Η γαλλική δικαιοσύνη απορρίπτει το ανησυχητικό σενάριο

Η γαλλική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα το σενάριο της «επίθεσης» ως εξήγηση για τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη, μπροστά από το τζαμί της Βρέστης (δυτική Γαλλία) και είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άνθρωποι, ο ένας από τους οποίους ήταν ο ιμάμης του τζαμιού, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής δεν επιτρέπουν να θεωρηθεί πως πρόκειται για επίθεση», δήλωσε ο εισαγγελέας της Βρέστης Ζαν-Φιλίπ Ρεκαπέ, υπογραμμίζοντας εξάλλου πως δεν έχει επιληφθεί της υπόθεσης η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού.

Πυροβολισμοί είχαν πέσει χθες, Πέμπτη, μπροστά από το τζαμί Σούνα, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ο ιμάμης Ρασίντ Ελ Ζαΐ, είχαν δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές στην υπόθεση και το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας (CFCM).

Ο δράστης των πυροβολισμών βρέθηκε στη συνέχεια νεκρός όχι μακριά από το αυτοκίνητό του. Είχε αυτοκτονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Ο ιμάμης δέχθηκε τέσσερις σφαίρες, δύο στην κοιλιά και δύο στις γάμπες, και ο πιστός που τραυματίσθηκε δέχθηκε δύο σφαίρες στις γάμπες, όμως «η ζωή τους δεν κινδυνεύει», είχε ανακοινώσει το CFCM.

Σύμφωνα με πηγή στην αστυνομία, ο δράστης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε, άφησε γραπτά κείμενα κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε νεκρός. Είχε επίσης αναρτήσει μια φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Είναι άγνωστος στις αστυνομικές υπηρεσίες, δεν έχει φάκελο και δεν είναι γνωστό να ανήκει σε κάποια κίνηση της άκρας δεξιάς», διευκρίνισε η αστυνομική πηγή.

«Ο Ρασίντ Ελ Ζαΐ έχει ήδη απειληθεί από το Νταές επειδή ο λόγος του είναι σύμφωνος με τις αρχές της Δημοκρατίας. Αν ήταν υπέρ του φονταμενταλισμού, το Νταές θα τον είχε συγχαρεί», σχολίασε ο γενικός αντιπρόσωπος του CFCM.

Σύμφωνα με τον Ρομέν Καγιέ, ειδικό στον σύγχρονο σαλαφισμό, ο Ρασίντ ελ Ζαΐ «είναι τόσο στόχος φιλοτζιχαντιστών όσο και ομάδων της άκρας δεξιάς εξαιτίας των βίντεό του». Σε ένα απ’ αυτά, εξηγεί σε παιδιά πως όποιος ακούει μουσική, κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε χοίρο.

«Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Πριν από 10 χρόνια, αυτός ο ιμάμης ακολουθούσε σαλαφιστική γραμμή, όχι τζιχαντιστική, αλλά φιλοσαουδαραβική και σταδιακά υιοθέτησε μια παραδοσιακή μαροκινή γραμμή», διευκρίνισε ο Ρομέν Καγιέ.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook