«Carpe diem, carpe vitam»

Την Παρασκευή μαθητές και γονείς θα δουν τους βαθμούς των Πανελλαδικών εξετάσεων. Πρόκειται για την τελική εκτίμηση των καθηγητών,  που διόρθωσαν τα γραπτά σε μια διαδικασία, η οποίακαι φέτος έγινε πια παρελθόν. Αυτή η διαδικασία όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι ιδανική για την επιλογή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως έχει το πλεονέκτημα να είναι αδιάβλητη και  προσιτή στη μεγάλη πλειονότητα των σημερινών νέων. Ταυτοχρόνως, παρά τις αντιρρήσεις που συχνά εκφράζονται, αποτελεί αναμφισβήτητα εμπειρία ζωής.

Αύριο, λοιπόν, θα ανακοινωθούν οι βαθμοί. Κάποιοι θα είναι στο πλαίσιο των αναμενομένων, κάποιοι θα διαφοροποιούνται. Μπορεί να  δικαιώνουν ή να αδικούν την προσπάθειά των παιδιών, αλλά αυτοί δεν έχουν απόλυτη και μονοσήμαντη ερμηνεία.Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν διαγωνισμό: άρα δεν υπάρχουν σταθερές βάσεις ούτε σταθερά κριτήρια εισαγωγής. Αύριο θα έχουμε  απλώς ένα δείγμα των επιδόσεων των εξετασθέντων.  Θα ακουστούν πολλά από ανθρώπους που γνωρίζουν, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, από ανθρώπους που τους αρέσει να κρίνουν με ευκολία ή απλώς  αναζητούν κάποια αφορμή δημοσιότητας.

Αυτά όλα ολίγο ενδιαφέρουν τους υποψήφιους φοιτητές. Εκείνων η προτεραιότητα πρέπει να είναι ο αυτοπροσδιορισμός και ο προορισμός. Κάθε υποψήφιος φοιτητής πρέπει να σκεφτεί ο ίδιος  τι θέλει να πετύχει με το «εισιτήριο», που θα έχει στα χέρια του. Πού θέλει να πάει. Αν το έχει προσδιορίσει εκ των προτέρων, είναι πολύ τυχερός. Αναγκαία επισήμανση αποτελεί όμως ότι σήμερα για κάθε προορισμό υπάρχουν πολλοί δρόμοι και πολλές «ταξιδιωτικές» επιλογές, τόσο σπουδών όσο και τρόπων διαχείρισης των τίτλων. Σε όσους  αμέσως με την πρώτη προσπάθεια ανοίγει ο δρόμος της προσωπικής επιτυχίας, αξίζει  έπαινος, αλλά όχι επανάπαυση. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και οι προοπτικές ευοίωνες μα όσα βουνά κι’ αν ανεβούμε πάντα θα υπάρχουν άλλες κορφές ψηλότερες και η ανάβασή τους είναι το χρέος μας.

Αν οι αυριανοί βαθμοί για κάποιους υποψήφιους δεν εξασφαλίζουν απ’ ευθείας μετάβαση στο στόχο, είναι αναγκαία η μελέτη και αναδιαμόρφωση του προγράμματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ζωή του κάθε ανθρώπου είναι το άθροισμα των επιλογών του και με τη συμπλήρωση του πρώτου μηχανογραφικού δελτίου, που θα γίνει αυτές τις ημέρες,θα αρχίσει ο κύκλος  αυτός για καθέναν. Πιο κρίσιμη είναι η συμπλήρωση του μηχανογραφικού από την ίδια τη διαδικασία των εξετάσεων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάσουν οι υποψήφιοι να ερευνήσουν, να μελετήσουν, να ακούσουν ανθρώπους που εκτιμούν και είναι σε θέση να τους βοηθήσουν.

Απλώς τελειώνοντας υπενθυμίζω στους  γονείς το μήνυμα :  αν το παιδί σας  αισθάνεται αετός, μην  περιορίσετε τη ζωή του στα όρια του κοτετσιού. Πιστέψτε στη φύση, που αναγνωρίζει μέσα στην ψυχή του, δυναμώστε τα φτερά του και ενθαρρύνετέ το να πετάξει μακριά σας.  Η πρώτη δύναμη των νέων  είναι η νιότη, η δεύτερη πρέπει να είναι η πίστη, το όραμα και η ετοιμότητα για νέους αγώνες, που  τώρα ξεκινούν.

Για τον κάθενέο από το ρόλο του εκπαιδευτικού – φροντιστή  επιτρέψτε μου να του υπενθυμίσω : Φίλε υποψήφιε, «Carpediem» , άδραξε τη μέρα έλεγαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι∙σου συμπληρώνω: «carpevitam», άδραξε τη ζωή. Η ζωή αυτή είναι δική σου όποιοι κι’ αν είναι οι αυριανοί σου βαθμοί. (Και χρησιμοποιώ τα λατινικά ρητά, για να υπενθυμίσω την αξία των αθάνατων γλωσσών, τις οποίες δεν εκτιμούν μόνο όσοι δεν τις γνωρίζουν.) Οι βαθμοί είναι απλώς ένα εργαλείο, ένα μέσο για την αρχή του ταξιδιού σου, ένα «εισιτήριο», όπως το είπαμε, για τη συνέχεια της ζωής.

Καλή τύχη , καλό ταξίδι, καλές επιλογές!

Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογος – ιστορικός,

Φροντιστήριο «Διαλεκτική»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook