Φως στην νομισματοκοπία της αρχαίας Κρήτης στην έκθεση νομισμάτων των αρχαίων κρητικών πόλεων που εγκαινιάστηκε στην Αρχαία Ελεύθερνα

Εκτιμάται ότι κατά την κλασική και ελληνιστική περίοδο λειτουργούσαν σαράντα νομισματοκοπεία στην Κρήτη. 

Τα νομίσματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες των κοινωνικών εξελίξεων, ενώ η μελέτη της εικονογραφίας τους αναδεικνύει σημαντικά στοιχεία για την ιστορία, που σχετίζονται με τη θρησκεία, την οικονομία, τις λατρευτικές πρακτικές αλλά και τις επαφές, εμπορικές ή άλλες, ακόμη και με τις συμμαχίες που αναπτύχθηκαν τόσο μεταξύ των ίδιων των πόλεων, όσο και με τον υπόλοιπο μεσογειακό και όχι μόνον κόσμο.

Μέσα και από τη μελέτη των νομισμάτων προκύπτει ότι κατά τους ιστορικούς χρόνους είχαν διαμορφωθεί στην Κρήτη πόλεις-κράτη που τις χαρακτήρισαν η αυτοχθονία, η αυτάρκεια και η τοπική ταυτότητα.

Στο Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας Ρεθύμνου, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν νομίσματα των αρχαίων κρητικών πόλεων όπως της Απτέρας, Κυδωνίας, Ρίθυμνας, Ελεύθερνας, Γόρτυνας, Κνωσού, Φαιστού, Ιτάνου, Πραισσού, Ιεράπυτνας κα.

Τα νομίσματα εκτίθενται στην έκθεση “Κρητών Πόλεις η Μαρτυρία των Νομισμάτων” που εγκαινίασε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία των οργανωτών, αρχών, φορέων, αρχαιολόγων, εκπροσώπων του Πολιτισμού, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, και πλήθους πολιτών. 

Η έκθεση «Κρητών Πόλεις: η Μαρτυρία των Νομισμάτων», όπως αναφέρθηκε επιχειρεί, μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, να φωτίσει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού, σε μια περίοδο που είναι λιγότερο μελετημένη και αναδεδειγμένη, αυτή των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε δύο θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα παρουσιάζει τα αρχαία νομίσματα των κρητικών πόλεων, οι οποίες ακολουθούν τον σημερινό διαχωρισμό της Κρήτης σε τέσσερις Νομούς. Η περιήγηση αρχίζει από τον Νομό Χανίων, στα δυτικά, συνεχίζει στον Νομό Ρεθύμνου και τον Νομό Ηρακλείου και ολοκληρώνεται στην ανατολική άκρη του νησιού, στον Νομό Λασιθίου.

Η δεύτερη ενότητα παρουσιάζει ενδεικτικά τη νομισματική κυκλοφορία στην Κρήτη. Ξένα νομίσματα έφθαναν στην Κρήτη κυρίως μέσω της μισθοφορικής δραστηριότητας των Κρητών σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μεγάλων δυνάμεων της ελληνιστικής περιόδου, καθώς και μέσω της παρουσίας ξένων στρατευμάτων στο νησί. Οι ξένες εκδόσεις αποθησαυρίζονται και αρκετές από αυτές επικόπτονται, χρησιμοποιούνται δηλαδή ως πέταλο για την έκδοση των τοπικών νομισμάτων. Μέσα από 124 νομίσματα που προέρχονται από τις τέσσερις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Κρήτης (Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων) και από τη Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, αναδεικνύονται πτυχές της ιστορίας του νησιού κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε θερμά ο καθηγητής, ανασκαφέας της Αρχαίας Ελεύθερνας Νίκος Σταμπολίδης, ενώ για την άρτια οργάνωση και επιτυχία της έκθεσης ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τον κ. Σταμπολίδη και τους συνδιοργανωτές που είναι, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας, η Νομισματική συλλογή της Alpha Bank.

Με ιδιαίτερη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο κ Αρναουτάκης, συμμετέχει στα εγκαίνια της σημαντικής περιοδικής έκθεσης στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, και που η έκθεση μέσα από την παρουσίαση της νομισματοκοπίας των αρχαίων κρητικών πόλεων και της νομισματικής κυκλοφορίας, φωτίζει πτυχές της ιστορίας των πόλεων του νησιού μας. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα ανέφερε ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με όλους τους φορείς και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία και δράση που αναδεικνύει τον Πολιτισμό την ιστορία του νησιού μας, τονίζοντας ότι η Αρχαία Ελεύθερνα είναι σημείο αναφοράς και ότι η Περιφέρεια συνεργάζεται με τον Δήμο, το Μουσείο, στην ανάπτυξη των πολιτιστικών διαδρομών της περιοχής και να γίνει ο τόπος δυναμικός προορισμός.

Επίσης για την σημαντικότητα του Μουσείου και της έκθεσης μίλησαν ο κ Σταμπουλίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, η Αναστασία Τζιγκουνάκη προϊσταμένη εφορίας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η κα Παπαδόπουλου εκ μέρους της Alpha Bank, ενώ η ξενάγηση των θεσμικών εκπροσώπων στην έκθεση έγινε από την Δήμητρα Τσαγκάρη, αρχαιολόγο -νομίσματος, υπεύθυνη νομισματικής συλλογής Allpha Bank. Τα εντυπωσιακά, πολύμορφα αρχαία νομίσματα εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες και όπως έγινε γνωστό από τούς οργανωτές η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 15 Δεκεμβρίου και μέχρι τότε οι πόρτες του Μουσείου είναι ανοιχτές για όλους τους Κρητικούς και τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook