Ο Βασίλης δεν είναι ψυχικά ασθενής, είναι ένας 20χρονος ο οποίος έχει διαγνωστεί με αυτισμό και παραμένει εδώ και έναν χρόνο κλεισμένος σε ένα μικρό δωμάτιο στο Δρομοκαΐτειο, δεμένος χειροπόδαρα στο κρεβάτι του αρκετές ώρες την ημέρα.

Η μητέρα του Βασίλη δεν αντέχει να βλέπει επί έναν χρόνο το γιο της δεμένο και καθηλωμένο στο κρεβάτι του ψυχιατρείου και να ακούει εδώ και μήνες τις υποσχέσεις των αρμοδίων ότι θα μεταφερθεί σε κάποιο οικοτροφείο κατάλληλο για την πάθησή του. 

Ο 20χρονος Βασίλης, όπως και όλα τα παιδιά με αυτισμό, πήγαινε στο σχολείο έως τα 15 του χρόνια. Μετά, οι επιλογές ήταν είτε να τον αναλάβει η οικογένειά του, είτε να φιλοξενηθεί σε κάποια κρατική δομή. Ο Βασίλης, όταν έγινε 15 χρονών πήγε στο οικοτροφείο του Σκαραμαγκά. Όταν αυτό έκλεισε, μεταφέρθηκε σε ένα ειδικό οικοτροφείο στην Αγία Παρασκευή. Από εκεί, μια οξεία νευρική κρίση, τον έστειλε στο Δρομοκαΐτειο ψυχιατρείο και από τότε, όλες οι πόρτες των εξειδικευμένων για την πάθησή του δομών είναι κλειστές για αυτόν. Ο 20χρονος δεν μπορεί να φιλοξενηθεί πουθενά, όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι για την περίπτωσή του.

Οι δυο γονείς του Βασίλη, που κατοικούν στο Αίγιο έρχονται από εκεί τις υπόλοιπες μέρες την εβδομάδα, για να φροντίζουν το μοναχοπαίδι τους στο Δρομοκαΐτειο. “Ερχόμαστε τη μια μέρα εγώ και την άλλη ο πατέρας του, για να τον δούμε. Δεν αντέχουμε άλλο. Πρώτα είναι η ψυχική υγεία του παιδιού και μετά και η δικιά μας. Επειδή ερχόμαστε και βλέπουμε το παιδί σημαίνει ότι εμείς είμαστε καλά; Εγώ έχω πάρα πολλά προβλήματα και τα απέκτησα εδώ και ένα χρόνο” λέει η κα Παναγιώτα.

Στην διάρκεια παρουσίασης του θέματος από την εκπομπή του Star «Μαζί με την Ζήνα» παρουσιάστηκε απάντηση του προέδρου του Δρομοκαίτιου στην οποία γίνεται παραδοχή πως τον Ιούλιο συμπληρώνεται ένας χρόνος παραμονής του 20χρονου εκεί και πως το ίδρυμα δεν διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό για ασθενείς με αυτισμό. Παράλληλα ο πρόεδρος του Δρομοκαίτιου αναφέρει ότι και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει την μεταφορά του 20χρονου από εκεί σε κατάλληλη υποδομή. Μάλιστα στο έγγραφο αναφέρεται πως τον περασμένο Φεβρουάριο με εντολή του Γ.Γ. του Υπ. Παιδείας ο Βασίλης επρόκειτο να μεταφερθεί «εντός 10 ημερών» σε  ίδρυμα για αυτιστικά παιδιά.

Και όμως πέρασαν τέσσερεις μήνες και ο 20χρονος παραμένει στο Δρομοκαίτιο ενώ από το ίδρυμα για αυτιστικά παιδιά, σε επικοινωνία της μητέρας, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως είναι….πλήρες.

Για το δράμα που βιώνουν μίλησε η μητέρα του Βασίλη, η οποία απευθύνει κραυγή αγωνίας: «Το παιδί μου πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό από το Δρομοκαΐτειο. Σήμερα, χθες. Πρέπει να φύγει το παιδί μου από εδώ. Δεν αντέχει άλλο.»

Οι γιατροί του Δρομοκαΐτειου απέστειλαν μάλιστα αναφορά στον Εισαγγελέα, καθώς, όπως αναφέρουν ο 20χρονος αυτιστικός νοσηλεύεται στο Δρομοκαΐτειο, ενώ θα έπρεπε να διαμένει σε κατάλληλη δομή για ανθρώπους που πάσχουν από αυτισμό και όχι σε δημόσιο Ψυχιατρείο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook