«Η ενεργειακή δημοκρατία γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα», «μία νέα εποχή ξημερώνει για την Ελλάδα με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που κατατέθηκε στη Βουλή»

Η Greenpeace παρά το γεγονός ότι συχνά ασκεί σκληρή κριτική σε νομοθετικά μέτρα και πρωτοβουλίες, όταν θεωρεί ότι δεν είναι ωφέλιμες προς το περιβάλλον, με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαιρετίζει την νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη για τις ενεργειακές κοινότητες και την εικονική αυτοπαραγωγή. 

Συγκεκριμένα, η πρώτη θετική αντίδραση αφορά στη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής μία ρύθμιση που στο άμεσο μέλλον που θα γίνει ακόμη πιο γνωστή θα λειτουργήσει προς όφελος χιλιάδων καταναλωτών.

Η Greenpeace στην ερώτηση αν είναι πράγματι η Ελλάδα η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής απαντά: «Ναι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα». Όπως αναφέρει «με τον ν. 4414/2016 η Ελλάδα έγινε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που επέτρεψε αρχικά σε συγκεκριμένους καταναλωτές (δήμους, αγρότες και κοινωφελή ιδρύματα) την εικονική αυτοπαραγωγή. Τώρα, με τον νόμο για τις ενεργειακές κοινότητες, το θεσμικό πλαίσιο ολοκληρώνεται και η χώρα μας γίνεται η πρώτη στην Ευρώπη που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες τη δυνατότητα εικονικής αυτοπαραγωγής. Εκτός της Ελλάδας, η εικονική αυτοπαραγωγή εφαρμόζεται σε πολιτείες στις ΗΠΑ».

Επίσης με ανακοίνωσή της η Greenpeace χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες ανέφερε «Η ενεργειακή δημοκρατία γίνεται πραγματικότητα στην Ελλάδα», «μία νέα εποχή ξημερώνει για την Ελλάδα με το νομοσχέδιο για τις Ενεργειακές Κοινότητες που κατατέθηκε στη Βουλή. Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον εκδημοκρατισμό του ενεργειακού τομέα μέσω της συμμετοχής πολιτών, διαδικασία απαραίτητη για μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε 100% καθαρή ενέργεια τις επόμενες δεκαετίες. Εξίσου σημαντικά, δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ώστε να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα: 

«Δεν συμβαίνει συχνά η χώρα μας να πρωτοπορεί στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δίνει την ευκαιρία σε τελικούς καταναλωτές να παράγουν τη δική τους καθαρή ενέργεια από ΑΠΕ. Οι πολίτες έτσι μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, μακριά από την παρωχημένη λογική των ορυκτών καυσίμων που τους περιορίζει σε παθητικούς καταναλωτές», ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook