Αφιερωμένο στην προσάρτηση των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα το 1947 είναι το τελευταίο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τα Σύνορα της Ελλάδας», που θα προβληθεί την Τρίτη 2/7 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Τη σειρά 9 επεισοδίων που βασίζεται στο βιβλίο της Λένας Διβάνη «Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας (1830-1947)» παρουσιάζει η ίδια η συγγραφέας.

Το τελευταίο επεισόδιο εστιάζει στην ιστορία των Δωδεκανήσων, τα οποία έζησαν μια μεγάλη περίοδο Φραγκοκρατίας πριν περάσουν στα χέρια των Οθωμανών. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο μετατράπηκαν σε ιταλική αποικία, ενώ, μετά την ήττα της Ιταλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μια μεγάλη διπλωματική μάχη, τα νησιά ενσωματώθηκαν τελικά στα ελληνικά σύνορα το 1947.

Το Σαββατοκύριακο 29-30/6, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών αναλύουν την ιστορία και την ορθή χρήση των φράσεων  «Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» και «Εξ απαλών ονύχων»  στα δύο νέα επεισόδια της σειράς παραγωγής COSMOTE TV «Φράσεις με ιστορία» (20.50, COSMOTE HISTORY HD).

Επίσης, την Κυριακή 30/6 στις 21.00, οι συνδρομητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «Χαμένοι Κόσμοι: Ατλαντίδα», στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD στην «χαμένη» πόλη. Ξαναζωντανεύοντας το εντυπωσιακό παλάτι της Ατλαντίδας, όπως αυτό περιγράφεται από τον Πλάτωνα κι αποκαλύπτεται από τους αρχαιολόγους του 21ου αιώνα, το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τη λαμπρότητα και το μυστήριο ενός χαμένου κόσμου.

Η σειρά ντοκιμαντέρ συμπαραγωγής COSMOTE TV, «Σύγχρονοι Άγιοι», επιστρέφει με νέο επεισόδιο αφιερωμένο στην ιστορία του Αγίου Πορφύριου, ο οποίος υπηρέτησε 32 χρόνια ως εφημέριος στην εκκλησία της Πολυκλινικής Αθηνών στην Ομόνοια και διακρίθηκε για την πολύτιμη προσφορά του στους συνανθρώπους του (Δευτέρα 1/7, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Την Τετάρτη 3/7, στις 18.00 προβάλλεται η σειρά ντοκιμαντέρ «Οδύσσεια Μαγειρικής» με τον σεφ Γιάννη Μαμελετζή, ο οποίος ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας παραδοσιακές συνταγές. Το πρώτο επεισόδιο μας ταξιδεύει στην Σαντορίνη, όπου ο σεφ μάς δείχνει πώς να φτιάχνουμε ψάρι ψητό, φάβα και ένα γλυκό με μους τυριού.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα θα προβληθούν τα 4 τελευταία επεισόδια της σειράς «Ελληνική Πανδαισία!» με τον διάσημο σεφ Μπάρι Βέρα. Στα επεισόδια ο σεφ επισκέπτεται την Κρήτη, τα Μετέωρα, τα Ιωάννινα και τα Ζαγοροχώρια και μας παρουσιάζει νέες γεύσεις και μαγειρικά μυστικά του τόπου μας. Η σειρά προβάλλεται στο πλαίσιο της ζώνης του COSMOTE HISTORY HD «Κουζίνα ελληνική», από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 18.00.

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στην υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook