Ο Γιώργος Σταθάκης ήταν Έλληνας μετανάστης στις ΗΠΑ. Ζούσε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και το επάγγελμά του ήταν σεφ. Η εποχή ήταν ακόμη ταραχώδης.

Η ποτοαπαγόρευση ήταν σε ισχύ, ενώ μόλις είχε γίνει και το «Μεγάλο κραχ».

Αλλά ήταν και μια εποχή που όλοι ήθελαν να ξεχωρίσουν. Ο Γιώργος Σταθάκης λίγο περισσότερο από τους υπόλοιπους. Ήθελε να γίνει συγγραφέας και έγινε μέλος της ομάδας Horsehoe Falls. Τα μέλη αυτής της ομάδας έμπαιναν μέσα σε ένα βαρέλι και έπεφταν από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Στις 5 Ιουλίου του 1930 ήταν αποφασισμένος. Θα έκανε την παράτολμη αυτή πτώση. Δημοσιογράφοι μαζεύτηκαν απ’ όλη τη χώρα. Ο Σταθάκης είχε κατασκευάσει μαζί με φίλους, ένα ειδικό βαρέλι από ξύλο και ατσάλι. Οι φήμες της εποχής έλεγαν πως ζύγιζε έναν τόνο, κι έτσι πολλοί, ειδικοί και μη, του είπαν να μην το κάνει, γιατί το βαρέλι ήταν μεγάλο και βαρύ για κάτι τέτοιο.

Ο Σταθάκης δεν τους άκουσε φυσικά. Ήθελε δόξα και χρήμα. Και δεν τον σταματούσε τίποτα. Ο άνδρας με καταγωγή από την Κρήτη, πήρε μαζί του το κατοικίδιο του, μια χελώνα 150 ετών και έβαλε λιγότερες φιάλες οξυγόνου στο βαρέλι. Δεν ήταν πως δεν χωρούσαν, αλλά ήθελε μάλλον να κάνει ηρωικότερη την πτώση του από τον καταρράκτη.

Το μεσημέρι μπήκε στο βαρέλι και έπεσε από τους καταρράκτες. Το κοινό παρακολουθεί κρατώντας την ανάσα του. Δυστυχώς η πτώση είναι σφοδρή. Ο Σταθάκης παγιδεύεται πίσω από τα νερά του καταρράκτη, με τους βοηθούς να μην μπορούν να τον πλησιάσουν. Για 8 ώρες όλοι προσπαθούν. Ο Σταθάκης είναι εγκλωβισμένος με μόλις μια φιάλη οξυγόνου. Ούτε ο ίδιος μπορούσε να ανοίξει το βαρέλι και να βγει έξω..

Δυο ώρες αργότερα, τα νερά έσπρωξαν το βαρέλι. Όταν το άνοιξαν, βρήκαν την χελώνα ζωντανή. Μια βίδα του βαρελιού είχε χαλαρώσει και είχε μπει νερό. Ο 46χρονος άνδρας ήταν νεκρός. Η παράτολμη πράξη του πήρε διαστάσεις και έγινε είδηση.

Το βαρέλι του George A. Stathakis αποτελεί σήμερα μέρος της έκθεσης Niagara Daredevil Exhibit.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook