Η πρόταση εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης με προυπολογισμό 302.588 ευρώ.

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αποκορώνου αναφέρονται τα εξής:

Κατά τη διενέργεια του διοικητικού ελέγχου της με κωδικό ΟΠΣΑΑ αίτησης 0010920848 και τίτλο έργου «Ανάπλαση παραλιακού μετώπου του οικισμού Καλυβών από τον ποταμό Ξυδά  έως το τέλος του σχεδίου πόλεως» και σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπ’αριθμόν 4587/17-05-2018 πρόσκληση σημείο 6.5 παράγραφο 1, η αίτησή μας κρίθηκε ως ΠΑΡΑΔΕΚΤΗ προς στήριξη και εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης σύμφωνα με την παράγραφο 6.7 προϋπολογισμού 302.588,88 ευρώ.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης το έργο  στοχεύει στην πλήρη αναμόρφωση της περιοχής, με σκοπό να αλλάξει ριζικά τη συνολική εικόνα και λειτουργία του χώρου.

Οι βασικοί στόχοι του έργου είναι:

-Η οργάνωση του παραλιακού μετώπου ως πεζόδρομο με προστατευμένη κίνηση πεζών
-Η διαμόρφωση στάσεων με καθιστικά στη βόρεια πλευρά του πεζόδρομου όπου είναι η θέα
-Αντικατάσταση των υλικών με νέα υλικά αισθητικά καλύτερα
-Προσθήκη αστικού εξοπλισμού όπως κάδοι μικροαπορριμάτων  και καθιστικά
-Σημαντικό στόχο τέλος αποτελεί η ανθεκτικότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων στις καιρικές συνθήκες που ορίζει η γειτνίαση με τη θάλασσα.

Οι εργασίες που προτείνονται είναι:

-Η αποξήλωση της ασφάλτου και των υποβάσεών της
-Η κατασκευή νέας υπόβασης με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος στο σύνολο της περιοχής
-Η κατασκευή τοιχίων προστατευτικών χαμηλού ύψους για τα υφιστάμενα δέντρα
-Η επίστρωση τμήματος του πεζόδρομου με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο ανά περίπου 10 μέτρα πλάτος
-Η επίστρωση τμήματος του πεζόδρομου με κυβόλιθο τσιμέντου χρώματος καφέ
-Η τοποθέτηση νέων καθιστικών και κάδων μικροαπορριμάτων
-Η τοποθέτηση οδηγού όδευσης ατόμων με περιορισμένη όραση
-Η χωροθέτηση των κτιστών καθιστικών και άλλων αποτρεπτικών στοιχείων όπως οι ζαρντινιέρες από σκυρόδεμα σε τέτοια θέση που να προστατεύει τους πεζούς που κινούνται κυρίως στο όριο του βόρειου τμήματος όταν υπάρχει η ανάγκη διέλευσης οχήματος από τον πεζόδρομο (εξυπηρέτηση επιχειρήσεων, ανεφοδιασμός, διέλευση ασθενοφόρου, κλπ)

Η υφιστάμενη φύτευση με αρμυρίκια διατηρείται γιατί θεωρείται σημαντική πηγή σκίασης το καλοκαίρι παρόλο το γεγονός ότι εμποδίζει την θέα στο βορινό τμήμα. Η έδραση των δέντρων είναι στη στάθμη της αμμουδιάς και σε υψομετρική διαφορά από το νέο πεζοδρόμιο, έτσι αναγκαστικά διαμορφώνονται τοιχιάκια προστασίας των δέντρων και «δαγκώματα» στο πεζοδρόμιο και δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση αστικών δεντροδόχων με σχάρες.

Τελειώνοντας ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης ανέφερε οτι «οι Καλύβες είναι η κωμόπολη του Δήμου μας, με οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και η δημοτική αρχή θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό της.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook