Το κείμενο του υποψήφιου βουλευτή Ηρακλείου, με το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, Βασίλη Κεγκέρογλου, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα αναφέρει ο κ. Κεγκέρογλου:

“Μια από τις πιο σημαντικές απειλές για το μέλλον της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης είναι το δημογραφικό πρόβλημα, είναι μια απειλή εκ των έσω, η αντιμετώπιση της οποίας χρειάζεται εθνική συνεννόηση, μακροχρόνιο σχεδιασμό αλλά και άμεσα μέτρα.

Αυτό ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του Υποψ. Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τριτέκνων κ. Μανώλη Αχλαδιανάκη, το Γραμματέα του Συλλόγου Τριτέκνων Ηρακλείου κ. Ευτύχη Σαρτζετάκη και τα μέλη κ. Μαρία Παπαθανασίου,                           κ. Κώστα  Βαρβεράκη, κ. Δρόσο Βασιλειάδη και κ. Σταύρο Δημητρίου.

Το 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ήταν κατά τριάντα έξι χιλιάδες λιγότερες από τους θανάτους. Ο  δείκτης γονιμότητας κάτω από το 1,3 παιδιά ανά γυναίκα, αντί του ορίου  2,1.

Σε 15 χρόνια ο πληθυσμός της χώρας θα μειωθεί έως και  ενάμισι εκατομμύριο, ενώ σε 50 χρόνια κινδυνεύει να  κατέβει στα 8,3 εκατ.

Τα συμπεράσματα μας ταρακουνούν.

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τις 27 Απριλίου 2017 τη συγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και των αιτιών του προβλήματος αλλά και για την αναζήτηση κοινών προτάσεων.

Ο θεσμός της οικογένειας, που είναι ο πυρήνας της κοινωνικής συνοχής έχει πληγεί.

Οι νέοι σήμερα αισθάνονται βαθιά αδικημένοι σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές και η φυγή τους στο εξωτερικό δυσκολεύει την αντιμετώπιση του προβλήματος .

Η απασχόληση είναι κυρίως μερική με χαμηλές αμοιβές και κακές συνθήκες  εργασίας με ελαστικά ωράρια που αποτρέπουν τα νέα ζευγάρια στο να αποκτήσουν παιδί. Η μητρότητα παρά τα μέτρα που ισχύουν δεν προστατεύεται αποτελεσματικά και αυτό αποτελεί  ισχυρό αντικίνητρο για πρόσληψη αλλά και για την εργασιακή εξέλιξη της γυναίκας.

Η αντιμετώπιση  της φτώχειας και η δημιουργία καλών προϋποθέσεων στα νέα ζευγάρια, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά. Η εξοντωτική υπερφορολόγηση και οι περικοπές που συνεχίζονται επιδεινώνουν την κατάσταση.

Είναι αναγκαία η αλλαγή  πολιτικής με σχέδιο και  βιώσιμες λύσεις.

Υποστήριξη μητρότητας και θετικά μέτρα για την οικογενειακή ζωή
Ενεργητική οικονομική και κοινωνική προστασία των οικογενειών

Προτεραιότητά μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις στα νέα ζευγάρια να κάνουν παιδιά με τρεις πυλώνες πολιτικών.

Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής

Επιγραμματικά οι πιο σημαντικές προτάσεις που έχουμε καταθέσει με πρόταση νόμου από τον Δεκέμβρη του 2018:

1) Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί  και 200 ευρώ το μήνα για τα τρία πρώτα χρόνια.

2) Κατοχυρώνονται και διευρύνονται τα δικαιώματα των πολυτέκνων και οι τρίτεκνοι αποκτούν την πολυτεκνική ιδιότητα.

3)  Μεταφορά βασικών βρεφικών ειδών στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

4) Καθιερώνουμε εθνικό αποταμιευτικό λογαριασμό για κάθε παιδί με τη συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της πολιτείας. Η οικογενειακή συμμετοχή θα εκπίπτει από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Μοναδικός δικαιούχος θα είναι το παιδί μετά την ενηλικίωσή του, ώστε να χρησιμοποιήσει το ποσό για σπουδές ή για επαγγελματική δραστηριότητα.

5) Κάθε οικογένεια δικαιούται κοινωνική επιταγή για κάθε παιδί σε προσχολική ηλικία, η οποία εγγυάται το δικαίωμα για ένταξη και φροντίδα όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

6)  Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών σε όλους τους Δήμους.

Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία όπου χρειάζονται.

7)  Καθιερώνεται το ακατάσχετο και ασυμψήφιστο των οικογενειακών επιδομάτων.

8) Τα οικογενειακά επιδόματα θα καταβάλλονται με τον όρο της φοίτησης των παιδιών στην εννιάχρονη  υποχρεωτική εκπαίδευση.

9) Δημιουργία κέντρων συμβουλευτικής και υποστήριξης οικογενειών σε κάθε δήμο στις κοινωνικές υπηρεσίες των αντίστοιχων ΟΤΑ.

10)Σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δημογραφικής Πολιτικής, ώστε να εξειδικεύεται και να παρακολουθείται η εφαρμογή του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής.

11) Σύσταση Ειδικής Γραμματείας Δημογραφικής Πολιτικής στο Υπουργείο Εργασίας που θα εξειδικεύσει και εφαρμόσει πολιτικές είτε με διάθεση των αναγκαίων πόρων είτε με αποτελεσματικό συντονισμό των συναρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών.

Με αυτές τις προτάσεις το Κίνημα Αλλαγής που πήρε την πρωτοβουλία, θα συνεχίσει και θα αγωνιστεί αταλάντευτα και τώρα και μετά τις εκλογές, για να γίνουν πράξη, στο πλαίσιο της αναγέννησης του κοινωνικού κράτους, που μπορεί να εξασφαλίσει αξιοπρέπεια σε κάθε πολίτη, ίσες ευκαιρίες για όλους και στήριξη των νέων ζευγαριών.

Καλούμε, λοιπόν όλους τους πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο και αγωνιούν μαζί μας για πρόοδο και νέες κοινωνικές κατακτήσεις, που μπορούν να δώσουν ξανά πραγματική ελπίδα στη ζωή τους, να αναδείξουν με την ψήφο εμπιστοσύνης τους    το Κίνημα Αλλαγής σε καθοριστική δύναμη πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων”. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook