Στο Σχολείο φοίτησαν 87 φοιτητές από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες της Ευρώπης αλλά και από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία)

Την προηγούμενη Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 ολοκληρώθηκαν επιτυχώς στη Σχολή ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης οι πενθήμερες εργασίες του 19ου Ευρωπαϊκού Θερινού Σχολείου Τεχνητής Νοημοσύνης – 19th  Advanced Course on AI (ACAI-2019/HAISS-2019), καθώς και του Διεθνούς Εργαστηρίου Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων 20PoA : “20 Χρόνια από το Τίμημα της Αναρχίας”.

Στο Σχολείο φοίτησαν 87 φοιτητές από όλο τον κόσμο, κυρίως από χώρες της Ευρώπης αλλά και από τη Βόρεια και Νότια Αμερική και την Ασία). Δόθηκαν διαλέξεις (tutorials) από 25 διακεκριμένους καθηγητές και ερευνητές από κορυφαία Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Πανεπιστήμια (ενδεικτικά U. of California at Berkeley, Imperial College London, TU Delft, University of Edinburgh, University of Southampton, University of Toulouse, Universitat de Barcelona, κ.α.) αλλά και παγκοσμίου φήμης εταιρείες Πληροφορικής και Τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (όπως η Google DeepMind και η Microsoft), σχετικές με βαθιά Mηχανική Μάθηση, λήψη αποφάσεων υπό αβεβαιότητα, Τεχνητή Νοημοσύνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ηθική, Λογική, Ψηφιακά Παιχνίδια, κ.α.      

Σημειωτέον πως δόθηκε και ένας μεγάλος (άνω των 30) αριθμός υποτροφιών για την κάλυψη μέρους των εξόδων συμμετοχής των υποτρόφων, με βάση ακαδημαϊκά αλλά και γεωγραφικά κριτήρια, ενώ συμμετείχαν και βοήθησαν στη διοργάνωση 17 εθελοντές φοιτητές από το Πολυτεχνείο Κρήτης και από άλλα ιδρύματα.

Ταυτόχρονα, στο Διεθνές Εργαστήριο 20PoA (https://20poa.github.io/) που τίμησε τα 20 χρόνια από τη δημοσίευση του εξέχοντος επιστημονικού άρθρου των Ηλία Κουτσουπιά – Χρίστου Παπαδημητρίου για την έννοια του «Τιμήματος της Αναρχίας», συμμετείχαν περίπου 50 κορυφαίων Καθηγητών από Ευρώπη και Αμερική. Το «Τίμημα της Αναρχίας» είναι ένα πλέον κλασσικό αποτέλεσμα στο χώρο της Θεωρητικής Πληροφορικής και της Αλγοριθμικής Θεωρίας Παιγνίων, το οποίο περιγράφει το κόστος του υπολογισμού λύσεων σε ένα κοινό πρόβλημα από αυτόνομους ευφυείς πράκτορες, σε σχέση με το ιδεατό σενάριο που τη λύση παράσχει μία κεντρική οντότητα-«παντογνώστης». Το αποτέλεσμα τιμήθηκε το 2012 με το Gödel Prize, το μεγαλύτερο παγκοσμίως βραβείο Θεωρητικής Πληροφορικής. 

Σημειώνεται ότι μετά τις εργασίες του 20PoA, o Χρίστος Παπαδημητρίου έδωσε σχετική εκλαϊκευτική ομιλία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό υπάρχουν στους διαδικτυακούς ιστότοπους:

Welcome to the ACAI-2019/HAISS-2019 web site!

https://www.facebook.com/acai2019/ (φωτογραφίες, videos)

https://20poa.github.io/

Το Σχολείο ACAI-2019/HAISS-2019 στηρίχθηκε  από:

– τον Ευρωπαϊκή Ένωση Τεχνητής Νοημοσύνης EurAI (European Association for Artificial Intelligence)

– την Ελληνική Εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ)

– τo Πολυτεχνείο Κρήτης

– την Ευρωπαϊκή Ένωση Στήριξης της Έρευνας Πολυπρακτορικών Συστημάτων (European Association for Multi-Agent Systems – EURAMAS)

– και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Την ευθύνη κατάρτισης του προγράμματος και της τοπικής διοργάνωσης είχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής ΗΜΜΥ και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στήριξης της Έρευνας Πολυπρακτορικών Συστημάτων (European Association for Multi-Agent Systems) Δρ. Γεώργιος Χαλκιαδάκης, με την αρωγή του Ερευνητή-μέλους ΕΔΙΠ της Σχολής ΜΠΔ και Μέλους του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) Δρ. Νικολάου Σπανουδάκη.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο: acai2019@intelligence.tuc.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook