Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον όγδοο

Τις σορούς επτά ορειβατών, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε χιονοστιβάδα κοντά στο δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ινδίας στα τέλη του περασμένου μήνα ανέσυραν οι αρχές της χώρας, ενώ εξακολουθούν να αναζητούν το πτώμα του όγδοου ορειβάτη που χάθηκε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι οκτώ ορειβάτες, τέσσερις από τη Βρετανία, δύο από τις ΗΠΑ, ένας από την Αυστραλία και ένας από την Ινδία, χάθηκαν στα τέλη Μαΐου και η εξαφάνισή του δηλώθηκε στις 31 του μήνα, καθώς δεν επέστρεψαν, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, στον καταυλισμό βάσης κοντά στο Nanda Devi.

Οι οκτώ επιχειρούσαν να κατακτήσουν μια κορυφή στα 6.477 μέτρα στην οποία δεν είχε ανέβει στο παρελθόν κανείς. Ωστόσο στην πορεία τους χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Moran Mountain, η οποία είχε οργανώσει την αποστολή.

Εικοσαμελές κλιμάκιο της ινδο-θιβετιανής συνοριοφυλακής ITBP (Indo-Tibetan Border Police) ξεκίνησε να ανεβαίνει την περασμένη εβδομάδα και χθες έφτασε στο σημείο όπου πιστευόταν πως χάθηκαν οι ορειβάτες. «Έπειτα από επιχείρηση πέντε ωρών ανέσυραν τις σορούς επτά ορειβατών» δήλωσε ο εκπρόσωπος της μονάδας Vivek Kumar Pandey.

Οι σοροί δεν έχουν ακόμα επισήμως αναγνωριστεί και η επιχείρηση θα συνεχιστεί για τον όγδοο αγνοούμενο.

Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, σύμφωνα με το Reuters, εάν η μεταφορά των πτωμάτων θα γίνει αεροπορικώς, καθώς βρίσκονται στα 18.000 πόδια.

Κάποιοι από τους νεκρούς είχαν εντοπιστεί από ελικόπτερα των ινδικών ενόπλων δυνάμεων περίπου πριν τρεις εβδομάδες, αλλά η ανάσυρσή τους ήταν αδύνατη λόγω του δύσβατου του σημείου και των κακών καιρικών συνθηκών.

Ειδικοί εκτιμούν, κρίνοντας από το σημείο που εντοπίστηκαν οι σοροί, πως οι ορειβάτες άλλαξαν πορεία και ακολούθησαν κάποια διαδρομή που δεν είχαν αρχικά προγραμματίσει.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, είναι μια από τις σεζόν στα Ιμαλάια με τον χειρότερο απολογισμό νεκρών εδώ και πολλά χρόνια.

Η κορυφή Nanda Devi στα 7.816 μέτρα και η «αδελφή» κορυφή Nanda Devi East θεωρούνται από τις πιο δύσκολες στον κόσμο και ελάχιστοι άνθρωποι έχουν καταφέρει να τις ανέβουν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook