Δεν  υπάρχει ασφαλής τρόπος κατανάλωσής του – Ψάρι εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη 

Από την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, μετά από τα τελευταία δημοσιεύματα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με την αναφορά, ακόμα και με συνταγές, για την κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους, λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus), αν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών & ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.

Πρόκειται για είδος εξαιρετικά τοξικό και επικίνδυνο αν καταναλωθεί από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βρίσκεται και στη σάρκα του ψαριού και δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α., ενώ αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του, κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωσή του, με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας.

Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος, στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος. 

Η  διάθεση τους στην αγορά απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή  νομοθεσία (Καν. 853& 854/2004).

Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο είδος δεν θεωρούνταν επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο, εκτός της κατανάλωσης του. Παρόλα αυτά, εφιστούμε την προσοχή στους λουόμενους, να μην πλησιάζουν και να μην προσπαθούν να πιάσουν ή να ταΐσουν λαγοκέφαλους οι οποίοι πλησιάζουν σε ακτές, ιδιαιτέρως στις αρχές του καλοκαιριού, οπότε είναι η αναπαραγωγική περίοδος για το είδος στην περιοχή της Κρήτης.

Λόγω της πρόσφατης διαπλάτυνσης της διώρυγας του Σουέζ, πιθανόν νέα είδη να εμφανιστούν για πρώτη φορά. 

Παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους, αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στην Υπηρεσία μας.

Σε περίπτωση σύλληψης του είδους ή άλλων «ασυνήθιστων» ψαριών και θαλασσινών ειδών καθώς και για πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:

Τμήμα Αλιείας Χανίων τηλ. 2821346507 & 2821346506 
email: [email protected]

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook