Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας και υποψήφιος Βουλευτής Χανίων ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στο Flashnews.gr μιλά για τον ίδιο, τις πράξεις του, το διακύβευμα των εκλογών και για τα Χανιά

Με βασικό χαρακτηριστικό του το ότι προτιμά να λέει λίγα και να κάνει πολλά, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συμπληρώνοντας επτά χρόνια ως Βουλευτής Χανίων από τα οποία τα τέσσερα ως Υπουργός, ζητεί από τις Χανιώτισσες και τους Χανιώτες να εμπιστευθούν τον ίδιο και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιστρέψουν το κλίμα φέρνοντας την ανατροπή στις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Μιλώντας στο Flashnews.gr εκφράζει την αισιοδοξία του για αυτή την ανατροπή, τονίζοντας πως το διακύβευμα των εθνικών εκλογών είναι «αν θα πάμε μπροστά με την κοινωνία όρθια ή θα πισωγυρίσουμε στην προηγούμενη αδιέξοδη κατάσταση που οδήγησε στην χρεοκοπία και την καταβαράθρωση της κοινωνίας»

Αναφέρεται στις τρεις διακριτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είναι το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος.

Μιλά για τις πράξεις που έγιναν στην χωροταξία, στο περιβάλλον και στην ενέργεια, οι οποίες αποτελούν τομές, ενώ ειδικά για το Νομό Χανίων τονίζει πως «στα Χανιά μέσα σε τέσσερα χρόνια έγιναν όσα επί δεκαετίες ακροβατούσαν μεταξύ μελετών, σχεδίων και δημιουργικής ασάφειας»

Ξεκαθαρίζει πως από την έρευνα για εξόρυξη υδρογονανθράκων θα υπάρχουν μόνο οφέλη ειδικά για την Κρήτη ενώ απαντά στην κινδυνολογία και στις ανησυχίες, επισημαίνοντας  πως εκτός από τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους, το όλο θέμα δεν αφορά σε άντληση πετρελαίου αλλά φυσικού αερίου «που δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο για το περιβάλλον ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος».

Και επειδή ο Γιώργος Σταθάκης πριν εκλεγεί Βουλευτής Χανίων το 2012, ήταν καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η πρώτη ερώτηση είναι και κάπως…προσωπική.

Κε Σταθάκη, επτά χρόνια Βουλευτής Χανίων από τα οποία τρία χρόνια στην αντιπολίτευση και τέσσερα χρόνια Υπουργός, αρχικά Οικονομίας και στη συνέχεια Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τι έχετε αποκομίσει από τη θητεία σας;  Σας «λείπουν» η ιδιότητα του «πανεπιστημιακού δασκάλου» και τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα;

«Το Πανεπιστήμιο, είναι λογικό να μου λείπει, αφού αποτέλεσε για 25 χρόνια το φυσικό μου χώρο. Εκεί ο διάλογος είναι η μέθοδος απόκτησης γνώσης και ταυτόχρονα επιδίωξη κάθε καθηγητή είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά ερευνητών που θα τον ξεπεράσουν. Στην Πολιτική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ο διάλογος, ειδικά σε περιόδους έντασης ή σύγκρουσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης διολισθαίνει σε επικοινωνιακές πρακτικές με προφανή στόχευση από την πλευρά της αντιπολίτευσης τη στείρα αντιπαράθεση. Από εκεί και πέρα και ο δάσκαλος και ο πολιτικός λειτουργός, γιατί επιτρέψτε μου να βλέπω την πολιτική έτσι, έχουν μια σημαντική αποστολή. Να εμπνεύσουν και να κάνουν κάθε φορά ένα βήμα για ένα έργο που αλλάζει τον τόπο ή τον τρόπο σκέψης.»

Πως αποτιμάτε τη θητεία σας ως Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας; Ποιοι στόχοι που θέσατε έγιναν ή είναι σε πορεία υλοποίησης και ποιοι δεν έχουν εκπληρωθεί ακόμη;

«Στη Χωροταξία προσπαθήσαμε με μεγάλες μεταρρυθμίσεις να αντιμετωπίσουμε παθογένειες δεκαετιών: 
Το Κτηματολόγιο, οι Δασικοί Χάρτες, οι Αιγιαλοί, τα ειδικά χωροταξικά για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τον Ορυκτό Πλούτο, καθώς και η αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και η επέκταση των πολεοδομικών σχεδίων σε όλη την έκταση του Δήμου αποτέλεσαν μεγάλες τομές. Με τις μεταρρυθμίσεις αυτές, η Ελλάδα μπορεί στα τέλη του 2021 να έχει ένα πλήρως οργανωμένο χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο που θα επιτρέπει στους επενδυτές να ξέρουν που μπορούν να επενδύσουν και στους πολίτες να κατοχυρώνουν την περιουσία τους. 

Στην Ενέργεια: Μετατρέψαμε την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και φυσικά την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της χώρας. 

Στο Περιβάλλον: Η Ελλάδα όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχει πλέον Εθνικό Σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα για το 2030 που προβλέπει πως θα φτάσουμε στο διπλασιασμό των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (από 30% που είναι σήμερα στο 60% της παραγόμενης ενέργειας) και πως θα εξοικονομήσουμε 30% από την ενέργεια που καταναλώνουμε σήμερα σε κατοικίες, μεταφορές και οικονομικές δραστηριότητες.

Η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και ειδικά στα νότια και δυτικά της Κρήτης, θα έχει μόνο οφέλη ή κρύβονται και κίνδυνοι; Κάποιοι ανησυχούν πως και η Κρήτη θα βρεθεί στο επίκεντρο της Τουρκικής προκλητικότητας ενώ άλλοι κάνουν λόγο για περιβαλλοντική καταστροφή.

«Η Ελλάδα με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και στην Κρήτη αναβαθμίζει τη θέση της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.  Με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, όπου υπάρχουν αντίστοιχα ευρήματα, διαμορφώνεται ένα προνομιακό πεδίο συνεργασίας σε θέματα ενέργειας και ασφάλειας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτή τη συνεργασία. Στις συνθήκες αυτές η τουρκική προκλητικότητα είναι απόλυτα αποδυναμωμένη. 

Όσον αφορά τα περιβαλλοντικά, χρησιμοποιούμε πλήρως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχουμε απαγορεύσει την εξόρυξη με τη μέθοδο του fracking, και ειδικά για την Κρήτη έχουμε ενσωματώσει όλες τις δικλείδες ασφαλείας για τον υποθαλάσσιο πλούτο. Όπως είναι γνωστό, το φυσικό αέριο δεν έχει τον παραμικρό κίνδυνο για το περιβάλλον ακόμα και σε περίπτωση ατυχήματος. 

Τα οικονομικά οφέλη για την Κρήτη θα είναι τεράστια, καθώς το 5% των κερδών θα πηγαίνει απευθείας στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση μηχανικών και συμπληρωματικών δραστηριοτήτων. Προνομιακά οφέλη θα υπάρξουν και για τα Πανεπιστήμια όπου, για το σκοπό αυτό ιδρύθηκε πρόσφατα Ερευνητικό Ίδρυμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά.»

Κε Σταθάκη, το τελευταίο χρονικό διάστημα βρέθηκε στην προεκλογική αντιπαράθεση και η ΔΕΗ.  Τι συμβαίνει με την επιχείρηση και κατά πόσο οι καταναλωτές κινδυνεύουν να δουν  αυξημένους λογαριασμούς;

«Αυξήσεις στα τιμολόγια της τάξης του 60% είδαμε το 2010-2014 επί ΝΔ, όταν από το 2015 έως σήμερα είχαμε μηδενικές αυξήσεις. Με  τη μείωση του ΦΠΑ, η μείωση της τιμής ενέργειας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Εάν επικρατήσει το σενάριο της ΝΔ για τη ΔΕΗ εκεί θα οδηγηθούν ξανά τα πράγματα. Η ΝΔ προκρίνει πάλι το σενάριο της «μικρής ΔΕΗ», την τριχοτόμηση και την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, εκποιώντας τα φιλέτα (υδροηλεκτρικά, ΑΔΜΗΕ).  

Η ΔΕΗ έχει πλάνο επενδύσεων προσαρμοσμένο στις αλλαγές του ενεργειακού τομέα για τη βελτίωση των επιδόσεών της, προκειμένου να παραμείνει βασικός ενεργειακός πυλώνας της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πούλησε το 66% του ΑΔΜΗΕ, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα της Ν.Δ., αλλά έφερε στρατηγικό επενδυτή με ποσοστό 24% -την κινεζική State Grid- φτιάχνοντας μια εταιρεία – μοντέλο, η οποία διπλασίασε την αξία της από το 2015 έως σήμερα.»

Κάποιοι κάνουν λόγο για μια «χαμένη» τετραετία για τα Χανιά. Τι απαντάτε σε αυτούς τους ισχυρισμούς; 

«Τα περί εγκατάλειψης του Νομού σε σχέση με έργα υποδομής μόνο γέλιο προκαλούν. Ίσως όμως αποτελούν χρήσιμη υπηρεσία στην ανάδειξη της  αλήθειας με την οποία η Ν.Δ. δεν έχει και την καλύτερη σχέση. Άλλωστε πώς αλλιώς τα στελέχη της Ν.Δ. θα έβγαιναν και θα έλεγαν για ένδεια υποδομών στα Χανιά όταν ξεχνούν ποιοι κυβέρνησαν μέχρι το 2015 αφήνοντας τον τόπο στην τύχη του.

Θέλει περίσσεια θρασύτητα να μιλά κανείς για υποδομές στα Χανιά όταν όλοι γνωρίζουν ότι μέσα σε 4 χρόνια έγιναν όσα επί δεκαετίες ακροβατούσαν μεταξύ μελετών σχεδίων και δημιουργικής ασάφειας.»

Ποια θέματα του νομού Χανίων θεωρείτε πως πρέπει να προωθηθούν στην επόμενη τετραετία και για ποιο λόγο οι εκλογείς των Χανίων θα πρέπει να προτιμήσουν την προώθησή τους από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι από άλλη;

«Πέρα από την ολοκλήρωση των δύο πολύ μεγάλων έργων που έχουν ξεκινήσει, η διπλή ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης και ο ΒΟΑΚ, ο νομός χρειάζεται να δούμε το μέλλον με όρους αειφορίας και ενίσχυσης της ενδοχώρας. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πολλά περιβαλλοντικά έργα και πολλά και μικρά έργα υποδομών στην περιφέρεια του νομού. Σε αντίθεση με το πρόγραμμα της ΝΔ που υποβαθμίζει τα μείζονα θέματα της κλιματικής αλλαγής και του περιβάλλοντος στο όνομα της υπερ-εκμετάλλευσης των πόρων.»

Κε Σταθάκη σε οικονομικό επίπεδο και στα Χανιά έχουν «υποφέρει» τόσο ο αγροτικός κόσμος όσο και η «μεσαία» τάξη. Τι μπορεί να αλλάξει από μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

«Για τους αγρότες η κυβέρνηση πήρε συγκεκριμένα μέτρα όπως ο νέος Νόμος για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και σημαντικές ελαφρύνσεις φόρων και εισφορών. Εισάγαμε επίσης το μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά και επιχειρήσαμε με τον Αναπτυξιακό Νόμο και πολλά χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ, να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στον αγροτο-διατροφικό κλάδο. Επιπρόσθετα, στηρίξαμε τη συμπληρωματική τουριστική δραστηριότητα και ενισχύσαμε τα αγροτικά φωτοβολταϊκά.

Η κυβέρνηση Σύριζα προβλέπει τη σταδιακή μείωση του ΦΠΑ και της φορολογίας εισοδήματος με ρεαλιστικό τρόπο χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ισορροπία που πετύχαμε στην οικονομία και το κοινωνικό κράτος.»

Ο τουρισμός αποτελεί βασικό οικονομικό πόλο ανάπτυξης και στα Χανιά. Φέτος εκφράζεται κάποια ανησυχία για κάμψη της τουριστικής κίνησης. Τι θεωρείτε πως πρέπει να γίνει;

«Τα μηνύματα παραπέμπουν σε μια χρονιά που δε είναι όπως η περυσινή. Όμως το «ταμείο» το κάνει ο τουρισμός στο τέλος. Πάντως τα Χανιά είναι στους πλέον δημοφιλείς προορισμούς. Η άνοδος όλα αυτά τα χρόνια ήταν εκθετική και άρα φυσιολογικό είναι να υπάρχει μια «προσγείωση». Όμως το μέγα ζητούμενο είναι να παραμένουμε  ανταγωνιστικοί με όρους ποιότητας και να συνδέσουμε την οικονομία της φιλοξενίας με άλλους τομείς παραγωγής και κύρια τον πρωτογενή και τη λεγόμενη «δημιουργική βιομηχανία» (πολιτισμός κτλ).»

Συχνά εμφανίζεστε αισιόδοξος σε ότι αφορά στα διάφορα θέματα που έχουν προκύψει την τελευταία τετραετία. Ισχύει το ίδιο και για αναστροφή του κλίματος μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών;

«Το δίλημμα των εθνικών εκλογών είναι διαφορετικό από αυτό των ευρωεκλογών. Αφορά στην κυβέρνηση των επόμενων τεσσάρων χρόνων και προσδοκία μας είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση στο συγκεκριμένο ποσοστό ψηφοφόρων που μας γύρισαν την πλάτη στις ευρωεκλογές. Οι ψηφοφόροι αυτοί δεν μετατοπίστηκαν προς τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή το ΚΚΕ, αλλά επέλεξαν μικρά κόμματα τα οποία έμειναν εκτός Ευρωβουλής ή την αποχή και το άκυρο.

Είμαι αισιόδοξος λοιπόν ότι το αρνητικό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που αποτυπώθηκε στις Ευρωεκλογές μπορεί να αντιστραφεί. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες αυτοί να εμπιστευθούν και πάλι το κυβερνών κόμμα και να φέρουν την ανατροπή στο εκλογικό αποτέλεσμα.»

Τελικά, κε Σταθάκη, ποιο είναι το διακύβευμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου;

«Υπάρχουν τρεις διακριτές διαχωριστικές γραμμές. 

Το ασφαλιστικό είναι το πρώτο. Το πιο επικίνδυνο σημείο της πολιτικής της ΝΔ, καθώς σπρώχνει σε ιδιωτικοποίηση του συστήματος. 

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι το δεύτερο και ο κίνδυνος να σταματήσει η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων που έχουμε προχωρήσει. Απέναντι στη δημιουργία ενός σταθερού εργασιακού πλαισίου η ΝΔ υποστηρίζει ένα σύστημα ευέλικτων εργασιακών σχέσεων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους. 

Η τρίτη διαχωριστική γραμμή αφορά στο κοινωνικό κράτος. Εάν εφαρμοστεί το «5 προς 1» που ευαγγελίζεται η ΝΔ σημαίνει ότι κρίσιμοι τομείς του κοινωνικού κράτους (υγεία, παιδεία), θα ρημάξουν ανοίγοντας δρόμο για είσοδο ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος όσων δεν διαθέτουν ικανό εισόδημα. 

Το διακύβευμα λοιπόν είναι εάν θα πάμε μπροστά με την κοινωνία όρθια ή θα πισωγυρίσουμε στην προηγούμενη αδιέξοδη κατάσταση που οδήγησε στην χρεοκοπία και την καταβαράθρωση της κοινωνίας.»
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook