των μεγάλων οραμάτων, των ανοιχτών οριζόντων, των λυτρωτικών υπερβάσεων και των δημιουργικών έργων .

Οι ιδέες και το δημιουργικό του έργο έχουν διαχρονική αξία, διαχρονική δικαίωση.

Η αναλυτική του σκέψη, οι ρηξικέλευθες προτάσεις και οι αναζητήσεις του, οι βασικές επιλογές και προτεραιότητές του ήταν πάντα μπροστά από την εποχή τους. Γι’ αυτό μπορούσαν κάθε φορά να συγκινούν, να συνεγείρουν και να δονούν τις Λαϊκές Δυνάμεις και κυρίως τις Νέες Γενιές.

Η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού, εκατομμύρια Έλληνες, άνδρες, γυναίκες και νέοι αγάπησαν και πίστεψαν το δικό τους ΑΝΔΡΕΑ.
Ταυτίστηκαν μαζί του γιατί ένιωσαν στο πρόσωπό του και στο λόγο του απελευθέρωση και ανάταση, αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, ευαισθησία και φροντίδα, προστασία και ανθρωπιά.

Γιατί ένιωσαν στο δικό του πρόσωπο το δικό τους πρόσωπο, στη δική του φωνή τη δική τους φωνή, στη δική του επαγγελία και πράξη τον δικό τους πόθο, τον δικό τους καημό, τη δική τους προσδοκία και ελπίδα. 

Γιατί έζησαν καλύτερες μέρες με ελευθερίες και δικαιώματα,  με Δημοκρατία,  Ανάπτυξη και Ευημερία, με Ασφάλεια και Ειρήνη, με Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη.

Γιατί ένιωθαν σίγουροι για τη νέα εποχή, για τους νέους ορίζοντες και για τους νέους δρόμους της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη των Λαών και μέσα σε ένα ειρηνικό και πιο δίκαιο κόσμο.

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΖΕΙ  γιατί τα μηνύματά του ηταν αληθινα.

Η Χρύσα Χαριτάκη Μακράκη είναι γραμματεας Κινηματος Αλλαγης Χανιων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook