Και ηλεκτρικά πατίνια για έξυπνες και οικολογικές μετακινήσεις
  
Το πρώτο ηλεκτρικό λεωφορείο του δήμου Ρεθύμνης ξεκίνησε τα δρομολόγιά του στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη, ο δήμος πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά και μισθώνει από το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ένα μίνι ηλεκτρικό λεωφορείο, το οποίο θα λειτουργεί από τις 10:00 μέχρι τις 18:00 κάθε μέρα με συχνότητα ανά 45 λεπτά και δωρεάν μετακίνηση για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Η διαδρομή του λεωφορείου είναι κυκλική γύρω από την παλιά πόλη και περικλείει τις οδούς – Σοφοκλή Βενιζέλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Σαλαμίνος, Μελισσηνού, Λεωφ. Κεφαλογιάννη, ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, Βλαστού, Πρεβελάκη, Φεραίου, Ψυλλάκη, Πατριάρχη Γρηγορίου, Δημακοπούλου, Γερακάρη, Μακαρίου, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Σοφοκλή Βενιζέλου. Σημείο εκκίνησης του ηλεκτρικού λεωφορείου είναι στη Σοφοκλή Βενιζέλου πλησίον της Μαρίνας Ρεθύμνου το οποίο αντιστοιχεί με την πρώτη στάση του λεωφορείου.

Ηλεκτρικά πατίνια για έξυπνες και οικολογικές μετακινήσεις

Σε καινοτόμους και οικολογικούς τρόπους μετακίνησης στρέφεται ο δήμος Ρεθύμνης που δίνει τη δυνατότητα σε κατοίκους και τουρίστες για κοντινές διαδρομές να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά πατίνια με σύστημα GPS, ασύρματη τεχνολογία και αυτόματο κλείδωμα, διαθέσιμα σε όποιον έχει κατεβάσει την εφαρμογή στο κινητό του.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης έγινε ο πρώτος πολίτης στο Ρέθυμνο που δοκίμασε το ηλεκτρικό πατίνι, δηλώνοντας πως η συνεργασία με την εταιρεία Lime, η οποία «έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 πόλεις σε 25 χώρες στις 5 ηπείρους, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για τη βιώσιμη κινητικότητα στον δήμο Ρεθύμνης. Με πολύ χαρά υποδεχόμαστε τα ηλεκτρικά πατίνια της Lime (που δραστηριοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Βιώσιμης Κινητικότητας του τμήματος προγραμματισμού του δήμου) και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αποτελούμε την πρώτη πόλη σε νησί παγκοσμίως και την τρίτη πόλη στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται η εταιρεία».

Τα ηλεκτρικά πατίνια, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κινούνται με μέγιστη ταχύτητα 20χλμ/ώρα και λειτουργούν με ηλεκτρική επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Στο Ρέθυμνο θα είναι διαθέσιμα σε κεντρικά σημεία της πόλης από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέσω εφαρμογής κάθε πολίτης ή επισκέπτης της πόλης άνω των 18 χρονών μπορεί να εντοπίσει το πιο κοντινό διαθέσιμο πατίνι, να το ξεκλειδώσει και να το χρησιμοποιήσει αφήνοντας το πατίνι στο τέλος της διαδρομής του. Το κόστος για το ξεκλείδωμα είναι 1 ευρώ και κάθε λεπτό διαδρομής κοστίζει επιπλέον 0.15 λεπτά, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook