Υπεγράφη η απόφαση για την εκταμίευση των πιστώσεων που είχε ανακοινώσει ο Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μετά την καταστροφή του μνημείου από την πυρκαγιά

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε το μνημείο των Ιταλικών στρατώνων στο κέντρο της πόλης των Χανίων στο οποίο στεγαζόταν το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου.

Ήταν το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουλίου 2018 όταν οι φλόγες που ξεπήδησαν από το εσωτερικό του κτιρίου – που δεν χρησιμοποιείτο πλέον λόγω σημαντικών φθορών – κατέστρεψαν πλήρως το εσωτερικό του με αποτέλεσμα να μείνει μόνο η τοιχοποιία.

Την επομένη ημέρα, Δευτέρα 23 Ιουλίου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας  Γιώργος Σταθάκης είχε ανακοινώσει πως  «η Κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμεύσει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το ποσό των 6 εκατομμυρίων ευρώ για την πλήρη ανακατασκευή του κτηρίου των ιταλικών στρατώνων, διατηρώντας πλήρως τα αρχικά αρχιτεκτονικά  χαρακτηριστικά του».

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr,  σήμερα απο το Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης υπεγράφη η απόφαση εκταμίευσης των χρημάτων, γεγονός που σηματοδοτεί και την αρχή της διαδικασίας για το έργο ανακατασκευής του ιστορικού μνημείου.

Ήδη το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης το σχετικό τεχνικό δελτίο και με την υπογραφή της απόφασης για την εκταμίευση απο το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων “ανάβει το πράσινο φως” για την δημοπράτηση του έργου.

Το κτήριο του Ιταλικού Στρατώνα, κατασκευάστηκε το 1884-85 από την Οθωμανική διοίκηση, αλλά λόγω των  γεγονότων που ακολούθησαν με την αποχώρηση του τουρκικού στρατού, την αυτονομία της Κρήτης και  την παραμονή στο νησί στρατευμάτων από τις τότε «μεγάλες δυνάμεις», χρησιμοποιήθηκε ως χώρος φιλοξενίας των ιταλικών στρατευμάτων και έτσι «βαφτίστηκε» ως Ιταλικός στρατώνας.

Τα νεότερα χρόνια ως στρατιωτικό κτίσμα περιήλθε στο Δημόσιο, κηρύχτηκε ως διατηρητέο μνημείο και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών το οποίο δημιούργησε το Πολεμικό Μουσείο Χανίων ως παράρτημά του.

Το Μουσείο είχε πάψει να λειτουργεί από το 2014 καθώς αντιμετώπιζε προβλήματα στατικότητας λόγω σεισμών. Είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και ρήμαζε. Τα εκθέματά του, κυρίως φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα από τους Βαλκανικούς Πολέμους, είχαν μεταφερθεί αλλού ενώ στο κτίριο είχε απομείνει μόνο μια λαογραφική συλλογή.

Τα τελευταία χρόνια είχε ζητηθεί ο όροφος του κτιρίου για να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, κάτι που δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ  στην συνέχεια ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ζήτησε την παραχώρησή του στον Δήμο για να στεγαστεί το νέο Δημαρχείο της πόλης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook